Shoppingfritt år 2020 – Så gick det

Under år 2020 hade jag i likhet med år 2018 ett köpfritt år, eller ett shoppingfritt år. Den största anledningen handlar egentligen inte om mig själv, utan att jag vill visa för andra och samhället att det faktiskt går bra att ha ett köpfritt år. Att vi inte behöver öppna plånboken och shoppa varje månad år ut och år in. Det är inte jag som behöver ändra mina shoppingvanor, det är vi som samhälle som behöver göra det.

Men hur gick det då detta shoppingfria corona-år? För mig gjorde corona att det å ena sidan blev ändå enklare att inte konsumera, samtidigt som det här med att ständigt arbeta hemifrån gjorde att nya behov har uppstod.

För att utveckla det ovanstående så hade jag de första månaderna stark motivation att låta bli att konsumera, sedan kom corona och då blev jag allmänt osugen på att shoppa. Samtidigt som jag kan förstå om andra reagerade med just shopping på den tristess som uppstår när stor del av ens vardag och andra intressen begränsas. Helt enkelt shoppa som kortsiktigt uppiggande aktiviteter i tider av stress, tristess eller sömnbrist.

Däremot gjorde allt hemarbete att behov uppstod av kläder som var både väldigt bekväma men samtidigt ”anständiga” för möten. Ett par ändamålsenliga klädesplagg införskaffades 2020, som en piké och skön och stilig tröja, båda second hand.

Däremot upplever jag att vardagsgarderoben fick mindre ”slitage” detta år mot annars. Jag har varit på kontoret 1-2 dagar i veckan i genomsnitt, men övriga dagar har jag i princip haft samma kläder dag ut och dag in. Mötesfria dagar – jeans och hoodie, dagar med möten – jeans och piké eller tröja.

Ett par behovsstyrda nyköp har det dock blivit, så därmed lyckades jag inte hålla på mina förhållningsregler att enbart konsumera second hand fullt ut. Samtliga var ersättningsköp för något som gått sönder eller varit väldigt slitet:
– Bikini
– Träningsstrumpor
– Sporttop
– Träningsshorts

Och vad står på listan att konsumera under år 2021? Jo dessa tre saker jag identiferat:

Vintervantar. Vantar som håller värme vid såväl promenader i kyla som skidåkning. Mina nuvarande har många år på nacken (tio?) och har varit dåliga länge men jag har varit för snål för att köpa nya. Och vintrarna för korta för att kännas värt. Nu med mer skidåkning och barn som vill åka längre tid i backen har behovet helt enkelt ökat.

Trailskor. Nuvarande trailskor i är precis 2 år gamla och har gått sönder bak i hälen. Och dämpningen har blivit dålig vilket jag tror hänger ihop med smärtan jag fått i höften senaste månaden (vägrar tro att det har med ålder att göra ;) ). Eftersom jag springer 1-3 gånger i veckan så är detta ett konkret behov. Inte akut, men under 2021.

Sneakers. Jag kommer under 2021 även köpa nya vardags-sneakers och då göra den rotation bland skor som jag gör när det är dags för nya skor sisådär vartannat år. De nuvarande är trasiga och slitna efter några års daglig användning. Japp, dagligen oavsett årstid, inte hela dagen men i något sammanhang åker de på varje dag.

Så tre nyköp planerar jag att göra under 2021, och säkert något enstaka jag ännu inte vet. Kollar vi högre upp i inlägget så var det fyra nyinköp som gjordes under 2020. Det kanske är kring en handfull per år som är min balans. Och samtliga köp förra året samt de planerade i år, är rena ersättningsköp av något slitet/trasigt, och av principen en in – en ut. Några helt nya behov för mig personligen har jag inte identifierat.

Är du mer nyfiken på det här med ett shoppingfritt år så läs gärna inlägget ”Shoppingfritt 2018 – Frågor och svar” där jag svarade på massa av frågor kring 2018 års köpstopp mm.

