Vi odlar inte för att vi måste

Att odla i pallkragar i sin trädgård eller kanske i balkonglådor för den som bor i lägenhet, kommer i de flesta fall inte vara en ekonomisk kalkyl som går ihop. Det är vi fullt medvetna om och vi odlar inte för att vi måste. Vi odlar för att det ger oss mer tillbaka än det kostar, men i helt andra valutor än pengar. Det är snarare en kalkyl där vi byter pengar och tid, mot energi, glädje, lugn och tillfredsställelse.

Energi genom att göra något konkret, vara kreativ och få skapa med händerna. Glädje i att se barnen springa ut för att hämta smultron eller spontant tugga i sig en bit grönkål, eller glädjen i att ha lyckats odla något nytt för året. Lugn av att pilla bort vissna blad, vattna och plocka lite ogräs. Och tillfredsställelse i att se något växa från ett litet litet frö till något stort och ätbart som en zucchini eller yviga tomatplantor.

Och egentligen är det väl det som är det viktiga? Inte att vi ska fundera över om vi går plus eller minus ekonomiskt på våra odlingar. Utan att kunna värdera det vi får lägga ner och det vi får tillbaka, i helt andra variabler än pengar.

Tänk om vi generellt började mäta mer i termer som energi, lust, glädje, lugn, harmoni och tillfredsställelse. Hur skulle livet te sig då? Vad skulle vi prioritera, vad skulle vi lägga vår tid och energi på i större utsträckning än idag? Och minst lika viktigt; vad skulle vi prioritera bort. Och kan vi på något sätt göra mindre plats för det redan idag?

För mig är det viktigt att trädgården ger mer energi än den tar och blir en plats för återhämtning, snarare än ett jobbigt måste. För den som upplever att odlingar och trädgården enbart skäl ens tid, pengar och energi, är det kanske dags att låta odlingarna vila ett år. Allt har sin tid.

Hur är det med dina planteringar och odlingar i din trädgård, har du funderat på hur mycket tid och pengar du lägger ner, och vad den faktiskt ger dig?

6 tankar kring ”Vi odlar inte för att vi måste

  1. Agneta

    Flera kvällar denna veckan har jag förhandlat mig till lite ljuvlig egentid på gården för att gå ut och slå med min lie. Om ni inte testat knacklie gör det så meditativt och roligt!

    Svara
  2. inversterarfar

    Visst är det så att odling ger mer än bara pengar. Däremot förstår jag inte vad du menar med att ekonomiska kalkylen inte går ihop. Jag odlar chili i krukor och det fungerar utmärkt. Sparar in ca 80 kr / månad på bara det. På 1/6 flaska näring från ikea (ca 50 kr) har vi fått ca 20 chilis nu under sommaren. Odlar isbergssallad i hydroponisk stil. Lite dyrare men mycket effektivt. Växer ca 2x vs jord om inte mer men klart mycket svårare. Här vet jag inte om det är ekonomiskt. Det kommer antagligen att bli när jag lärt mig en del mer och får jämnare skörd. Men höga uppstart kostnader och mycket trial and error. Men romansk isbergssallad går utmärkt med att få en kruka i veckan som dessutom är mycket större än de i affären. Elräkningen har väl ökat med 30-40 kr per månad, näring ca 2 kr vecka och 0,5 kr för medium. Dock kan jag få ut mer så det finns potential.

    Svara
  3. Karin Svensson

    Jag har odlat mangold, sockerärtor, spenat, samt rödbetor. Mangold kommer jag inte att skörda, de ser för ledsna ut samt snigelätna.
    Rödbetorna gallrade jag för dåligt så de är inte ens värda att ta upp ur jorden.
    Men nu ska vi prata det som gett mig arbete, spenaten. Herrre min tid som jag har skördat och skördat och nu ligger allt i påsar i frysen efter ett kort uppkok.

    Och så det som räddat mig från att dö när sockersuget satt in. Ärtorna, sockerärtorna. Vareviga dag har jag mumsat i mig 15-20 skidor med obefintliga ärtor i. De skidor jag har missat har växt till sig och blir utmärkt tilltugg till min papegoja som gillar att pilla ur ärtorna och äta dem.
    Summa sumarum blir att nästa år ska det odlas ärtor och spenat.

    Svara
  4. Johanna Eneland

    Hej!
    Jag vill bara säga tack och hurra för att er blogg var en av de utlösande faktorerna och inspirationerna till att jag verkligen började rensa samt reflektera över det här med minimalism, livet och behov. Har rensat (medvetet och strukturerat) i över 1 år nu och även om jag inte strävar efter ett helt minimalistiskt hem så känns det så otroligt mycket lättare att bara vara här hemma nu. Ja, hela helheten är liksom lättare. Ni vet nog. :)
    TACK!

    Svara
  5. Harmagedon

    Jag odlar inte. Jag har en trädgård. Det är mitt stora intresse och en fantastisk plats att vara på. Vad som är en ekonomisk vinst av det ätbara blir lite svårt att avgöra. Potatis som vi brukar vara självförsörjande på juli-augusti kostar bara sättpotatisen för den odlar vi i vår trädgårdskompost. Men vi har ju en gigantisk trädgårdskompost för att vi har en stor trädgård. Och en stor trädgård är inte gratis och skulle behöva räknas av på många livstidsförbrukningar av potatis…

    Men sånt som är lättodlat och oftast ger god skörd för mig är, bönor, sockerärtor, grönkål, malaberspenat, mangold, zucchini och de flesta kryddor. Sallad handlar om att så lagom stora omgångar med lagom mellanrum. Dvs superlätt att få skörd men att verkligen få användning av den kräver lite pyssel.

    Annars gillar jag flerårigt som bär och rabarber. Noll pyssel och nästan garanterad skörd.

    Svara
  6. Anne

    Jag har drabbats av trädgårdspsykos i år, anlagt 6 rabatter ( en sjunde är på G) två spaljéer och en massa pallkragar, bärbuskar etc. Jag vill inte tänka på alla tusenlappar jag köpt växter för ( och då är jag ändå sparsamt lagd) . Men vilken livskvalitet! Och så härligt att uppleva årstidens växlingar, blir skönt med höst och vilotid efter en intensiv sommar.

    Svara

Lämna ett svar