Höstens nystart och prylbantning

För mig ger hösten en starkare nystartskänsla än vad nyår ger. Kanske är det för att jag varit ledig längre, kommit in i ett lägre tempo och fått tid att reflektera mer under sommaren. Och utifrån detta känner ett slags avstamp med nya möjligheter inför hösten och kvarvarande del av året.

När man vill göra någon form av nystart sker det ofta en genomlysning på ett eller annat sätt kring nuläget och vardagen, samt hur den stämmer överens med ens förväntningar och värderingar. Men också kring innehållet i garderoben och prylar. Om dessa stödjer hur man vill leva och ens värderingar. Åtminstone är det så för mig.

Så var kommer jag att prylbanta nu under hösten?

Böcker. Vi har börjat läsa kapitel-böcker för barnen (just nu serien om Musse & Helium) och en helt ny bokvärld (och sagovärld) har öppnat sig. Det gör också att många andra böcker kommer få lämna hemmet. Böcker vi läser sällan, böcker barnen inte väljer längre och kanske några böcker vi vuxna heller inte väljer längre i vår egen bokhylla. :)

Kläder. Corona har fått mig att inse att jag kan leva med en betydligt mindre garderob. Permanent. Jag tror faktiskt att det som hänt nu för oss med kontorsjobb är revolutionerande och att det kommer vara enklare att arbeta hemifrån regelbundet framöver. Att både tekniken och acceptansen kommer finnas på ett helt annat sätt. Och då kan jag ha färre klädesplagg i vardagsgarderoben. Jag börjar med att hänga undan ett tiotal plagg för att se om jag saknar dem under hösten.

I träningsgarderoben kommer också viss utrensning ske på grund av stort slitage, jag tränar trots allt 3-4 gånger i veckan året runt, det sliter på vissa plagg.

Och barnen har som vanligt växt extra mycket under sommaren, så även i barnens garderob behöver det ske viss utrensning där för små plagg ska få nya ägare. Nya kläder finns ofta att hämta i förrådet, ärvda från äldre kusiner, hållbart och tacksamt.

Pryttlar. Efter två år i hus har vi insett att vissa saker som vi hade när vi bodde i lägenhet, finns det inte behov eller samma naturliga plats för i huset. Några ramar, någon ljusstak och prydnadssak (japp, någon enstaka sådan har vi). Nu när det gått en tid och sakerna inte hittat sin plats känns det enklare att släppa taget och skänka dem vidare. De hittar förhoppningsvis sin plats i någon annans hem helt enkelt.

De fyra S:en – Spara, Sälja, Skänka eller Slänga? Vad gör vi då med det vi släpper taget om. Tidigare försökte jag alltid sälja kläder som fortfarande var i gott skick, men ibland när energin är låg eller tiden mer knapp, räknar jag snabbt ut vad det kommer ta i tid och vad den totala intäkten i bästa fall kan tänkas bli. Och så slutar det ofta med att jag accepterar den förlusten till förmån för att bli av med sakerna i närtid, och skänker dem till välgörenhet istället.

Böcker i gott skick och diverse pryttlar kommer också att skänkas till välgörenhet. Och jag är medveten om att det är en förmån att ha det valet, att inte behöva vända på varje femtiolapp.

Hur är det för dig, brukar du också känna en nystart inför hösten? Och var planerar du att prylbanta i höst?

6 tankar kring ”Höstens nystart och prylbantning

 1. Hanna

  I helgen rensade jag och döttrarna (12&10år) deras garderober som var över fulla med kläder. Vilket resulterade i två sopsäckar till insamlingen och en påse får åka med sellpy. Både dem och vi var väldigt nöjda. Tänkte gå vidare med deras böcker nästa helg…några kommer få flytta in till lillebror och andra skänks vidare.

  Svara
 2. Marie

  Jag känner också att hösten är mer nystart/nyår än själva nyåret. Har tänkt att det kanske beror på skolstarten, nytt skolår, nystart och den känslan har levt kvar långt efter att skolan tog slut. Jag har inte särskilt mycket kläder men tänker rensa bland dom ändå. Pysselgrejor är en svag punkt som måste gås igenom med hårdare ögon än hittills. Har gjort försök tidigare men det här varit svårt, men nu blir det nya tag.

  Svara
 3. Anna

  Jag rensar jättemycket nu, fast jag tyckte jag inte hade mer att rensa så fanns de tydligen en del som var redo att lämna hemmet nu :) Jag har hittills lagt ut allt på en ta-ge grupp på Facebook och fått hämtat princip direkt, jätteskönt med tre små barn och utan bil. Jag får visserligen inget betalt, men jag gör nån annan (förhoppningvis) lite gladare och för varje sak känns de som jag köper mig själv tid och frihet. Jag slipper lägga tid på att ta hand om och ev lägga pengar i framtiden på förvaringslösningar. Jag älskar att rensa och hösten är verkligen en nystart för mig också 👏👏

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad härligt att läsa! Och det kan verkligen ge härliga känslor i kroppen som är värda mer än några hundralappar här och var, att skänka bort saker till andra. Vi skänker också stor del av alla prylar vi rensar ur (men mest till välgörenhetsorganisationer), och tänker då att vissa skänker pengar till olika välgörenhetsorganisationer varje månad och vi skänker prylar till dito (men kan tillägga att vi även skänker även en slant till WWF varje månad :) ).

 4. Han

  Vi har den senaste månaden sålt saker (framförallt vinylskivor) för nästan 30 000 kr på Tradera i syfte att både jobba ner ett efterhängset blancolån men också för att göra oss av med prylar som bara samlar damm i garderoberna. Detta är bara början! =D

  Svara

Kommentera