Minimera samlingen med textilier

Att rensa förvaringsutrymmen med diverse textilier kan vara något av en arkeologisk utgrävning. Ytterst hittar du oftast de senaste inköpen, strax innanför hittar du lite äldre varianter som tidigare var favoriter. Och längst in hittar du de textilier som du egentligen inte vill kännas vid att du en gång i tiden betalade för. Kanske minns du inte ens hur de ser ut – men de är säkert riktigt bra att ha om det blir aktuellt med zombieapokalyps eller om en hel armé med spontangäster dyker upp.

Det här inlägget tillhör serien med blogginlägg med tips kring att börja decenniet lite lättare, och idag fokuserar jag på rensning av textilier. Till textiler räknas allt från sängkläder och handdukar, till filtar, gardiner och dukar.

Hur kommer det sig att de flesta har rensningspotential bland textilier? Egentligen är det lite märkligt att det ofta finns en fantastisk rensningspotential bland textiler med tanke på att det inte är speciellt jobbigt att rensa bland dessa. Vem har egentligen en emotionell relation till sin handduk eller har investerat besvärande stora summor pengar på gardiner eller ett örngott?

Överflödet i linneskåpet beror oftast på något av följande:

 • Du sparar dem för säkerhet skull. Många sparar extra uppsättningar ifall det osannolika skulle hända; om du utan förvarning skulle få mängder med övernattande gäster, om hela familjen skulle bli fullständigt utslagen av kräksjukan exakt samtidigt eller om du plötsligt skulle bli personligt ansvarig för Nobelmiddagen. Typ. :)
 • Det är ju inget fel på dem. Även om de flesta gör sitt yttersta för att slippa använda sina, av slitage, florstunna gamla sängkläder, de urtvättade och numera sträva frottéhanddukarna, de permanent fläckiga dukarna eller de omoderna gardinerna, så är det egentligen inget fel på dem. Därför blir de kvar.

Om ditt linneskåp är i behov av rensning så kan det vara bra att tänka på att andrahandsmarknaden för textilier är nästan obefintlig, men ditt överflöd kan tas emot av kvinnojourer, härbärgen, katthem eller liknande institutioner.

Har du småbarn eller barnbarn på väg kan urblekta slitna handdukar göras om till uppskattade tvättlappar eller torktrasor. Det är miljövänligare och mer ekonomiskt att använda än engångsvarianter i papper. Dessutom är de garanterat giftfria efter hundratals tvättar.

Vi har nöjt oss med två kompletta uppsättningar sängkläder till vår egen säng, och två till barnens (varav ett ärvt). Samma lika med handdukar. Det vill säga en uppsättning används och den andra är i tvätten/linneskåpet. Sen har vi ett par udda varianter till övernattande gäster. Men det är såklart individuellt hur många uppsättningar man behöver, beroende på vanor, tvättmöjligheter, sjukdomserfarenheter och frekvensen av övernattande gäster.

Tidigare i livet samlade jag på mig stora mängder dukar då flera i släkten var duktiga duk-producenter och jag själv trott att det ska man väl ha när man blir ”vuxen”. När jag väl blev vuxen märkte jag att jag inte alls tyckte om att ha dukar på ytor på samma sätt som mina föräldrar gillar. Ett fåtal större dukar har sparats även om de nu under småbarnsåren endast kommer fram i samband med kalas eller liknande festligheter. Majoriteten av övriga dukar har fått vandra vidare till andra som uppskattar och använder dem mer.

Och du, barn- och bebisfiltar, hur många kan man egentligen ha? :) Vi har genom åren fått åtminstone en handfull, och då har vi ändå hållit emot. I slutändan är det två stycken som barnen fått i dopgåva med namn, födelsedatum, födelsevikt etc på som används frekvent till såväl lek som mysfilt. Övriga har lämnat hemmet och landat hos någon annan som förmodligen har alldeles för många bebisfiltar där hemma. ;)

Vill du ha tips på hur du steg för steg kan gå tillväga rent praktiskt för att rensa i linneskåpet så hänvisar jag till steg för steg-guiden i inlägget här.

Är ditt linneskåp i behov av rensning? Hur tänker du kring mängden textilier i linneskåpet?

13 tankar kring ”Minimera samlingen med textilier

 1. AA

  Är ungefär lika dålig på att köpa nya badlakan som jag är på att rensa ut dem. Har tre stycken jag alternerar mellan. Det ena fick jag i julklapp av en arbetsgivare 1993. Det andra köpte jag när vi bodde utomlands 1996 och det tredje på en semesterresa 2008. Det sista märks knappt att det är använt! De äldre har jag fått klippa rent några trådar från kanterna på och fållat om så att de ska hålla ett tag till.
  Har tyvärr inte samma förhållningssätt till lakan och hand-handdukar. Nästa rensningsområde tror jag!

  Svara
 2. TinaO

  Jag har rensat allt eftersom lakan, örngott och liknande gått sönder. Jag har också lämnat vidare sådana jag inte tyckt om pga färg eller känsla. Men. Jag har fortfarande 10 dubbla uppsättningar! Och lever ensam!! Grejen med de som är kvar är att jag verkligen tycker om dem, och även om de tar en massa plats vill jag slita på dem. Men de tar verkligen plats… Svårt det där.

