3 minimalisttips för din ekonomi

Det finns insikter som många minimalister fått med tiden, som gör att de inte ens tänker på att de brottades med vissa tankar och dilemman tidigare. Eller situationer och tankar som man skapat sig verktyg för att hantera när man vet fördelarna med att agera rationellt och nackdelarna med att lyssna på de initiala känslorna eller impulserna. Några av dessa tänkte jag tipsa om idag.

Nedan är några insikter kopplade till ekonomi för dig som också strävar efter en minimalistisk livsstil. Tips kring hur man tänka, resonera med sig själv och vilka fällor behöver man kan behöva se upp med?

Kicken av att sälja. Vad många missar är att likväl som man kan få en kick rent fysiskt av att köpa saker, helt enkelt att man får dopaminpåslag i kroppen vilket ger en härlig njutningsfull känsla. Så kan samma känsla uppstå när du säljer saker.

Jag frågade på Instagram om fler kände igen sig i den härliga lyckokänslan när man säljer saker, och 97 % svarade ja. Det tycker jag kan ses som statistiskt säkerställt resultat att du med största sannolikhet också kommer känna detsamma. :) Så sluta konsumera för att du mår bra av det – och börja istället sälja av överflödet!

Redan tagen kostnad/Sunk cost. Det vill säga när du får en obehaglig känsla för att du inser hur mycket pengar du lagt på något som inte längre levererar värde i ditt liv. Men ändå har du svårt att släppa taget för att du får så lite pengar tillbaka. Redan tagen kostnad eller sunk cost fungerar som motreaktion till att få dig att sälja.

Här gör de flesta en tankevurpa och tänker ”inköpspris minus försäljningspris” och får ångest för den dåliga kalkylen. När man egentligen borde tänka ”0 kr eller försäljningspris” eftersom liggande på en hylla eller i förrådet så genererar sakerna inget värde (0 kr). Samt ha ett holistiskt synsätt och se andra fördelar med att sälja eller skänka – någon annan fortsätter använda något begagnat istället för att köpa nytt, vilket gör att miljön säger stort tack! Det är också värt något i sammanhanget.

Vikten av att agera omedelbart. Helt enkelt vikten av att sälja saker och få ut det du inte behöver i användningskretsloppet så snart du själv insett att du inte har behov eller använder dem. Det är så lätt att låta känslorna dominera och argumentera högst med ord som; den är ju så snygg, funktionell, och jag har minnen kopplade till den eller den kanske kan komma till användning i framtiden.

De där inre dialogerna som gör att du inte tar action eller släpper taget, tvingar andra att köpa nyproducerade prylar. Istället för att sakerna vandrar tillbaka ut i användningskretsloppet. Dessutom resulterar bekvämligheten i att låta sakerna samla damm, i de allra flesta fall till att värdet på dem minskar allt eftersom tiden går.

Är vi själva perfekta och lever alltid som vi lär? :) Att agera omedelbart är det vi blivit sämst på de senaste två åren. Dels för att vi flyttat till större bostad där vi har tomma garderober att stoppa in saker i väntan på att få energi och ändan ur att skänka/sälja. Men det var också lättare att såväl skänka som sälja saker när vi bodde närmre centrala Stockholm. Vilket gjort att tröskeln nu är lite högre.

Vilket av ovannämnda tre tycker du är lättast respektive svårast att hantera? :)

5 tankar kring ”3 minimalisttips för din ekonomi

 1. Småbarnsmamman

  Kicken av att sälja är bäst😅😍
  Sen tycker jag att det nog är lite surt då man börjar tänka på sunk cost men oftast väger beslutet om att slippa det ur huset tyngre än att ha det kvar liggandes på hyllan😉
  Sämst är jag på att faktiskt orka med att fota, beskriva varan, posta på rätt loppis grupp eller andra sälj sajter och att svara på köparens frågor och eventuellt transportera varan för att faktiskt få den såld🙄😓🙃

  Svara
 2. Lina

  Jag får absolut en kick av att sälja. Jag skriver även upp summan av allt jag säljer och det i sig gör mig också peppad.
  Sen finns det mkt i lägenheten som jag tycker är onödigt att vi har men sambo och barn vägrar sälja så då får jag lite surt acceptera det.

  Svara
 3. Johannes

  Ja, jag tycker definitivt det finns en kick i att sälja (på nätet för egen del), och då är ändå den ekonomiska förtjänsten oftast ganska liten, men samtidigt är det ganska betydelselöst. Att bli av med något som ändå bara ligger mer eller mindre oanvänt, är prio ett för mig och väger mer än väl upp jobbet med att sätta ut annons och skicka paket.

  Svara
 4. Han

  Kicken av att sälja. Men hjälp vilken dålig människosyn jag håller på att få ibland när man ska fäktas med alla idioter som hänger på auktionssiter och blocket. Nej, jag är inte din bror, kompis, en butik, din mamma eller välgörenhet. Ja, priset som står gäller, det är sista priset, det är därför jag har skrivit det. -_-’

  Svara
  1. em

   Håller med! Men blir även less på säljare som tror att de kan sälja typ en Ikea möbel för 100 kr mindre än nypris. Känns som många överskattar andra hands värdet på saker.

Kommentera