Hur gick det sen?

Alla projekt du tar dig an i livet blir inte riktigt som du tänkt dig. Så även i Minimalisternas liv och våra olika projekt och utmaningar som vi testar i jakten på en enklare och mer hållbar livsstil. I det här blogginlägget delger vi er några av de projekt vi testat, men inte fortsatt med och varför.

Distraktionsburken. Under en period lade vi våra mobiltelefoner i en burk som ett sätt att ”låsa in” dem för att inte fastna bakom varsin skärm om kvällarna. Det fungerade under en period och visst uppstod ett motstånd att gå och öppna burken för att ta fram sin mobil. Någonstans kring att Storasyster Minimalist började gå och nådde upp till burken, började vi själva tröttna på testet, och allt oftare hämta mobiltelefonerna. Motståndet att öppna burken hade minskat markant och vi började mest tycka att burken var ful där den stod. :) Nu lägger vi mobiltelefonerna på en ny laddningsstation vi skapat långt från småbarnsfingrar.

Distraktionsburken

Balsammetoden. Att bara tvätta håret med balsam fungerade under en period. Efter ca 1,5 år, mot slutet av graviditeten med Storasyster Minimalist, upplevde jag dock inte längre att håret blev fräscht av metoden. Jag fick problem med mjäll och torr hårbotten. Numera tvättar jag håret med schampo ca 1 gång i veckan och då med Björn Axén Anti-Dundruff Schampo som du ser på bild nedan. Flaskan kostar ca 150 kronor, men är drygt och en flaska räcker i ett halvår för mig som har långt hår. Jag har helt slutat använda balsam då jag upplever att det räcker med schampot nedan, så har jag aldrig känt med något annat schampo. Ungefär varannan dag blöter jag igenom hela håret, vanligtvis vid dusch efter träning, och fönar det torrt i hårbotten.

bjorn_axen_schampo

Tremånadersregeln. När du känner osäkerhet kring att rensa ut något, kläder eller saker, kan du lägga det i en låda som du markerar med ett datum och gärna gör en notering i kalendern tre månader framåt i tiden. Saknar du saken eller plagget under dessa månader, eller till och med behöver hämta tillbaka det, bör du överväga om det ska få stanna. Ibland använder vi oss fortfarande av en tremånaderslåda, men inte lika ofta som tidigare. Kanske har våra rensningsmuskler och erfarenheter lärt oss vad vi kan rensa ut direkt och vad som bör få stanna. Konceptet är framför allt bra när du har mycket att gå igenom och rensa ut. :)

Några projekt som blivit permanenta och som vi fortfarande håller fast vid är vår laddnings-station för elektronik och vår återsamlingsplats för dagliga prylar, som du kan se nedan. Liksom att Herr Minimalist mediterar i princip varje dag sedan mer än ett halvår tillbaka, och att vi båda yogar ett par gånger i veckan med hjälp av appen Yogastudio.

Kommer du på något ytterligare vi testat som du är nyfiken på hur det gick med? :)

starthylan

8 tankar kring ”Hur gick det sen?

  1. Form

    Har återsamlingsplatsen för dagliga prylar elektrifierats eller är det en ny laddningsstation?

    Kan vi få se en bild på den nya stationen?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Återsamlingsplatsen för dagliga prylar är den som syns på bilden, och laddningsstationen är en helt annan plats, som fick byta plats när Storasyster Minimalist växt och börjat gå och pillar på allt som ligger inom räckhåll. I inlägget nedan ser du bild på laddningsstationen där den var tidigare, den ser likadan ut fortfarande men är nu på en annan plats:
      http://minimalisterna.se/laddningsstation-for-elektronik/

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det är inget som går i dagsläget. Du kan lägga upp på din egen Instagram och tagga oss så vi ser det den vägen. :)

  2. ninja

    Jag undrar hur det gått med EDC/använda potta för stprasyster, och började ni tidigare denna gången med lillebror?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Sådär skulle jag vilja svara, både vad gäller Storasyster och Lillebror.
      Storasyster – Hon är snart 21 månader och bajsar på pottan i princip dagligen och kissar ibland där på morgonen och innan läggdags. Hon ger tecken (typ trycker på och stönar lite) när det är dags att bajsa, men är man inte där när det sker så kan det hinna komma i blöjan. Det är inte så att hon springer efter oss och säger till att det är dags. Vi försöker lära henne att använda ordet ”bajs” eftersom det även skulle fungera på förskolan sen. På förskolan bajsar hon i blöjan. Vi funderar på att försöka lite mer intensivt med tygblöjor mm under julhelgen då vi är långlediga tillsammans i ett första försök att göra henne mer blöjfri.
      Lillebror – Vi håller honom ovanför handfatet i samband med blöjbyte, så som vi gjorde med Storasyster. Med Storasyster upplevde jag att det kom något ungefär varannan gång, medan Lillebror inte alls tycks ha hajat grejen och där är det kanske 1/5 av gångerna som det kommer kiss och än mer sällan bajs. Tyvärr. Kanske fattar han mer vad som sker när han får sitta på pottan, men dit är det ju ett par månader.
      Så, nu får det vara nog med kiss och bajsprat för den här gången. :)

    2. ninja

      Intressant att det kan skilja så mycket mellan barnen! Jag hade nog själv inte vågat prova så tidigt som 10 veckor om inte Lilleman själv hade varit väldig bestämd med att göra ifrån sig så fort blöjan åkte av. Bra att ha i bakhuvudet att det inte behöver vara samma med ett eventuellt syskon.
      Samma med våran knodd, han använder pottan hemma, men jag tror det händer för mycket på dagis för att han ska ha ro att sitta där. (Dock väldigt tillmötesgående förskolepersonal som självmant provade när dom hörde hur vi gör hemma)

  3. Christina

    Jag körde balsammetoden 2008 efter ett lössangrepp som jag först trodde var allergi mot shampo – helt galet! Men balsammetoden förstörde min hårbotten tyvärr och det är först nu som jag har en ganska ok balans. Använder shampo med arganolja i.

    Svara

Lämna ett svar