3 tankar för dig som rensar i sommar

Några dagar med lite sämre strand- och badväder ser ut att vara på ingång, men desto bättre dagar för att prylbanta, rensa och fixa hemmavid. Om du också rensar där hemma i sommar, så vill jag skicka med dig tre tankar att ha i bakhuvudet när du prylbantar.

De här tre tankarna har hjälpt mig väldigt mycket oavsett vad jag prylbantar. Och framför allt den förstnämnda får jag påminna mig själv om regelbundet. Den lyder:

Jag behöver inte äga eller köpa allt som är snyggt.

För mig var det som att en polett trillade ner när jag insåg att jag inte behöver sukta efter eller köpa allt snyggt jag ser på sociala medier, i butiker, på andra, hos andra, i tidningar osv. Jag kan bara konstatera att ja det är snyggt och kanske även praktiskt, men nej jag behöver det faktiskt inte i mitt hem eller i min garderob. Och sen släppa det. Precis samma sak gäller det jag nu äger; jag behöver inte behålla allt bara för att det är snyggt om behovet av det inte längre finns.

Den andra tanken som jag kan vara hjälpt av när jag prylbantar är:

Dyra saker förtjänar inte automatiskt att ta upp plats i mitt hem.

Att prylen eller plagget kostat dyra pengar är inget som per automatik ska kvalificera den att få stanna kvar och ta upp plats i ditt hem. Misstaget är inte att göra sig av med saken, misstaget gjordes redan när saken som inte används köptes. Acceptera att den kostat mycket pengar och dra lärdom av misstaget.

Eller inse att du är klar med den nu, och om den var dyr kan du förhoppningsvis få tillbaka en slant genom att sälja den till någon som idag har större behov av den än du.

Den tredje tanken att ha med sig vid rensning är:

Minnet sitter inte i den fysiska prylen.

När du tänker på en viss person i ditt liv är det sällan prylar du tänker på, ofta är det snarare platser, situationer, känslor, upplevelser mm som du kopplar ihop med personen. Om personen var viktig för dig kommer du inte per automatik glömma bort hen även om du rensar bort minnessaker.

Jag vet att vissa får tillbaka minnen av personer när de doftar på en tröja, eller tittar på eller använder en ärvd pryl. Men minnen kan även genereras genom att se en bild på dessa saker, eller genom att helt enkelt bara tänka på personen eller händelsen vi vill minnas. Minnena sitter defacto inom dig i ditt huvud och hjärta, inte i de fysiska tingen. Bara för att du rensar ut en fysisk pryl, raderar du inte per automatik minnena kopplade till den.

Läs gärna mer om just detta i inlägget ”Prylbanta minnen och nostalgiska saker”.

Så där har du tre tankar att ha med sig när du prylbantar. Har du rensat något i sommar och var har du i så fall rensat?

En tanke kring ”3 tankar för dig som rensar i sommar

  1. Maria

    Stort tack för dessa fantastiskt hjälpsamma och tänkvärda råd! Jag har precis läst igenom boken för första gången och påbörjat min resa mot en mer medveten livsstil vad gäller konsumtion och ägande av prylar. För mig är ”kostnaden” i form av mental energi kopplad till konsumtion och ägande den största insikten – jag har länge känt en inre stress men inte själv kunnat sätta fingret på vad själva problemet är – boken gjorde det möjligt för mig att identifiera detta och dess konsekvenser samt, inte minst, tänka vidare kring hur jag kan tänka och agera annorlunda framöver. Så värdefullt!

    Svara

Lämna ett svar