Poolerna ritar om bilkartan

Vi hittade just en otroligt inspirerande artikel på SvD om bilpooler. Den handlar i korthet om att utbudet och intresset för bilpooler börjar växa till sig i storstäder.

”Bilpooler växer som frodigt ogräs i storstäderna. Parkeringsproblem, miljödito, dyra kostnader och minskad status för bilar. Allt spelar in.”

Istället för att lägga stora summor pengar på att äga en bil som raskt tappar i värde mot inköpspriset och som dessutom varje månad kostar ytterligare stora belopp i form av försäkringar, skatt och underhåll, kan du snabbt, enkelt och billigt hyra en vid behov.

”Kollen visar att det finns 15 BMW 1-seriebilar lediga inom 300 meters omkrets. Bara att gå till den närmaste, logga in och köra var du vill i staden. Och sedan lämna den på vilken parkeringsplats som helst. Ingen tankning, inget besvär. Och så den riktigt bra nyheten: Priset. 29 cent per minut innebär att 15 minuters resa landar på strax under 40 kronor. Alltså betydligt billigare än att ta en taxi.”

Det här tycker vi är jätteintressant och ligger i linje med hur vi ser på att äga fysiska saker. Det du använder och har nytta av varje dag finns det såklart anledning att äga som exempelvis kläder och möbler. För de som inte pendlar till jobbet med bil varje dag men ändå kan behöva en bil någon eller några gånger i veckan är det här kanon.

Vi hoppas att vi får se mer av det här framöver på flera områden. Varför ska till exempel alla villaägare äga en högtryckstvätt, en åkgräsklippare och en snöslunga var? Varför inte hyra eller samäga och på så sätt spara pengar och minska resursslöseri, materialvårdstid och behovet av förvarningsutrymme? Det håller vi tummarna för!

4 tankar kring ”Poolerna ritar om bilkartan

 1. Primalisten

  Tack för en intressant blogg! Tack vare den har jag även hittat till andra bloggar om minimalism, något jag själv inspirerats av i många år, men bara har engagerat mig halvdant i.

  Vi har klarat oss utan bil i två år nu, och det var i princip bara under de första par månaderna som jag saknade den. Att cykla till jobbet kl 06 på morgonen när de regnar tog verkligen emot i början, men är inte längre något jätteproblem, och det inträffar ju inte särskilt ofta.
  Sedan ett år tillbaka har vi en hund, och även det går bra utan att ha bil. Det enda tillfället då vi verkligen skulle önska en bil är när vi reser hemåt Uppsala härifrån Kalmar. Att ha hunden på tåget är besvärligt. Iallafall nu när han är ung och energisk.
  Synd att bilpoolerna inte tillåter (än så länge) att man tar bilen i Kalmar och lämnar den i Uppsala. En sådan lösning hade varit perfekt.

  Svara
 2. Minimalisterna Inläggsförfattare

  Tack själv för en trevlig kommentar!

  Vi som bor relativt centralt i en större stad har inte heller några problem att leva utan bil. Däremot kan det möjligen bli en utmaning om man skaffar barn. :)

  Bilpooler som tillåter att man hämtar och lämnar i olika städer vore precis som du säger riktigt bra. Det är oftast redan idag tillåtet med vanliga hyrbilar så om bilpooler blir ett betydligt större och vanligare fenomen framöver så kanske man får se det med på ett eller annat sätt.

  Svara
 3. Carl Johan Hall

  ”Varför ska till exempel alla villaägare äga en högtryckstvätt, en åkgräsklippare och en snöslunga var?”

  För att det är kul att äga! Den enda nackdelen jag ser med att bo i lägenhet som jag gör nu är att det inte finns anledning att köpa/plats att förvara såna saker. Plus vattenskoter och motorbåt.

  Bil har jag aldrig sett som en månadskostnad. Jag sparar till bilar och köper dem kontant, så det blir ju inte fler räkningar.

  En gång sparade jag flera år till min drömbil som jag inte alls behövde (en amerikanare från 70-talet). Folk säger att man inte blev gladare av saker, men själv är jag efter flera år glad som ett barn på julafton över den och skulle aldrig sälja den, trots att den krånglar jämt.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vi anser dock att det helt klart finns prylar som gör en gladare. Och det är just sådana prylar som gör dig glad när du använder eller tittar på dem, som du ska behålla.

   Gällande månadskostnad för bil så skulle nog ändå bensin och eventuell kostnad för garage/parkering ingå i en månadsbudget eller dylikt. Eventuellt även bilförsäkring och skatt. Kanske även reparationer för din del beroende på hur ofta den krånglar. :)

Kommentera