Men nu är jag nyfiken, har du haft köpstopp under delar av eller hela 2020 och hur har det i så fall gått? Eller planerar du att ha det under 2021? :)

17 tankar kring ”Shoppingfritt år 2020 – Så gick det

 1. CL

  Nej, jag har aldrig varit en shopoholic utan tvärtom aldrig prioriterat att lägga pengar på att köpa prylar eller kläder. Jag har varit student hela mitt vuxna liv fram tills för ett år sedan och alltid handlat billiga kläder på rea. Kläder som varit ”ok” för att de inte kostat så mkt, men som jag aldrig hade köpt om de inte varit billiga och för att jag behövt kläder.
  Det har gjort att jag nästan bara haft kläder som jag egentligen inte trivs i. Nu försöker jag ändra mitt tankemönster och upptäcka ett behov, vad för plagg saknar jag, vilka kläder trivs jag i. Därefter leta plagg av bra kvalitet.
  Jag har försökt mig på second hand men tycker det är svårt att hitta det jag söker och tycker mest att jag hamnar i gamla mönster ”Den är billig och ok, den tar jag”.. Istället för att leta efter det jag verkligen vill ha.
  Så behovsstyrd shopping istället för köpstopp här.

  Svara
 2. Hanna

  Jag är väl egentligen en shoppaholic och har konsumerat väldigt mycket till och från men mycket också på grund av att jag inte har vetat vad jag trivs i. Tre graviditeter utspritt och sen ett arbete som kräver arbetskläder har gjort mig förvirrad. Nu när jag har ett jobb som ligger en bra bit bort ( 6km) enkel väg har det blivit att jag alltid cyklar i träningskläder och jag har då insett att jag faktiskt klarar mig på typ ett par jeans, två t-shirt och en kofta på helgen i och med corona blir det med utevistelse och då spelar det inte så stor roll längre vad jag har på mig. Så detta år kommer jag att lägga fokus på mer behovsstyrd shopping med fokus på träningskläder då det är det jag använder allra mest.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror det där du är inne på är väldigt viktigt, att verkligen ta sig tid att fundera och känna efter och ”analysera” (behöver inte vara så komplicerat) hur behoven faktiskt ser ut, och vad man trivs i. Annars är det ju väldigt lätt att köpa ”allt som är snyggt”, för det kommer det alltid finnas mängder med plagg som är på galgen eller i webbutiken, men det betyder inte automatiskt att det finns behov och att de kommer användas. :)

 3. Sanna

  Hej! Kan ni skriva om hur ni gör med barnkläder? Tycker det är så svårt med second hand framförallt nu i coronatider. Tack för en bra blogg!

  Svara
  1. Linda

   Hej, Jag förstår din rädsla för koronavirus. Men det är inget problem med second hand i koronatider tyder de senaste rönen på.Utrustning och leksaker kan decificeras, och kläder kan tvättas (min 60 grader är myndigheternas rekommendation i Norge). Så gör man ju redan med leksaker på förskolan och anställdas kläder till exempel. Det är väl egentligen ingen skillnad på second hand och att köpa nytt i affären där folk kan ha tatt på varorna oavsett? Köper du på nätet så skickas varorna, och har då en karantäntid i posten:)

   Linda, högskolelektor i medicinsk biologi, läkarprogrammet

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, vi ärver en hel del barnkläder från kusiner, köper via grannar med äldre barn och kompletterar med enstaka plagg från second hand-butik. Om du menar att det är svårt att besöka second hand-butik i coronatider så har vi en second hand-butik för just barnkläder/barnsaker som ligger på cykelavstånd från oss (och ej i ett centrum/galleria), så den har jag besökt ”udda tider” även nu under corona. Både för att jag haft behov och för att jag vill stötta den så den finns kvar även efter den här tiden. Annars finns ju Tradera och Sellpy för att slippa besöka fysiska second hand-butiker.

