Målet flyttar sig framåt

Jag reflekterade här om dagen över hur vi ständigt flyttar fram våra målsättningar. Och att en av de svåraste färdigheterna är att få målet att sluta flytta på sig. För om förväntningarna alltid ökar allt eftersom du rör dig framåt, så når du aldrig fram. För varje steg du tar, flyttar sig målet två steg.

Varje gång du tror att du når fram så inser du att du inte blev lyckligare. Var detta allt? Och så flyttar sig målet igen.

Men gör det något? Är inte detta en grundläggande, inre drivkraft. Det som tagit oss ut ur grottan och drivit evolutionen framåt historiskt. Delvis är det säkerligen så, men jag vill hävda att vi nu kommit till en nivå där mer, fler och större inte längre är likställt med bättre.

Det finns en stor risk att viljan att ha mer pengar, status, prylar, makt osv, gör att ambitionen ökar snabbare än tillfredsställelsen.

Men om du inte kan känna förnöjsamhet här och nu över det du har idag, tror du då att det kommer förändras för att du fått högre lön, klivit högre upp på karriärstegen eller står på toppen av ett berg?

Förnöjsamhet är inte samma sak som tråkigt och meningslöst. Jag tror att även väldigt drivna människor skulle må bra av förnöjsamhet, kanske är det till och med de som behöver det allra mest. Livet har plats för såväl driv och utveckling, som förnöjsamhet och tillräcklighet.

Livet blir inte roligt utan en känsla för vad som är nog. Eller när du aldrig känner dig förnöjsam och tillräcklig.

Känner du igen fenomenet att målet tenderar att ständigt flytta på sig? :)

4 tankar kring ”Målet flyttar sig framåt

 1. Henrik

  Ett mål kan tjäna flera syften; att springa Midnattsloppet under 50 min. skapar motivation att träna regelbundet, långsiktigt minskande boendekostnader ger logiska skäl att amortera etc.
  Tänker att resan mot förnöjsamhet är en stegvis process, och inledningsvis krävs det ofta tydligare måluppfyllnad för att komma vidare i resan mot mjukare eller inga mål :)

  Svara
 2. Rensa ut & Lev lättare

  Jag känner absolut igen det! Men när jag rycks med i att få mer gjort eller något ska bli bättre så brukar jag stanna upp och titta bakåt på allt jag har gjort, och då känns det bättre och stressen lägger sig. Vi har renoverat i över ett år nu och snart är den här etappen klar och då har vi bestämt oss för att inte ens tänka tanken på att renovera på ett bra tag framåt. Bara njuta av det som är klart!

  Svara
 3. Anna

  Jag tänker mycket på det här och pratar ofta med min familj om hur bra vi har det och hur härligt det är just nu, till exempel när vi läser saga eller äter middag. Att vara annat än tacksam känns också helt galet med tanke på vilken tur vi haft i livet som får ha en trygg tillvaro tillsammans med allt vi behöver.

  Svara
 4. Patricia

  Jag tänker att det kan vara både och. Att sätta nya mål behöver inte betyda att man inte är nöjd och tacksam över det man har. För vissa människor är det en drivkraft att sätta och uppnå mål, arbetet att nå målet kan egentligen vara det dom ger innehåll, inte uppnåendet.
  Ibland har jag en känsla av att rika och materiellt framgångsrika personer döms för att sträva till rikedom och pengar. Men det kan också vara själva arbetet, t.ex drivandet av företag, som ger dem mening. Sedan kommer rikedomen vid sidan om.

  Svara

Lämna ett svar