Utvärdering 1 månad 10 plagg

Under april månad valde jag ut och använde endast 10 plagg från min garderob. Jag såg detta som en rolig utmaning och ville se hur det kändes att minimera garderoben rejält. Resterande plagg i garderoben hängde jag tillfälligt undan.

Hur gick det då? Rent praktiskt var det inte något problem utifrån utbudet i garderoben. Hemmamyskläder och träningskläder var undantaget, likaså underkläder och ytterkläder. Utmaningen gällde vardagskläder och helgkläder (exkl hemmamysplagg).

Och faktum är att jag tyckte det var så otroligt skönt. En enkelhet att slippa vela och välja bland fler än dessa tio plagg, och i praktiken ändå färre val utifrån väder och dagsplaner.

Kom alla plagg till användning? Ja, de gjorde faktiskt det. De som användes minst var en piké och det berodde mycket på att april månad blev kyligare än väntat.

Det som kvarstår är känslan av enkelhet i att ha färre val. Fördelarna var så mycket större än eventuella nackdelar, att jag fortsatt med experimentet även nu i maj. Men då bytte jag ut flera plagg. Hur den garderoben ser ut, ser du i den högra av bilderna ovan.

Även denna gång tre nederdelar; ett par jeans, en kjol och ett par shorts (optimistiskt kanske ;) ). Övriga sju plagg olika överdelar. Denna gång fick jag anpassa garderoben lite extra då vi ska åka iväg en helg, jag har fler krävande möten på jobbet, och after works inbokad mm.

Åtta av tio plagg i maj månads garderob är dessutom second hand-köp (inte köpta nu alltså, utan tidigare second hand-köp).

Vågar du testa? Eller har du testat något liknande koncept? :)

6 tankar kring ”Utvärdering 1 månad 10 plagg

 1. Ewi

  Jag kommer byta jobb efter föräldraledigheten, vilket innebär 4dagar hemmajobb och 1 dag på kontoret. Tänker att jag kommer bara behöva 1 jeans (till kontoret) och en bekväm kjol (till hemmadagar), sen ha 8 olika överdelar som är lämpliga beroende på möte/kontor/hemmajobb.

  Tänker därför inte inhandla kläder alls, utan har köpstopp just nu. Fram tills dess ska jag ”använda upp” diverse amningsblusar. De är ok hemmaplagg men inget jag vill behålla på sikt.

  Svara
 2. Nisse Hult

  Det är skönt att arbetsgivaren tillhandahåller arvetskläder. Jag har under vinterhalvåret klarat mig på 4 plagg undantaget mys-, tränings-, samt ytterkläder.

  Svara
 3. Sandra

  Jag har testat att ha en slags ”uniform” på jobbet, men funnit att sökandet efter den ”perfekta” uniformen varit svår att hitta. Just nu består den av ett par bruna tights och en svart klänning. Har provat mig fram mellan olika lösningar eftersom jag cykelpendlar: det behöver dels vara bekvämt, dels tillräckligt ”uppklätt”. Kom ganska snabbt fram till att jag inte pallar att cykla i jeans och att det man har på överkroppen tenderar att bli lite väl svettigt när det är motvind (vilket det känns som att det alltid brukar vara…). Jag har löst det genom att ha klänningen i ryggsäcken och tar på mig den när jag kommer fram. Under cyklingen har jag tights, en underställströja eller t-shirt samt vid behov regnjacka/jacka på mig. På fritiden har jag ett par andra klänningar att välja mellan. Gillar att låta en vara förknippad med jobbet och de andra med fritid. Håller med om att det är skönt att begränsa sina valmöjligheter när det kommer till garderoben.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Byxor/kjolar tvättas väldigt sällan, vid behov vilket oftast är när det blivit fläckar på plagget (som inte kan punkt-tvättas för hand), kan dröja ett par dagar eller en månad. Skjortor får jag ofta lägga i tvätten efter 1-2 dagars användning, medan andra plagg kan användas flera dagar/tillfällen och hängas för vädring mellan användning.

   Vi tvättar generellt 1-2 tvättmaskiner med mörka/färgade plagg per vecka, och 1 vit/ljus varannan vecka (samt lakan och handdukar ca varje vecka). Bara fulla maskiner såklart.

 4. Martin

  Har testat en variant. Alla skjortor måste funka med alla byxor. Byxorna används en vecka i taget, sedan tar jag bara den skjortan som hänger längst fram. Det som inte används eller passar skänks bort.

  Svara

Lämna ett svar