Text-TV II

Minimalistiska apptips – TextTV II

Det här är det tolfte inlägget i serien Minimalistiska apptips där jag går igenom appar för iOS som tillför mycket nytta i våra liv eller som på ett eller annat sätt passar in i vår minimalistiska livsstil.

Den app jag recenserar idag är TextTV II av Throw Lab. Vad appen erbjuder är ett mycket enkelt och smidigt gränssnitt för att via telefonen komma åt diverse olika länders och kanalers Text-TV. Men varför och för vem är det här intressant?

Om du föredrar att:

 • Spendera minimalt med tid på nyheter till förmån för andra aktiviteter du värderar högre.
 • Slippa bli exponerad för obehagliga och deprimerande bilder och nyheter i onödan.
 • Minimera risken att hamna i oändliga clickbait-loopar eller motsvarande.

Men samtidigt vill:

 • Ha koll på de största händelserna både inrikes och utrikes.
 • Kunna hänga med i lunchdiskussionen på jobbet eller motsvarande.
 • Ta ditt ”demokratiska ansvar” genom passiv nyhetskonsumtion. ;-)

Själv är jag en periodare när det gäller appen. Jag installerar den alltid med avsikten att konsumera nyheter en till två gånger i veckan, men kommer alltid på mig själv med att till bekostnad av mentalt välbefinnande använda den i tid och otid varefter jag avinstallerar igen.

Tre skärmbilder från appen Text-TV II.

Tre skärmbilder från appen Text-TV II.

Vid de tillfällen då jag använder appen och vill förstå något bättre kan jag alltid besöka en vanlig nyhetssida, eller ändå bättre, köpa ett nummer av tidningen Fokus alternativt en mer djuplodande bok på ämnet.

Hur och i vilken omfattning konsumerar du nyheter?

10 tankar kring ”Minimalistiska apptips – TextTV II

 1. Eva

  Tidigare tänkte jag bara på konsumtion som ätande eller när man köper något för pengar. Hade inte en tanke på att konsumtion och nyheter hängde ihop. Men så är det ju förstås. Man tar in och tar in, äter och medvetandet suger upp näringen i varje ord och det härdade fettet i bilder och upptaget ökar kraftigt när man tar till sig allt på nätet. Numera är det ganska sällan jag dyker ned i pappers-SvD eller annan papperstidning. Synd, för det skulle kännas mindre hysteriskt faktiskt. På nätet uppdateras det ideligen.

  Min konsumtion varierar kraftigt beroende på hur upptagen jag är med annat. När jag jobbar en hel dag kollar jag inte nyheter en enda gång, kollar inte ens privata meddelanden osv ens på lunchen. Är helt avskärmad från världen utanför jobbet faktiskt. Kollegor blir då mer intressanta och nödvändiga för att få jobbet att flyta bra.

  Om jag vore chef skulle jag misstycka kraftigt, (om inte förbjuda!) att anställda överhuvudtaget pysslar med telefonen på betald arbetstid. Denna tid är köpt och då äger vi inte förmånen att göra vad vi vill. Ogillar när vaktpersonal, butikspersonal osv stirrar i telefoner när man är i närheten. Ser illa ut!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, visst är det lustigt att de flesta enbart förknippar ordet konsumtion med att köpa saker och äta mat. Men vi konsumerar även nyheter, underhållning, varandras sällskap med mera. En sund, balanserad och medveten diet på samtliga områden är nog en bra ide för de flesta. :)

   Det finns en bok som heter ”Deep Work” som jag är lite kär i just nu som talar om (fokus-)kostnaderna av vårt behov (missbruk) av ständig stimulans. Rekommenderas!

   https://www.amazon.com/Deep-Work-Focused-Success-Distracted/dp/1455586692

 2. Joakim Johansson

  Hej Minimalisterna!

  Kul med er artikel-serie om minimalistiska appar! Jag själv skriver om appar på min egen sajt appfokus.se =)

  Jag har en artikel där jag tipsar om 3 appar som jag tror ni kan vara intresserade av. Kan jag komma i kontakt med er via mail eller så?

  MVH Joakim

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Hej Joakim!

   Maila oss på info at minimalisterna punkt se så får vi se om någon av apparna faller oss i smaken. :)

 3. MINIMALISTA

  Jag är tveksam till att jag skulle använda denna app, av den simpla anledningen att utformningen med svart bakgrund och färgglad text är jobbig att läsa. Men jag gillar verkligen er tanke om att minska konsumtionen av nyheter. Jag märker själv att jag mår dåligt av att läsa allt för mycket nyheter (exempelvis vid terrorattacken i Stockholm) och har aktivt valt bort detta.

  Jag har ingen dagstidning hemma, ser inte på nyheter på TV och försöker att minimera surfandet på diverse nyhetssidor. Men det är helt klart en vanesak!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Du är nog inte den enda som ogillar vit eller färggrann text på svart bakgrund. Det finns nämligen en valmöjlighet i appen att ”typ” invertera färgerna så att det blir svart text på vit bakgrund. :)

 4. Jenny

  Hej! Först – tack för alla intressanta och välformulerade inlägg som jag läst utan att kommentera. Mycket inspirerande. Nu vill jag bara dela mitt minne av text-tv från min barndom på 80-talet – nyheter och tidsfördriv för rastlösa som inte kunde vänta till nyhetssändningen! Nu skriver du förstås om en app men ändå – det blir tydligt hur mycket som förändrats. Personer som idag inte kan sluta fingra på smartphonen vid t ex middagar liknar de jag minns slog på tv:n och kollade text-tv vid sociala sammankomster. Och idag är text-tv ett alternativ för den som vill begränsa sin nyhetskonsumtion.

  Svara

Lämna ett svar