Dalasemester med äventyr och enkelhet

I samarbete med / reklam för Visit Dalarna.

Äventyrligt, roligt och enkelt. Ungefär så vill vi ha det på semestern. Tid att göra och uppleva men också tid att bara vara. Kravlöst.

Sommarens semesterplanering är i full gång för många, så även för oss. För mig som kommer från Dalarna är det obligatoriskt med minst ett besök där under sommaren. Efter två somrar där vi campat med husbil i södra Sverige tänkte vi detta år prova att campa runt om i Dalarna, dock utan husbil.

För två somrar sedan hade vi en helt fantastisk sommarvecka i Dalarna med glamping på Korså Forest Camp, ett par dagar i en härlig stuga med egen sandstrand samt besök vid Visentparken i Avesta, som inte bara hade visenter utan även en stor lekyta för barnen och god mat. Kan varmt rekommendera ett besök där om du är i trakterna!

Just camping är något vi upptäckt som ett charmigt och enkelt sätt att semestra. Särskilt om man vill se olika delar av Sverige på ett smidigt och prisvärt sätt. För är det något vi insett de två somrar vi åkt runt med husbil, så är det att camping är så mycket bredare än vår förutfattade bild av det – man kan tälta, bo i husvagn eller husbil men också bo i stuga och ibland lägenhet. Man kan bo bland många andra campande barnfamiljer på en stor anläggning med bekväma faciliteter, men också mer naturskönt och enskilt.

Dalacampingen då, ja planeringen pågår, kanske blir det Tomteland, paddling och ett besök på Zornmuseet? När vi besökte Carl Larsson-gården för ett par år sedan var det en överraskande favorit hos barnen med guidad barn-tur, måla på staffli mm.

Nu är jag nyfiken – vilket är ditt bästa campingtips? Eller bästa tips vid en semester i Dalarna?

5 tankar kring ”Dalasemester med äventyr och enkelhet

 1. Ewi

  Siljanbadet i Rättvik (och även Siljans camping) är fantastiskt fin! Undvik bilveckan i slutet på juli /början på augusti bara, då är det tvärfullt.

  I Avesta finns ett litet badhus (Metropoolen) som har en 25m bassäng, trevlig barnvänlig rutschkana, en liten snurrig fors och en varmare barnpool på typ 90-100cm djup? Även ”liten” dusch som passar för kinkiga hårtvättare. Helt perfekt för de som fortfarande är små eller precis lär sig simma.

  I Borlänge finns ett större äventyrsbad (Aqua Nova) och även ett litet upplevelse ställe typ Tom Tits-aktigt som heter ”Framtidsmuseet”.

  I Säterdalen finns en fäbod med djur att klappa och ett lekområde, samt god glass!

  Sen finns även Leksand Sommarland med både camping och bad. Där har jag inte varit ännu, men det står på agendan i år 😊

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, Leksands Sommarland skulle nog barnen älska!
   Säterdalen får de nog besöka den vecka barnens mormor och morfar har barnen och vi jobbar, jag är uppväxt i Borlänge där de bor kvar, så det är hyfsat nära.
   Även Framtidsmuseet (heter nog 2047 Science center numera) vill jag besöka med barnen. Men vi har både det och ”riktiga” Tom Tits kvar.
   Siljansbadet har jag hört mycket gott om, men aldrig besökt. Än. Tack för fina tips! :)

 2. Anna

  Hej!
  Jag kan rekommendera campingen i Leksand/sommarland. Mycket trevliga aktiviteter för alla. Mellan den 26-29 maj är det medeltidshelg. Då finns det extra aktiviteter att testa på.

  Svara
 3. Anna

  Att bo på camping är härligt , och vi brukar hyra en stuga. Vi lagar alltid egen mat, och njuter av att äta frukost sakta. Sen finns det mycket aktiviteter att göra, både på campingen och utanför.

  Svara

Lämna ett svar