Månadens inspiration juli 2023

Jag tänkte titta in så här i semestertider med ett inspirationsinlägg på det senaste jag läst och lyssnat på kring temat minimalism, hållbarhet, skärmtid och ekonomi. Så sätt dig till rätta, kanske i solstolen, bilen eller soffan, och njut av en härlig stund med förhoppningsvis massa tankeväckande och inspirerande läsning och lyssning! :)

Podcast – Self Mastery Podcast med Nathalie Steffner och Filip Wennesjö

Jag började följa coachen Nathalie på Instagram i våras och strax därefter startade hon och hennes sambo podcasten Self Mastery Podcast. En av få podcasts jag prenumererar på och lyssnar på varje avsnitt av. Eftersom den är så pass ny går det att lyssna ikapp alla avsnitt som släppts. Eller gör som jag brukar göra med podcasts – välj ut de avsnitt som du känner dig mest nyfiken på. Du hittar podcasten här.

Film/Reel – Sara Wimmercrantz

Gällande det ständigt aktuella ämnet om skärmar och skärmtid, så har Sara Wimmercrantz tagit upp ämnet i två tänkvärda filmer/reels på Instagram senaste månaden. Hon lyfter frågan, problematiserar och ger förslag på lösningar kring detta heta ämne, som jag tror vi är många som har svårt att hantera i familjen.

Gällande skärmtid tror jag också man får vara ödmjuk för att vi alla har olika barn. Vissa blir verkligen fast i skärmen och får väldigt dopaminpåslag (som hon pratar om i andra filmen). Lite som att vissa personer inte kan låta bli att äta lördagsgodis, eller inte kan sluta äta förrän det är slut. Medan andra har lätt för att avstå detsamma.

Du hittar filmerna här:
1. Nu ger vi upp och förbjuder all skärm
2. Varför barn tycker vanliga världen är tråkig

Blogginlägg – The tail end

Ett mycket intressant inlägg om att ta vara på tiden och svart på vitt inse hur begränsad tiden faktiskt är när man delar upp den i olika aktiviteter. Eller i olika relationer. Otroligt tänkvärt och påminner en del om mitt blogginlägg från tidigare i somras; Hur många somrar får vi med våra barn?

Inlägget heter ”The tail end” och du hittar det i sin helhet här.

Artikel – Anette, 59, flyttade till husbil

En artikel om lycka och frihet. Om Anette Stjernström som vågade ta steget när hon behövde en nystart i livet. Resultatet blev en ombyggd hantverkarbil som nu är hennes hem på heltid. Hon bor och jobbar där hon parkerar, oftast någonstans i Europa.

Jag tycker det var inspirerande att läsa om någon som inte är 20-någonting utan en 50+ tjej som åker runt i sin van och som hon själv uttrycker det: Känner sig lyckligare och friare än någonsin. Läs artikeln i sin helhet här.

Citat – Nathalie Steffner

En människa bestämmer inte sin framtid. En människa bestämmer
sina vanor och deras vanor skapar deras framtid.

Nathalie Steffner

Instagraminlägg – Maria Soxbo

10 %. Så liten är andelen av kläderna som vi skänker till loppis som bedöms säljas i Sverige. För att kunna skänka så mycket kläder som vi gör, behöver vi ändra vårt köpbeteende och:

 1. Börja köpa begagnat själva. Inte bara skänka iväg.
 2. Använda våra kläder längre (ett nytt plagg används i snitt 7 gånger – galet!)

Såå…om du med gott samvete vill fortsätta sänka kläder du eller barnen inte längre behöver, så behöver du också bli bättre på att köpa kläder via samma kanal. För min del har Sellpy helt och hållet ändrat min konsumtionsmönster när det gäller second hand. Jag köper i princip enbart mina kläder därifrån, till såväl mig som barnen.

Önskar dig en fortsatt fin sommar och semester, själva har vi drygt två veckors semester och ledighet kvar!

2 tankar kring ”Månadens inspiration juli 2023

 1. Henrik

  Apropå Maria Soxbo’s inlägg: Tänker att om mer pengar investerades i varje enskilt plagg skulle dessa sannolikt användas mer, och definitivt ha ett större värde second hand :)

  Vill även tipsa om Svend Brinkmann’s böcker, perfekt sommarläsning 📚

  Svara
 2. Anonym

  Till att börja med; tack för en inspirerande blogg! Jag har länge dragits åt det minimalistiska hållet av flera olika skäl men haft en hälft som inte varit lika dragen åt det. Nu tycks hen dock ha hoppat på tåget och vi har tillbringat mycket tid med att ”prylbanta” och vilken lättnad!

  Angående second hand har jag alltid handlat begagnat, även under de åren folk öppet fnyste åt en (ja, så var det faktiskt för inte så himla längesen.) Jag blir ganska matt av den eviga konsumtion som pågår och nytt nytt nytt hela tiden. Ett himla ofog tycker jag att det är men jag känner samtidigt en viss medkänsla med dem som inte vågar hoppa av detta beteende med flash och cash, flockdjur o.s.v.

  Det är verkligen bedrövligt att enbart 10% av kläderna säljs begagnat av det vi skänker när de flesta (tror jag i alla fall) är medvetna om vilket otroligt slöseri på resurser det är och vilka dåliga villkor många har i klädbranschen men är samtidigt medveten om att även de konsumenter som inte har särskilt mycket i plånboken någon gång ibland vill unna sig något nytt. Svårt det där, nyanser och m.m.

  Det här är egentligen ett så stort ämne och jag ska inte bli långrandig men mycket av det snabba och stressiga bl.a. köpbeteende folk har i dag tror jag absolut bidrar till många andra svårlösta problem vi har i samhället i dag.

  Det behövs en motpol så; tack för din välskrivna blogg!

  Svara

Lämna ett svar