Additionsstress och jämförelser med andra

Additionsstress är när vi har en bekant som bor stort, en annan har en superrelation, en tredje åker jämt till Thailand och en fjärde har pool och underbar trädgård. Men vår uppfattning är att ”alla andra” har alla de där sakerna. Vilket lämnar en själv med en känsla av att ha lyckats så mycket sämre. Eller till och med misslyckats.

På sommaren har vi ofta ändå mer tid över att scrolla, jämföra, inspireras. Och sommaren och semestern kan komma med en känsla av krav och förväntningar som ska infrias och sociala medier som svämmar över av andras höjdpunkter i livet. Vi tror att alla andra tar vara på tiden bättre, gör fler äventyr, njuter mer och skapar fler underbara semesterminnen. Varje dag, hela sommaren.

All den här jämförelsen riskerar att göra oss mindre nöjda med oss själva eller det vi har och gör. Liksom skapa en stress och att vi riskerar att lägga pengar, tid och energi på andras drömmar snarare än våra egna. Trots att vi innerst inne vet att sociala medier inte är hela sanningen.

Så jämför inte hela din sommar och ledighet med några få utvalda delar av alla andras.

Kanske är det denna sommar du till och med tar en paus från sociala medier under ett par veckor?

2 tankar kring ”Additionsstress och jämförelser med andra

  1. Klara

    Så sant och bra! Exakt detta var grunden till att jag slutligen avslutade mitt instagram-konto tidigare i våras efter flera experiment fram och tillbaka, och trots att jag även fick mycket inspiration därifrån. Lägg där till all ”inspiration” som man inte gör något med utan som kan addera stress över att man inte hinner eller att man blir alltför stimulerad hela tiden.

    Svara
  2. Sofia

    Jag hörde för några år sedan någon säga att man kan fundera på ”hur man vill känna istället för vad man vill göra.” Det finns många saker som kan få en att känna på samma sätt. Några är lättillgängliga.

    Svara

Lämna ett svar