Vad har vi i vår krislåda?

Inte ens minimalister kan klara sig särskilt länge utan vatten, mat och värme. Därför har vi numera en krislåda eller prepperlåda med mat så att vi klarar oss åtminstone några dagar. Rekommendationen är en veckas beredskap med mat, vatten, värme och kommunikation.

I grunden är vi mer minimalister än vi är survivalister. Vi har den mentala inställningen att mat, pengar och andra resurser kommer finnas att tillgå även om en kris skulle inträffa, samt att människor skulle hjälpas åt. Istället för som survivalistens inställning som bygger mer på rädsla och brist på förtroende, och att mat, pengar och andra resurser inte kommer finnas tillgängligt. Men även om vi är mer optimistiska än den pessimistiska survivalisten, så är vi inte så naiva att vi inte är förberedda alls.

I matväg har vi stoppat sådant vi ändå äter i krislådan, och i mångt och mycket matvaror som är typiska för oss att ha med när vi åker till fjällen (det vill säga enkla matvaror som håller länge och kan fraktas utan kyl). Exempelvis detta:

Konserver: Färdiga linser, krossade tomater, pastasås, bönor, makrill i tomatsås, tonfisk.
Torrvaror: Pasta, knäckebröd, havregryn.
Snacks: Te, nötter, jordnötssmör.
Vätska: Havremjölk, bubbelvatten, flaskor med kranvatten (påfyllt).

Jag tycker det är viktigt att bara köpa mat man äter av även i tider utan kris. Då blir det enklare att skapa en rotation och äta upp det du köpt hem. Förhoppningsvis kommer du ju inte behöva använda krismaten, och då är det skönt att inte behöva äta 20 burkar fiskbullar eller bullens pilsnerkorv en hel semester. :) Eller slänga gammal mat.

Andra saker som finns i vårt hem och kan vara bra i en nödsituation är nedanstående, men detta förvarar vi inte i krislådan och inget av det är köpt specifikt för krislådan:
– Stormkök/Trangiakök
– Stearinljus/värmeljus
– Tändstickor
– Batterier
– Toalettpapper
– Ficklampor
– Första hjälpen-kit
– Handsprit
– Ved
– Kontanter

I vårt hus har vi en kamin så vi kan i viss mån hålla värmen i huset, men det är mer en myskamin än tänkt för att värma upp huset. Vi har inte någon vevradio (inte än i alla fall) och vi har inte heller några vattenreningstabletter. Det borde vi kanske överväga. Jag har även tänkt förbereda en lista med viktiga telefonnummer, den skulle ju då kunna ligga i krislådan med mat.

Måste man ha en speciell låda med extra bunkrad mat, kan man inte bara ha lite extra i skafferiet? Självklart går det precis lika bra! Det är bara det att vi själva inte är så bra på att alltid ha ett välfyllt skafferi. Plötsligt är sista förpackningen havregryn öppnad, havremjölken har druckits upp och makrill i tomatsås är slut osv. Skulle katastrofen inträffa då så är vi barskrapade på enkel mat och dryck. Men generellt sett har vi ju ett skafferi med samma saker som i krislådan, och mer därtill.

Så för vår del är det klokt att ha back-up i en specifik krislåda. Genom att ha sådan mat vi ändå äter vid exempelvis semesterresor, får vi enkelt rotation på maten och kan packa ner den vid inför resan och samtidigt ersätta med ny dito i krislådan. Och i samma veva byter vi kranvattnet i flaskorna. Så ser vår rotations-rutin ut.

Kom ihåg att prepping även handlar om att vara förberedd och ha kunskap. Hur gör man upp eld och lagar mat utomhus, vad gör jag utan internet och vad händer med huset om elen slutar fungera? Läs gärna mer om hemberedskap här hos MSB.

Var har du att tipsa om att ha i en krislåda/prepperlåda? Och har du någon rutin för att inte maten ska bli gammal?

14 tankar kring ”Vad har vi i vår krislåda?

