Ett maximalistiskt hem

I somras skrev vi ett inlägg om att minimalistiskt inredda hem säljer vid visningar inför bostadsförsäljning. Men smaken är ju som bekant som baken.

I veckan hittade vi ett exempel på ett hem som är den totala motsatsen till en minimalistiskt ”opersonlig” visningsbostad. Här är det en superpersonlig och maximalistisk inredningsstil som råder i hemmets samtliga rum.

Trädgårdstroll och tomtar modell större vakar över ett rum, tapeter göms bakom planscher, mattor, tavlor och andra prydnadssaker, och varje horisontell yta är täckt av prylar du knappt visste fanns. Hemmet ger en känsla av att ett enormt loppis har tagit sig in i huset för att stanna.

Vi vill absolut inte håna människor som har ett hem likt detta med detta inlägg, utan fascineras snarare över hur de lyckas känna harmoni och lugn i ett så prylfyllt hem. Och inte minst, hur gör de när de städar? :-)

maximalism_trappan

maximalism_kok

maximalism_hall

maximalism_tvrum

Länken till annonsen med fler bilder fungerade fram till slutet av oktober 2013. Bilderna kommer från mäklaren Svensk Fastighetsförmedling.

Vad känner du när du ser ett hem likt det ovan, mys eller rys?

28 tankar kring ”Ett maximalistiskt hem

 1. Johan

  Kanske därför det står en husbil på uppfarten, så att ägarna kan ta en paus från det maximalistiska hemmet och bo minimalistiskt ett tag. :)

  Svara
 2. Sikta Lågt

  Verkligen inte något som lockar.
  Däremot tycker jag det är befriande att alla inte gillar och följer rådande trender som ”ljust och fräscht”, ”minimalistiskt/sparsmakat” eller ”öppen planlösning”.

  /SL

  Svara
 3. Eva

  Det är åtminstone ordning och någon lustig form av enhetlighet bland alla sakerna och rummen inför fotograferingen så känslan av kaos infinner sig faktiskt inte. Skulle dock inte vilja ha så mycket grejer! Mycket att damma och ögonen får inte vila någonstans, överallt pockar prylarna på uppmärksamhet. Ett verkligt originellt inrett hem som gjort för gott exempel på maximalistisk inredning. :)

  Svara
 4. Blauauge / Emmi

  Tänkte faktiskt också blogga om det där huset. Hanna Fahl skrev en krönika om det i dagens DN, on att minimalismen är på väg ut tff maximalismen. Håller inte alls med henne om det utan ser snarare trenden att man vill ha färre med väl utvalda saker. Inte nödvändigtvis ”vitt och fräscht” utan ett hopplock av mer personliga saker. Själv skulle jag få fnatt om jag hade så mycket saker runtomkring mig!

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Jag tycker mig också se en trend mot att människor i min omgivning vill leva enklare och med färre saker av högre kvalitet. Men det är svårt att säga om jag bara ser vad jag har mentalt fokus på eller om det faktiskt är så generellt. :)

 5. Malin

  Jag väntar mest på att annonsen ska visa sig vara ett PR-knep, liksom det mesta som väcker uppmärksamhet nu för tiden… (läste också Hanna Fahls krönika)

  Svara
 6. Ann-Christin

  Wow! Häftigt hem och det finns ändå någon form av ordning bland alla prylar. Jag gillar den typen av hus och det verkade finnas en hel del fina originaliredningsdetaljer. Men jagtänker på allt damm… Och brandfaran, tur att de hade flera brandsläckare. Jag känner en mäklare och hon brukar sucka över alla kunder som inte vill rensa en smula bland prylar inför försäljningen. Sen är det inte alls lika vanligt med stylade bostäder i mindre städer.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Jag la också märke till att det precis som du säger finns någon form av ordning bland prylarna. Sakerna på matbordet är tex uppradade i vinkelräta rader osv. Typ lite som att husägaren bara delvis förstod uppmaningen från mäklaren. :)

   Intressant att homestylingtrenden är vanligare i Stockholm, det förvånar mig dock inte.

