Kvalitetstid istället för skärmtid

Nu har det gått två veckor sedan jag började projektet ”En månad utan skärmtid”. Hur har det då gått och vad gör jag egentligen av de sista timmarna på dygnet när jag inte längre slösar bort dem framför datorn, mobilen eller tv:n?

Jo, den extra tiden har framför allt ägnats åt följande aktiviteter:

 • Läsning av böcker, tidningar och post
 • Intressanta diskussioner med Herr Minimalist
 • Bakning i diverse olika former
 • Smårensning i hemmet
 • Tidigare sänggång

Har det varit svårt? Nej, inte direkt. Men eftersom tiden har en tendens att flyga iväg när jag sitter framför en skärm har jag satt ett larm på mobilen som ringer dagligen klockan 20:55 med texten IRLIbland har det känts som jag varit mitt uppe i något när påminnelsen ringt, men naturligtvis har det inte varit något livsnödvändigt som inte kunnat vänta till nästa dag.

Herr Minimalist har under ett fåtal kvällar kollat på en tv-serie och då har det känts lite fånigt att sitta bredvid i tv-soffan och läsa utan att få kika på tv:n. Lite som att ställa fram en skål med godis framför sig när man har godisförbud. :-)

En läsare frågade om jag, i likhet med Leo Babauta, kommer att fortsätta med nya liknande månadsutmaningar framöver, vilket såklart är tanken. Jag har redan nu gjort en bruttolista med saker och vanor jag kan tänka mig att försöka leva utan. Ordningen på dessa är dock inte bestämd än och inte heller vilka som faktiskt blir av och på vilka premisser. Jag kan dock redan nu ge en förhandstitt på några heta kandidater:

 • Ingen snooze
 • Ingen alkohol
 • Inga sociala medier
 • Ingen tv, tv-serier eller film (alls)
 • Inga besök på restaurang, café etc

Är det något av förslagen ovan som inspirerar dig eller har du kanske några ändå bättre idéer vilka du vill dela med dig av?

15 tankar kring ”Kvalitetstid istället för skärmtid

 1. Eva

  Det där med inga café- och restaurangbesök var en bra idé. I en storstad där vissa kontakter bygger på sådant är det en rejäl utmaning. Restaurangbesöket i sig kan också leda till vidare ”synder” som det gjorde för mig i helgen:

  Åt på restaurang med en sedan länge ej sedd vän som jag spontant träffade på stan. Enda plusset var att vi åt på Vapiano där de har fräsch mat. Kom ändå på mig själv att tänka hur många rejäla middagar jag hade fått för samma summa spenderade slantar.

  Sedan visade de sig att hon köpt ny bil som hon ville visa och vi åkte med den till Ikea (!) Jag hade inget där att göra och inte hon heller visade det sig när vi väl var där. Vi fikade tveksamma bakverk och gjorde några proaktiva köp av typiska förbrukningsartiklar, däribland värmeljus. Dessa metallklädda snabbutbrinnande små miljöbovar, hur många går åt bara i Sverige varje år utan att metallen tas om hand tänkte jag när jag kom hem med mitt 100-pack.

  Under fikastunden försökte jag få detta med livsstilsförändringar på tal med min vän som har annan livsstil. Mitt tal drunknade mellan fikatuggorna och min egen obehagskänsla av att redan ha missat det viktigaste när jag satte mig i hennes bil mot Ikea – att tacka för mig efter restaurangbesöket och avstå en onödig bilresa till ett oetiskt shoppingtempel när jag inte hade några planer på inköp. Missade dessutom något ännu bättre; att föreslå en bättre aktivitet efter att ha berömt hennes fina bil med låta den stå till förmån för promenad i höstvädret eller annat sunt.

  Ett annan grej man kan testa är att avstå socker i alla former där det inte ingår naturligt. Alltså avstå ketchup, glass, chips, senap, sylt, sockrat matbröd, söta drycker, viss asiatisk mat och såklart uppenbara sockerkällor som godis och kakor. Hörde om någon kvinna som testat det i över en månad och först fick abstinens och nästan blev sjuk men sedan hon ”avgiftats” blev klar i skallen och fick kraftigt ökad energi. Nivån på reaktionen beror väl på de tidigare matvanorna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för att du delade med dig av din berättelse på ett lättsamt och underhållande sätt! :)
   Även om det inte behöver bli lika dyrt som du beskriver i samband med varje restaurang och/eller café besök, så är det nog många som kan konstatera att den lunch vi köper på restaurang ofta hade smakat godare om den bestått av egenlagad mat. Dessutom till en femtedel av priset. Vi får se om det blir en månad utan dessa besök, för precis som du skriver bygger vissa kontakter på en middag på stan, en fika eller AW, men en månad borde man väl klara utan detta? Och tänk vad glad plånboken skulle bli :)

 2. emelina

  Oh, ingen TV/serier/film känns lockande! Den hade jag inte ens tänkt på, eller isådanafall bara sträckt mig till TV:n (vilken jag nästan ändå inte alls tittar på, förutom morgonnyheterna).
  Att vara sockerfri en månad är något jag tänkt på. Som nästa utmaning, så att säga.
  Mitt följdinlägg lade jag upp för en vecka sedan, ska skriva ett även idag (jag uppdaterar uppmaningen veckovis): http://catpuzzles.blogspot.se/2013/10/a-month-of-without-facebook-week-one.html