  Badlakan och handdukar har jag färre av, 5 uppsättningar och där är det tyvärr precis som du skriver att de är urtvättad och sträva. Det är ungefär lika skönt som att torka sig med en presenning. Meeen, det är ju egentligen inget fel på dem… Där skulle jag vilja hiva iväg och köpa nytt, men jag blir lite dumsnål och sliter på dem en sväng till. Och en till. Och…

  Svara
  1. Sandra

   Hej Tina! Ett knep när en till slut behöver ersätta en handduk med permanent presennings-känsla ? är att handla via Sellpy. Vi flyttade nyligen och köpte de handdukar vi behövde via dem. Finns massor att välja på, mkt är knappt använt. Smidigt att slippa belasta miljön med nyproduktion av textilier. Köpte även gardiner och örngott (mkt i obruten förpackning) via Sellpy. Trevlig fredag!

  2. Distansare

   Jag använder ansiktshanddukar som blivit sträva som golvtrasa här hemma på toaletten och sedan kastar jag dem efter användning. Lyxigt på ett sätt, å andra sidan så har de gjort sitt när de är just sträva och urtvättade.

 3. Anna

  Jag är i början av min minimalistiska resa o insåg precis att jag har svårt för att komma igång! Läser mer om ämnet än agerar just nu. Så därför kommer jag följa er o rensa i de områden som ni tar upp. Först garderob o sedan linneskåpet? fortsätt gärna med flera liknande inlägg, 1 område i veckan typ.
  Ser fram emot framtida inlägg.

  Svara
 4. Emma

  Jag vill bara kommentera lite angående andrahandsvärdet. Dukar och sängkläder från 60/70/80-tal kan man ganska ofta få några hundralappar för beroende på mönster ch skick.

  Är den gammal? Är den brun? Är den GRÄSLIG? Då är den förmodligen dyr också :)

  Svara
 5. Ekot

  Jag tycker det är svårt att göra mig av med handarbeten gjorda av personer som jag haft nära relation till, de har lagt ner så mycket jobb och ofta köpt dyrt material med hela sitt hjärta. Hårt om sådana saker säljs för en tia eller går till textilåtervinning…. men ändå så har jag inte användning för dem :(

  Svara
 6. Nickan

  Jag älskar dukar! Jag köper superfina, ofta handarbetade dukar på loppis för inga pengar. Använder dem några år ( tvättar alla 2-3 ggr/år). När de blivit för fläckiga, eller fått för mkt stearin el dyl så rensar jag bort dem och köper nya på loppis. Jag anser att jag räddar dem så som jag räddar andra bortglömda saker som tidigare varit så värdefulla för nån, men nu bara bor i ett skåp eller skeppats till myrorna från nått dödsbo. Så de får älskas sin sista tid livet även om jag inte är kapabel att mangla och ta hand om dem ordentligt.

  Svara
 7. Carro

  Jag har rensat hårt de sista åren så vi har inte så mycket kvar. Vi har två uppsättningar sängkläder och barnen har tre var. Barnens beror mest på att det varit mycket olyckor när store killen slutade med blöja och magsjukor då och då. Vi har två uppsättningar med handdukar och några udda extra. Dukar använder vi inte, så har en virkad efter farmor kvar. Alla stora dukar skänkte vi då vi inte gillar att stryka/mangla dem. Gäster lånar barnens sängkläder så behöver vi inte ha extra för det.

  Svara
 8. Moa

  Jag har många handdukar som jag fick i inflyttningspresent, min bror har av samma skäl många påslakan. Dukar och gardiner har jag mer lagom av, cirka hälften är köpta på second hand av dessa kategorier. Rekommenderas! Både billigt och miljövänligt, dessutom behöver man inte fålla och klippa som man ibland behöver med fabriksnya gardiner. Jag läser med intresse vad man kan göra med slitna handdukar. Tvättlappar och golvtrasor kan man ju behöva, så det tar jag till mig.

  Svara
 9. Sofie

  Har två uppsättningar sängkläder per barn och 4 till oss vuxna. 4 för att vi köpt när vi ser något vi gillar, egentligen onödigt. Har två favoriter så skulle absolut kunna ge bort de andra utan problem, men som du skriver har de ju inget andrahandsvärde. Därför ser jag det som att det är bättre att vi får stå vårt kast och använda upp dessa istället för att de med största sannolikhet handlar i textilåtervinningen. (Det är dubbelöverkast så funkar ej för härbärge etc vilket annars var ett bra tips!) Handdukar har vi nog också lite för mycket av. Har egentligen ingen handduk som jag verkligen gillar men återigen, hellre använda upp det vi har och gilla läget :) De kommer ju gå åt nån gång i livet!

  Svara
 10. Johannes

  Dukar tycker jag är lätt att rensa då jag tycker dom mest är störande, bordet är fint som det är och dessutom lätt att städa.

  Däremot handdukar, jag vill helst att alla i garderoben skall vara lika men vi har en lite spretig kollektion, där vi fått många. Några extra för träning och när gäster kommer på besök så dom kan komma med lättare packning. Samma med sängkläder, 2 uppsättningar per säng kör jag på.

  Svara

Lämna ett svar