Utvärdering 1 månad 10 plagg

Under april månad valde jag ut och använde endast 10 plagg från min garderob. Jag såg detta som en rolig utmaning och ville se hur det kändes att minimera garderoben rejält. Resterande plagg i garderoben hängde jag tillfälligt undan.

Hur gick det då? Rent praktiskt var det inte något problem utifrån utbudet i garderoben. Hemmamyskläder och träningskläder var undantaget, likaså underkläder och ytterkläder. Utmaningen gällde vardagskläder och helgkläder (exkl hemmamysplagg).

Och faktum är att jag tyckte det var så otroligt skönt. En enkelhet att slippa vela och välja bland fler än dessa tio plagg, och i praktiken ändå färre val utifrån väder och dagsplaner.

Kom alla plagg till användning? Ja, de gjorde faktiskt det. De som användes minst var en piké och det berodde mycket på att april månad blev kyligare än väntat.

Det som kvarstår är känslan av enkelhet i att ha färre val. Fördelarna var så mycket större än eventuella nackdelar, att jag fortsatt med experimentet även nu i maj. Men då bytte jag ut flera plagg. Hur den garderoben ser ut, ser du i den högra av bilderna ovan.

Även denna gång tre nederdelar; ett par jeans, en kjol och ett par shorts (optimistiskt kanske ;) ). Övriga sju plagg olika överdelar. Denna gång fick jag anpassa garderoben lite extra då vi ska åka iväg en helg, jag har fler krävande möten på jobbet, och after works inbokad mm.

Åtta av tio plagg i maj månads garderob är dessutom second hand-köp (inte köpta nu alltså, utan tidigare second hand-köp).

Vågar du testa? Eller har du testat något liknande koncept? :)

2 tankar kring ”Utvärdering 1 månad 10 plagg

 1. Ewi

  Jag kommer byta jobb efter föräldraledigheten, vilket innebär 4dagar hemmajobb och 1 dag på kontoret. Tänker att jag kommer bara behöva 1 jeans (till kontoret) och en bekväm kjol (till hemmadagar), sen ha 8 olika överdelar som är lämpliga beroende på möte/kontor/hemmajobb.

  Tänker därför inte inhandla kläder alls, utan har köpstopp just nu. Fram tills dess ska jag ”använda upp” diverse amningsblusar. De är ok hemmaplagg men inget jag vill behålla på sikt.

  Svara
 2. Nisse Hult

  Det är skönt att arbetsgivaren tillhandahåller arvetskläder. Jag har under vinterhalvåret klarat mig på 4 plagg undantaget mys-, tränings-, samt ytterkläder.

  Svara

Kommentera