Vi har blivit med trädgård

I samband med att vi flyttade till hus fick vi inte bara mer utrymme och en helt ny vardag. Vi blev också med trädgård. När vi flyttade in i huset var trädgården mer eller mindre ett vitt blad då tidigare ägarna inte haft något trädgårdsintresse. På de 600 kvm tomt fanns en prydnadssten med ett par blomsorter runt, ett äppelträd och ett prydnadsträd.

Tyvärr hade de heller ej givit gräsmattan så mycket kärlek, så det blev vårt första stora projekt då den även haft det extra tufft under förra årets torra sommar. Jag ljuger inte om jag säger att gräsmattan bestod av mer maskrosor än gräs när vi flyttade in i höstas. Efter att ha vertikalskurit, toppdressat, luckrat upp, gett näring, sått och vattnat börjar vi få en grön gräsmatta, om än med inslag av en hel del maskrosor. Och vi har lärt oss massor längs vägen. :)

Trots bristen på gröna fingrar, så påtar vi gärna i trädgården om kvällarna till solen försvinner bakom grannhusen. Vi njuter båda av känslan att bara öppna dörren och kunna promenera ut barfota på gräsmattan och i vår egen trädgård. Plocka bort några vissna blommor, dra upp några maskrosor, vattna lite, småprata med någon granne som går förbi etc. Det är otroligt rogivande. Jag som alltid trott att jag saknat trädgårdsintresse, men kanske saknade jag bara en egen trädgård att odla intresset i.

Hur har vi då tänkt med trädgården? Detta är ju något som skulle kunna ta upp mer eller mindre hela ens lediga tid om man vill. Och det är lätt att gå all in första åren med hus och trädgård, bygga upp något stort och ”krävande”, för att sedan känna sig ”tvingad” att ta hand om det och stanna hemmavid stor del av sommaren för att sköta om trädgården. Vi låter trädgården växa fram långsamt för att se vart intresset tar vägen.

Pallkragar
Vi vill odla i liten skala, det gjorde vi redan på balkongen i form av smultron, tomater, sallad kryddor etc. Och eftersom det inte fanns några planteringar här tidigare så köpte vi pallkragar där vi odlar det ovannämnda samt testar oss fram så här initialt med även paprika, chili och squash. Vi har nu två pallkragar men har medvetet placerat dem så det finns utrymme för två till på sikt om vi skulle vilja odla mer.

Bärbuskar/träd
Ett äppelträd fanns som nämnd på tomten sedan tidigare och ett prydnadsträd. Prydnadsträdet var fint de tre dagar det blommade i maj, men vi överväger att byta ut det mot ett fruktträd. Vi har satt två vinbärsbuskar (svarta respektive röda) och har även köpt en med vita vinbär. Detta för att detta är bär som barnen gillar och lätt att bara gå ut och plocka. Utöver det blir det minst ett till fruktträd för att rama in trädgården mer och skapa ”rum”.

Altan
Vi har två altaner. En ”vanlig” altan med ett för litet bord för våra behov, men som vi hade på vår balkong när vi bodde i lägenhet. Parasoll eller markis behövs med en altan i rakt söderläge, men har ännu införskaffats. På vår andra altan stod tidigare ett spabad och det här utrymmet vet vi inte vad vi ska göra med, det går under arbetsnamnet ”dansbanan”. Tills vidare är det en utmärkt plats för barnen och deras kompisar att cykla, åka sparkcykel och bobycar. Ibland blir vi sugna på att göra en myshörna med loungemöbler, segelduk mm, men området är för stort, eller bygga en pergola för att skapa rumskänsla. Eller bygga en pool. Vad skulle du göra? :)

Hållbarhet
Med förra årets varma sommar och bevattningsförbud i åtanke så skulle jag gärna ha en vattentunna. Sambon håller dock emot av estetiska och praktiska skäl. Hittills har jag fått införskaffa en stor zinkbalja som jag ställt in under stupröret vid pallkragarna. När den är full räcker vattnet för att vattna samtliga våra blommor och växter i två omgångar. Alltid något. Kanske skulle även ett insektshotell passa någonstans i trädgården?

Leksaker
Vi har hållit gräsmattan fri från leksaker till barnen (utöver bollar) fram tills senaste helgen då lillebror fick ett fotbollsmål i 3-årspresent. På barnens önskelista står även en studsmatta. Men annars är bärbuskar och pallkragar flitigt besökta även av barnen både för att vattna och kolla om det mognat några vinbär eller smultron under natten. :)

Hur känner du för det här med trädgård, mysigt kvällsgöra eller jobbigt måste? Har du några tips eller funderingar när du ser bilderna från vår trädgård?

14 tankar kring ”Vi har blivit med trädgård

 1. Lovisa

  Roligt! Jag har inte själv någon trädgård (än), men jag gillar blommor och färg. Om jag skulle anlägga något nytt skulle jag nog försöka välja växter som är fina olika tider på året… Det kan ju bli lite trist om allt blommar några dagar i maj (som prydnadsträdet) och sen bara är grönt… Jag gillar visserligen grönt, men jag tycker det behövs någon annan färg som kan bryta av :) något för tidig vår, maj, högsommaren, hösten…

  Svara
 2. Anna

  Pergola! Några vänner har en underbar altan med pergola, där finns en loungesoffs, en hängmatta som hänger ned från pergolan, hängstolar, spaljé med klätterväxter typ rosor o klematis och lyktor uppe i pergolan. Det är så otroligt mysigt och fint!