 1. Lisa

  Smart att lägga i sånt man faktiskt äter! Inte vill jag (och garanterat inte barnen) helst äta massa bönor om det blir några dagars elavbrott. . . 🙈 Jag har inte fixat någon låda men skafferiet brukar vara välfyllt och npgra flaskor vatten har jag. Känner däremot behov av att preppa bilen efter att ha läst om folk som blir fast i bilkö vid dåligt väder/allvarlig bilolycka. Mardröm att bli fast ens i ett par timmar med tre småbarn!! 🙈 Tänker någon vattenflaska, kex, snacks, klämmisar, våtservetter, några blöjor. . . 🤪

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är faktiskt sant det där med bilen, det borde man kanske vara lite mer förberedd på! Sannolikheten känns ju minst lika stor för det scenariot som andra kriser.

 2. Jenny

  Vi har i syfte att klara kris en välfylld kökssoffa med skafferivaror, sådant vi äter till vardags såsom havregryn och -dryck, nötter, pasta, krossade tomater mm. allt är inte alltid påfyllt men generellt är den välfylld och rotation sker genom att vi fyller på i vanliga kökslådorna från soffan. Alltid vatten och värmekällor i bilen samt senaste tiden oftast full tank för att kunna komma iväg. Ska komplettera med en fylld dieseldunk då vi inte kommer till stugan med en tank!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter lite som vår kris-mat och sånt som ändå äts regelbundet. :)
   Hur kommer det sig att ni har vatten i bilen? Är det flaskor eller en dunk?

  2. Sara

   jag har (för två personer) följande saker liggande i bilen: rengnponcho, nödvärmefilt, samt handvärmare (kan stoppas innanför jackan och ger då ordentligt med värme). Här finns även en såg som rullas ihop, samt lys-stavar att signalera med om det skulle bli nödvändigt. Samt givetvis en (numera gaska skabbig och ful….) yllefilt.

 3. M

  En fulladdad powerbank, godis/powerbars, snabbkaffe, ficklampa, extra påsar, det har vi förutom samma typ av mat som ni. Kortlek!

  Svara
 4. Ani

  När pandemin kom såg jag över mitt lager och kompletterade bl a så att jag har flera sorters bränsle till att laga mat med. Flera sätt att ladda extrabatterier. Flera sätt att rena vatten (vattenreningstabletter köptes när jag insåg att även det kommunala vattnet kunde förorenas. Jag har även ett portabelt filter som kan användas även i bäckvatten osv.- bra på vandringar och friluftsakiviteter )

  Det kan vara bra att ha solcellslampor hemma- de ställs i fönstret på dagen och laddas då så att man kan få ljus på kvällen (någon tipsade om att solcellslampor till trädgården kan användas på detta sätt!). Detta gör att de batterier vi har hemma kan användas på så bra sätt som möjligt. En pannlampa var det senaste jag köpte- att kunna ha händerna fria om strömmen försvinner en längre period.

  Något att tänka på är extra strömkälla till dator och telefon.

  Men vatten i bilen har jag glömt! Extra bränsledunk har jag, och vid längre resor får den följa med.

  Glöm inte att ha resevmat/saker till husdjuren!

  Och underhållning som inte kräver ström. Någon nämnde kortlek. Jag lägger till brädspel och böcker. I krislådan på jobb finns även färgpennor och papper.

  Jag har ökat mitt lager av mat till betydligt mer än 2 veckor. Allt roteras och äts varje vecka.

  Svara
 5. Tove

  Jag har ingen låda tänkt för prepp men en vecka skulle vi klara även mitt i vintern med saker vi har hemma. Vi har stormkök med bränsle och tändstickor samt en gasolgrill som har matlagningsplatta. Grillen används varje vecka i vardagen och stomköket på utflykter så inget som ligger och väntar på en kris men som såklart är bra att ha!

  Vi har en kamin som ger värme till halva huset och efter att ha sågat ner ett träd, hur mycket ved som helst 😅 vi har även instaletat solceller så till viss del (ca 40% av vårt behov) producerar vi vår egen el. Inget vi gjorde för krisberedskap men ett plus som såklart skulle underlätta 😉

  Powerbanks och solcellsladare har vi (införskaffat för att campa) och en dunk bensin i garaget (mest till gräsklipparen iof).