 7. piah

  Jag klarar knappt av att titta på bilderna utan att börja skala av prylar i mitt huvud. Kanske någon kan se potentialen i denna drömkåk…hi hi hii…;) *piah*

  Svara
 8. Liie

  Som gäst blir man ju inte direkt uttråkad av omgivningen i alla fall, hela tiden finns något nytt att titta på och att prata om om samtalsämnea skulle ta slut :) Men att bo i det skulle inte funka för mig, inte ens bara en kort period, jag skulle helt enkelt bli galen på alla saker.

  Svara
 9. Julia

  Jag har funderat på hur ni resonerar kring konst? För mig är konst otroligt viktigt för själen. Oftast tar den sig uttryck i något fysisk. Något man förvarar och som oftast har funktionen att bara vara vackert eller påminna själen om något. Vackra bruksföremål är konst i sig och kan fylla fler funktioner. Men nu var det inte riktigt den inriktningen jag tänkte på. Har ni funderat på det eller är ni inte ens intresserade av konst?

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Vi är inte så jätteintresserade av konst ska vi erkänna. Kanske för att denna så sällan fyller en praktiskt funktion. Kanske för att vi inte hittat vår typ av konst än. :)

 10. Tara

  Helt underbart! Mycket av allt, vad praktiskt om man exempelvis ska skära en massa saker och har gäster över så finns det skärbrädor (hängande) så att alla gäster kan hjälpa till så går allt mycket fortare.

  Svara
 11. Samara

  Om ni undrar hur jag har det, ja bokhyllan är lika full som min ;) men i övrigt så har jag ju inte lika fullt som dem , hihi.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Haha, skönt att höra att du inte har lika mycket saker som dem. Men å andra sidan låter det som du har många sköna rensar-tillfällen kvar :)

 12. Eva

  Oj, vilka roliga bilder! Superkul med husbilen!! Skönt på ett sätt att se en annorlunda husannons. Men de verkar inte vara hoarders, som samlar mer ostrukturerat där saker och skräp liggor i drivor. Undrar om man kan köpa huset med alla saker i :-) Tänk när de ringer sin kompis som inte har hälsat på dem på länge och frågar om flytthjälp till helgen… Nej, det är inte så mycket saker. Bra om du tar med några tomkartonger. En kompis till mig skulle hyra ett hus på sin semester, kom dit och det såg ut ungefär så här. Tur att hon bara skulle bo där en vecka!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   En vecka i ett sådant här hem skulle nog kännas som en evighet för någon som är minimalistiskt lagd :) Och det skulle klia i fingrarna att inte ”få” röra prylarna och plocka ner dem i lådor och se hur de rena ytorna kom fram, haha :)

 13. Ann-catherine Jering

  Tycker att det är lite roligt samtidigt som jag inte själv skulle vilja ha den mängden men det var ett lite naivt och självutlämnande hem jag tror kanske att dom trivs ser ut som om det varit en stor familj en gång, nu är de som bor kvar lite äldre.

  Svara
 14. Helle

  Jag tycker det kan vara kul att besöka ett sådant hem. Men absolut inte att bo i. När jag varit i ett hem med mycket saker går jag oftast hem och rensar.

  Svara
 15. Gabriella

  Jag tycker att hem kan vara mysigt mer maximalistiskt om det är medvetet balanserat men hemmet ovan ger mig rys för det känns som de bara tryckt in prylar där det får plats och det är inte personligt för mig. För kreativa själar som mig är inte spartansk vit minimalism heller mysigt men mycket färg, form och mönster i möbler och ytor gör att jag kan ha mindre småprylar och då blir det enligt mig spännande men ändå stillsamt.

  Svara

Lämna ett svar