  Svara
  1. Anna

   Hej! Det låter som en bra plan.Det är så lätt köpa på sig en massa växter och prylar, sen kanske man inte orkar med allt.Jag kan absolut rekommendera röda krusbär, de är så goda, är inte så känsliga för skadedjur.Klätterväxter är smarta, och satsa på nåt som är grönt året om.

 3. Lovis

  Vad härligt att ni gillar att vara i och jobba med trädgården! Mitt tips för hållbarhet och trädgårdsglädje är att läsa lite på tex Naturskyddsföreningen om hur man skapar en blomsteräng. Det behöver inte vara stort, ni kan ta bara några meter, men det är perfekt läge för er nu när ni har en gräsmatta som inte riktigt är superetablerad. Gräsmattor är tyvärr inte hållbara, men ängar är det. Ett kryddland vore kanske härligt också?

  Svara
  1. Jenny

   Håller med, kolla på naturskyddsförening för tips om fjärils och bivänlig trädgård. Man kan blanda i mikroklöver i gräsmattan också, då krävs mindre näring och vattning. Permakultur om man vill odla utan allt för mycket arbete.

 4. Åsa

  Som vattensamlare har vi köpt oljefat på Blocket (100 kr styck). De har innehållit flygbränsle. Nu är de målade med färg vi hade kvar i källaren. (Snickarmaken sparar bygg- och fix-grejor och jag med mina minimalistiska önskningar kan inte styra det. Måste dock erkänna att det alltid kommer till nytta.) Svarta och klart estetiska, tycker vi. De i plast är gräsliga och de i trä faller oss inte i smaken (och är dyra). Ett tips, bara.

  Svara
 5. Karin

  Köp studsmatta! Både för lek och träning, och roar så väl stor som liten i timtal. Perfekt när barnen kan smita iväg och hoppa efter middagen och en själv kan sitta kvar och njuta av maten i lugn och ro.

  Svara
 6. Elin Hagberg

  Tycker det låter som ni har en bra plan för er trädgård. Kanske krusbär skulle kunna vara ett ytterligare alternativ för buskar? Det gillar vår familj i alla fall.

  Svara
 7. Elin Kinning

  Härligt med trädgård! Det är något visst med att bara kunna gå ut och ta bort ett visset blad här och där som du skriver.
  Jag har bara balkongodling själv, men här är ett tips på lite vackrare regntunnor som jag sparat för framtiden :)
  https://www.regnvandstanken.dk/
  Glad midsommar och tack för en inspirerande blogg.

  Svara
 8. Carolin

  Vi köpte vårt hus av ett par med stort intresse för trädgård, det bästa med den är att de satt växter som i olika former blommar från februari till sen höst i olika konstellationer, och flera är fina under vintern tex ngn ”vassliknande” gräs som blir superfint när det är frost. Det är väldigt härligt att det alltid är ngt som ”händer” i trädgården året runt. Sen har vi gjort som ni och adderat bärbuskar och några pallkragar och det är alldeles lagom för oss.

  Svara
 9. Carro

  Vi har haft hus i tre år och grejar lite i trädgården varje år. Med två småbarn hinner/orkar vi inte så mycket så vi har grävt bort endel för att göra den mer lättskött. Ett land håller vi på att utveckla nu med mer pallkragar osv. För oss får det gärna ta tid så vi hinner känna efter hur vi vill ha det och vad varje säsong kräver för skötsel. Har inte några ”stora” leksaker i trädgården då vi tycker det räcker med lekplatser osv i närheten.

  Svara
 10. Sara

  Jag älskar odling och trädgård men med tanke på att ni strävar efter en hållbar livsstil så vill jag uppmuntra er att släppa pallkrageodlandet så fort ni känner er lite modigare i trädgårdslandet.

  Att köpa torvbaserade jordprodukter som behöver ständig tillförsel av vatten och näring för att ge skörd är lite som att köpa den senaste trenden på en modekedja. Även om man kanske skulle älska plagget länge så håller det bara för tre tvättar.

  Känner ni redan i år att ni kommer vilja fortsätta odlandet nästa år rekommenderar jag att ni startar en kompost redan i år. Kan göras hur fina och prydliga som helst. Kanske dold bakom en vacker häck av havtorn eller någon annan buske med ätbart.

  Lästips: Skillnadens trädgård av Sara Bäckmo.

  Svara
  1. Filippa

   Jag skulle satsa på amerikanska blåbär! Och hallon. Jag drömmer om en trädgård där ungarna kan gå ut och plocka bär varje dag på sommaren. Än så länge börjar säsongen med blåbärstry, sen jordgubbar, nu är de amerikanska blåbären på gång och sen kommer hallonen. Inte så mkt på varje buske än pga rätt nyplanterat men oj så gott!

Kommentera