 4. Marie Å

  Hej, inspirerad av dig har jag haft ett köpfritt 2020! Detta gällde mig själv, men innefattade allt; kläder, prylar, smink osv (köpte typ schampoo och ny mascara när den var slut). Är så glad och nöjd över mig själv som klarade det, dessutom var det riktigt kul! Skönt att liksom aldrig behöva lägga tankeverksamhet på egen shopping, söka nytt osv… Köpte till barnen som vanligt och har renoverat hemma så inget totalt köpstopp alltså utan bara runt mig själv!! Tack för inspirationen och utmaningen!!!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad roligt att höra och kul både att du antog utmaningen och höll i och höll ut hela året! :)
   Och håller med dig att det faktiskt är skönt att slippa ens fundera över konsumtion (till sig själv då) utan lägga den beslutsenergin och tiden att researcha/vela/besöka butik etc på annat. Tror många har mycket tid att spara om de skulle våga sig på ett shoppingfritt åt.
   Bra jobbat! :)

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att höra, stort lycka till! :)
   Du får googla på ”minimalisterna shoppingfritt 2018” om motivationen tryter under året eller du behöver ytterligare inspiration på ämnet (skrev mer om det under mitt första shoppingfria år som var 2018 än vad jag gjort under 2020).

 5. Kristina

  Jag hade ett köpfritt år 2019 och 2020 bestämde jag att jag endast fick köpa en ny sak per månad. För 2021 har jag landat i att de två senaste åren har förändrat mitt tankemönster och mina vanor när det kommer till konsumtion så jag behöver inget köpstopp. Men jag ska, om behov uppstår, endast handla begagnat i år. Det är en utmaning för mig eftersom jag tycker det är enklare att handla nytt då jag kan välja mellan olika storlekar/färger/sorter. Begagnat känns mer begränsat och den bilden vill jag utmana hos mig själv!

  Svara
  1. En annan Kristina

   Så bra idé med en ny sak/månad! Det hjälper en ju att både hålla i köpstopp eller minskad konsumtion men lämnar ändå utrymme för ngt lite extra utan att man bryter ett helt köpstopp o får dåligt samvete..

 6. Karin

  Jag har inte haft något köpstopp, men målet var max 20 nya saker 2020. Den här bloggen, er bok mm har verkligen inspirerat mig till att se över mitt shoppingbeteende. Vad behöver jag egentligen, och vad slentrianköper jag bara? Tidigare har jag handlar en hel del på rea, och sedan ibland inte ens använt sakerna. I början av året var det jättesvårt att inte konsumera, jag upplevde att jag behövde en massa olika saker. Efter ungefär ett halvår förändrades det, och jag upplever nu betydligt färre behov, dock finns de fortfarande- i november gick mina vandringskängor sönder, som jag också använder som vinterkängor, och de gick inte att laga. Jag köpte nya, och använder de kängorna varje dag.
  Målet för 2021 är max 10 nya saker, undantaget underkläder. Det känns som ett rimligt och bra mål.

  Svara
 7. Emma

  Jag testade shoppingfritt år och det var så skönt! Inte leta runt bland nätbutikerna varesig för nykonsumtion eller secondhand. Och när året började närma sig sitt slut kände jag inget behov av att återuppta shoppandet. En ny vinterjacka var jag dock i stort behov av, då den gamla lagats flera gånger och var sliten, så den köpte jag innan årsskiftet på rea. Och sedan gick dragkedjan sönder i mina jeans (igen!), så mitt första köp blev ”nya” jeans secondhand. Nu är det mest underkläder jag behöver. Funderar på att börja hyra kläder, för jag har ingen lust att börja leta igen…

  Svara
 8. Kajsa

  Jag har ett shoppingberoende men vill sluta men tycker det är svårt.
  Jag köper när jag har pengar.
  Men önskar spara istället och mår bra psykiskt men vet inte hur ska göra.
  Jag vill använda upp allt först och när något tar slut välja något tex miljövänliga tips istället ha hemma o billigare.
  Köpte ekotipset bok.
  Nu på bokrean i år.
  Önskar har mindre saker bara vad jag använder.
  Sen har jag lite minnessaker o foto som betyder så mycket för mig som mist nära o kära.
  Jag får värre ångest hos psykologen men bilderna o minnessaker hjälper mig.

  Svara
  1. Jenny L

   Hej Kajsa! Jobbigt med shoppingberoende.
   Ett tips är att googla på Kontotricket, en webbsida och bok om hur man kan strukturera sin ekonomi.
   Ett mer avancerat tips kan vara att tex gå in på hemsidan Rikatillsammans.se och ställa frågan i deras forum. Då kan du få tips från kloka privatpersoner om strukturer för sparande.
   Ta hand om dig och god jul!

Lämna ett svar