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, sockerfri är en stor utmaning! :) Jag var storkonsument av godis till för ett par månader sedan då jag drastiskt drog ner och numera under en period bara ”får” äta hemmagjorda efterrätter, bullar etc samt minst 70%-ig choklad. Det var jobbigt i en vecka, sedan har det enbart känts bra och jag tror jag kommer fortsätta med detta förhållningssätt.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Innan jag blev sambo för första gången för cirka fyra år sedan snoozade jag aldrig, min dåvarande sambo hade dock vanan inne och även jag föll då dit. Sedan dess har jag snoozat så gott som varje morgon som jag ”kan” göra det. Jag tror dock att det är genomförbart att låta bli, häng med i bloggen framöver så får du se! :)

 3. Karin st

  Jag kör ingen programbunden tv just nu. Jag lyssnar på talbok och stickar istället. Skönt! Fast jag saknar Greys Anatomy som jag förstår börjat igen……

  Svara
 4. Samara

  Svar till Eva : ja det borde vara pant på kopparna till värmeljusen, alternativt sälja dem utan, flr man kastar ju massa såna i återvinningen.

  Erica : jag snoozar bara en gång, sen stiger jag upp.

  Fru Minimalist : att vara utan alkohol är en mycket bra idé, aldrig baksmälla, alltid få köra bil, inga minnesluckor mm, jag har varit nykterist hela livet och när kompisarna kravlar in på Facebook 3 på natten och skriver nåt felstavat om hur de älskar alla sina vänner, då är jag tacksam att jag inte dricker starkt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nu på äldre dar dricker jag/vi ju sällan så vi får baksmälla, minnesluckor eller skulle skriva något pinsamt på FB, dessutom äger vi ingen bil. På sin höjd kan jag känna mig lite seg vissa söndagar men det kan jag göra även när jag inte druckigt ;) Jag ser det mer som att jag inte får ta det där riktigt goda glaset vinet på fredagskvällen, det kalla vita på AW:n med tjejerna och det mustiga röda vinet på helgens parmiddag :) Men kanske att jag kör en vit månad framöver, det vore intressant.

 5. metamorphosis

  Spännande att följa hur det går för er!

  Det där med att sluta med/avstå helt… heltidssysselsättning, några barn och att bosätta sig nån mil från allt har jag insett per automatik rensar bort en hel del! ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja det låter som avancerat men bra knep för att slippa vissa frestelser. Tror dock jag hellre föredrar frestelserna som det ser ut nu i livet åtminstone :)

 6. Ingrid

  Hej! Jag upptäckte alldeles nyss er blogg och har läst igenom en hel del av inläggen. Jag gillar verkligen bloggen! Försöker själv rensa bland ägodelarna hemma och förenkla livet på alla upptänkliga sätt, och ni har många bra synpunkter och tips.

  Det här inlägget gjorde mig dock nyfiken på ett annat sätt en de andra, för att jag helt enkelt inte förstår VARFÖR. (såklart, inte snooza, inga sociala medier och inte dricka alkohol känns ju otroligt logiskt).
  Men varför inte gå på restaurang/café? Är det för att spara pengarna, eller finns det en annan värdering bakom som jag har missat? Samma sak med att inte se film/serier, är det tidssparande som avses?
  Jag är oförstående då fika är det sätt jag umgås med mina vänner (då vi konstigt nog inte har några egentligen gemensamma intressen att utöva ihop, och fika gör vi lika gärna hemma som på café), och att se film och serier är, vid sidan av böcker, en av mina största hobbies.

  Jag vill poängtera att jag inte lägger någon värdering i de här valen, jag är bara nyfiken och vill förstå din/er syn på dem och kanske lära mig något nytt på kuppen. :)

  Tack för en bra blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej Ingrid, kul att du hittat vår blogg och uppskattar den!
   Att inte gå på restaurang/café är precis som du nämner av ekonomiska skäl. Lättsparade pengar då det annars i en storstad lätt går 500 kr på en veckas luncher, lägg till en middag på restaurang och en fika på café och 1 000 kr är konsumerade. Jämför sedan med hur mycket mat du får från mataffären för motsvarande summa. :)
   Sen kan jag naturligtvis tänka steget längre och fundera kring varför jag ska betala dyra pengar för en sallad med oftast icke ekologiska råvaror eller en kött-/fiskrätt som lunchrestaurangen inte vill skriva ut ursprungsmärkningen på. Jag fikade med en vän senast i veckan och då sågs vi hemma hos henne med jättegoda hembakade muffins och småkakor. Ingen trängsel, godare bakverk utan konserveringsmedel samt trevligare och lugnare miljö. Jag är inte emot restaurangbesök eller cafeér generellt utan det skulle mer vara en utmaning för att bli medveten om hur mycket pengar det lätt går åt på denna typ av umgänge.
   Att inte se film/serier är för att få upp ögonen för hur mycket tid som läggs framför tv:n och vad jag kan göra med tiden istället som jag innerst inne värderar högre. Som att läsa böcker, umgås med min sambo (Herr Minimalist), träna, baka, ta en kvällspromenad med vän med mera.

 7. Ingrid

  Hej, tack för ditt svar! Jag inser att jag inte riktigt har reflekterat över hur mycket det kostar att fika och äta lunch ute, om man gör det regelbundet. Jag har matlåda med mig till jobbet 98% av dagarna, av ”födsel och ohejdad vana” likväl som av ekonomiska skäl. Otäckt att restauranger faktiskt inte skriver ut ursprunget på råvarorna. Ännu otäckare att tänka att de kanske inte ens vet ursprunget.

  Svara

Lämna ett svar