Vad gör du om du blivit intresserad och nyfiken på minimalism eller på att prylbanta, och vill få till en bestående förändring medan du vandrar på den minimalistiska resan?
I vår bok Prylbanta skriver vi ett avsnitt om vikten av att ha koll sitt ”varför”, alltså på sina drivkrafter till varför man vill genomföra en förändring och leva minimalistiskt. Precis som när du startar en ny träningsrutin eller liknande, så underlättar det om du har tänkt igenom varför du vill göra detta, för att ha något att falla tillbaka på den dag motivationen tryter och det inte känns lika självklart.
Så, vilka är dina starkaste drivkrafter kring varför du vill leva enklare, minska överflödiga prylar och onödiga distraktioner?
– Tycker du inte att du gör annat än plockar och städar efter dig själv och andra?
– Känner du dig ofta stressad?
– Vill du kunna flytta till mindre bostad?
– Eller frigöra mer tid till dina barn eller få bättre kontroll över din privatekonomin?
– Kanske har du blivit en slav under mejl och notiferingar?
– Vill ha större frihet och bestämma över din tid mer?
– Eller har du dåligt samvete över alla prylar du inte använder utan bara äger och förvarar?
Har du svårt att hitta ditt varför kan du fundera kring vad som gör dig riktigt glad, vad du vill ha mer av i framtiden men också vart det skaver i livet? Och kanske framför allt, ta sig tid att ställa sig den typen av frågor och lyssna eller ibland gräva efter svaren. För när livet snurrar snabbt kan det vara svårt att finna ro att lyssna inåt, och än svårare att höra vad som sägs. ;)
Det blir ofta mer konkret om det du tänker formuleras i skrivna ord, men det kan räcka med att bara funderar kring ditt varför om du inte har någon journal, dagbok eller annat naturligt ställe att notera det på. Men om motivationen tryter en dag kan det vara till hjälp att gå tillbaka till och minnas vilka fördelar och konkreta värden du såg med ett enklare och mer minimalistiskt liv.
Om du inte hittar något varför då? Ja, då är det väldigt stor risk att även om du prylbantar och rensar ut saker ur ditt hem, så kommer det lika fort fyllas på med nya (eller bättre begagnade) saker som du inte använder eller behöver. Det blir en form av jo-jo minimalism där du inte får någon bestående förändring utan ständigt behöver lägga tid och energi på att prylbanta, alternativt ger upp. Samtidigt som det har negativ inverkan på plånbok och miljö med obefogad konsumtion.
Så, har du klart för dig vilket eller vilka som är dina varför under din minimalistiska resa? :)
Hej! Inte relaterat direkt till detta inlägg men vi flyttar från hus på 120 kvm med stor källare till ett hus på 80 kvm utan några större förvaringsutrymmen. Vad har du för tips kring att bo litet med barn? Hur gör man med sportgrejer/säsongsutrustning/vinterkläder? Vi är en ganska aktiv familj vad gäller utomhusaktiviteter så det blir en del sånt 😊
Vacker bild och vacker text. Jag ska leta efter mitt varför i allt.
Jag har hittat mitt varför! Jag satte mig ner för ungefär två år sedan och började fundera i de här banorna. Vad vill jag göra? Vad vill jag verkligen lägga min tid, energi och mina pengar på? Först började jag skriva ner, göra en mindmap. Jag strök och skrev om, kladdade och la till. När jag kände mig säker på att ha hittat rätt letade jag bilder som för mig illustrerar det jag vill ha i livet. Den moodboarden sitter uppe som en tavla i köket och en blick på den gör mig alldeles varm. Några av sakerna där hade jag inte ens varit nära, medan andra redan var en del av mig och mitt liv. Nu, två år senare, är det tydligt att jag tagit flera steg i rätt riktning, men jag är så klart inte färdig än. Men det finns där, mitt varför.
Tack för en fantastisk blogg och bok!
Jag började att skissa på mitt varför för drygt två år sedan i samband med en utmattningsåterhämtningsprocess. Ett varför som i stort handlar om att undvika att hamna i en liknande situation igen, att frigöra tid och energi till det som verkligen bidrar till värde samt att stabilisera det egna mående och min privata ekonomi.
Även om detta är en livslång resa och ett återkommande ”avskalande” så är det så tydligt att konsumtion och prylar inte är det som bidrar till lycka.
Likaså är det fantastiskt att se hur få prylar en behöver för att leva gott. Jag känner mig lyckligt lottad som kommit i kontakt m minimalism, ett område som omfamnar så mkt mer än att bara ”rensa” bland prylar :-)
Har egentligen inte funderat på mitt ”Varför”. Men, det är aldrig försent att börja :)
Genom att välja prylar som fyller ett faktiskt behov, endast äga kläder och saker som aktivt används och prioritera kvalité framför kvantitet bidrar minimalism med mindre `Waste` och `Clutter` i vardagen. Syftet är inte mer fritid eller ökad ekonomisk frihet, utan att göra livet enklare och eliminera distraktioner.