  Mat har vi bra rotation på, veckohandlar en gång per vecka och då ser vi över så det alltid finns ett så man klarar sig 2 veckor framåt. På så sätt har vi alltid 1 vecka mat kvar om krisen ”skulle komma över natt” precis innan handlingen, men inget ligger oanvänt.
  Vi har en stor frys vilket vi egentligen inte behöver så har ca 15 liter vatten infryst (efter att kommun fick förorenat vatten i kranen en sommar och vi inte kunde använda det på 3 veckor kändes det som en bra ide. Just därför äger vi även en stooor dunk som vi använde den sommaren).

  Mediciner fyller jag alltid på precis efter vi varit sjuka så man inte står utan tex Alvedon. Mest för vem orkar köpa det när man blir sjuk och kanske behöver mitt i natten, men också för att inte vara utan.

  Åker vi bil till tex fjällen på vintern tar jag med mig stomköket, en skyffel, lite snacks och varma filtar :)

  Svara
 6. Ewi

  Jag hade lite svårt att bestämma mig kring innehållet, men spånade på vår låda ett långt tag innan jag förstod vad som störde mig.

  Jag har egentligen två scenarion:
  1. Elen går, man snöar inne eller liknande elände som sker hemma.
  2. Galenskap och kaos utbryter, så man kan inte stanna hemma.

  I det första scenariot (som är troligt att det sker någon gång under en livstid) behövs en krislåda. I det andra scenariot (som är ytterst osannolikt) behöver man ta sig från punkt A (hemma) till punkt B (annat ställe tex sommarstuga) utan tex bil osv. Det är mer en lång vandring på säg max 48h.

  Jag konstaterade tidigt att hela survivalist ”dra ut i skogen och leva där” är skrattretande om man är småbarnsförälder. Men jag har faktiskt packat en sk BOB (bug out bag) vars innehåll är tänkt att ta familjen från A till B till fots eller med cykel.

  Så medan stormkök, extra pasta etc hamnar i krislådan, så är det typ värmefiltar, regnkåpor och matransoner för ett dygn i ryggsäcken. Det är väl inte så realistiskt, men ändå intressant som tanke experiment (och lite tröstande när Putin viftar runt med sina ”småskaliga” kärnvapen, som tydligen också finns.)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant kommentar och klok uppdelning i två olika scenarion med olika behov.
   BOB känns verkligen ”preppigt”, men håller helt klart med dig att en del i att preppa, är för att känna sig tryggare och lugnare när det är oroligt i omvärlden.

 7. Hanna Axelsson

  Intressant att ta del av!
  Jag har ingen krislåda men extra mat i skafferiet som jag roterar. Jag har ett barn med diabetes och har alltid kolhydrater och insulin hemma. Insulin måste förvaras i kylskåp. Min stora rädsla var att strömmen skulle gå. Då förstörs insulinet. Men så hörde jag en granne säga att de har reservgenerator hemma och de erbjöd sig hjälpa till med insulin om strömmen går. Då tänkte jag att den bästa ”preppingen” egentligen är att känna sina grannar, ha goda vänner och befinna sig i ett socialt sammanhang där man vågar lita på varandra. Att våga inse att vi behöver varandra och inte måste klara oss själva. Jag har dock en massa mat hemma, men kommer dela med mig till de som inte har.
  Choklad har jag i en gömma i garaget. För att ha något gott att hålla modet uppe med!
  Har även alltid en extra säck hundmat hemma, lite prepping för våra husdjur.

  Svara
 8. Anna

  Det slog mig precis att min känsla för det minimalistiska lite matchar med preppningen i tanken ”nu ska vi se hur lite vi klarar oss med?”… Även om inlägget ovan kanske talade emot det? Nåja. Vi har extra mat, lite kontanter, värmefiltar i aluminium, vattenfilter och ved hemna. En vevradio finns också. En vecka eller två klarar vi oss säkert, men sen måste hjälp komma.

  Jag kan tänka mig att packa en bug out bag, men frågan är vart vi ska oss till vi har inget givet mål. Gissar att vi måste lita på omgivningen här, om folk går i en riktning kommer vi säkert att gå efter..,

  Svara
 9. Jenny L

  Jag har också en låda sen några år, mest för strömavbrott etc. Förutom kontanter som ni nämner är det viktigt med extra läkemedel och mensskydd. Och så instämmer jag med Hanna att det viktigaste vi har vid en kris är varandra!

  Svara

Lämna ett svar