Månadens inspiration juli 2022

Så här mitt i semestern för många kan det väl passa bra med lite inspiration inom minimalism och hållbarhet! Här kommer därför juli månads inspirationsinlägg. Så sätt dig med något gott att dricka, och ha en härlig läs- och inspirationsstund!

Podcast – Health for Wealth – avsnitt 230 Produktivitetsfällan

I podden Health for Wealth lyssnade jag på avsnitt 230 ”Produktivitetsfällan – Hur lurade är vi?”. Avsnittet tar avstamp i den bok jag tipsade om i inlägget här. Det resoneras och exemplifieras kring om vi lurar oss själva när vi ständigt tidsoptimerar och förfinar vår tidshantering. Är syftet verkligen att göra mer saker snabbare? Eller vore det bättre att omfamna ändligheten. För vägen till ett bra och lyckligt liv handlar ju om annat än tidsoptimering och produktivitet.

Jag skulle viljat tipsa om någon riktigt bra och tänkvärd sommarpratare, men jag har bara lyssnat på någon enstaka och ingen värd att tipsa om. Men tipsa mig gärna i kommentarsfältet så hinner jag lyssna till augusti månads inspirationsinlägg! :)

Instagrampost – Kullaträning

Sommarstress på sociala medier. Om det skriver Kullaträning så klokt i detta instagraminlägg.

Artikel / Rapport – Nya vanor kan bromsa klimatkrisen

I våras började en rapport spridas som jag lade i kom-ihåg-att-läsa-listan och nu läst. Det är en klimatrapport där forskare på Leeds Universitet räknat på hur kan vi flyga, konsumera och leva för att klara klimatkrisen. Jag tycker detta är toppenbra för att göra klimatarbetet konkret, vilket är något som behövs då det från politiskt håll ofta är väldigt ”luddigt” och oklart vad som bör göras och vem som ansvarar.

Så, detta är enligt forskarna på Leeds Universitet vad som gäller för dig och mig som privatpersoner:
– 3 nya klädesplagg om året kan konsumeras.
– 1 kort flygresa kan genomföras var 3:e år (tänk inom Europa).
– 1 längre flygresa maximalt var 8:e år (tänk utanför Europa).
– 7 års tid ska du behålla elektronik.
– 1 miljösmart val (minst) för att påverka systemet, som att välja förnybar el, sätta upp solceller, placera sparpengarna miljövänligt osv.

Utöver detta lyfter de fram vikten av att äta i huvudsak vegetariskt med minimalt matsvinn. Samt att inte äga motorfordon om du inte behöver, och om du behöver – behåll det så länge som möjligt.

Du hittar artikeln där dessa siffror finns med här.

Citat – Maria Soxbo

149 plagg – så många plagg behöver vi – under hela vår livstid

Maria Soxbo

Ja, det har i alla fall ett brittiskt modeföretag konstaterat att man behöver under sin ”vuxna livstid” vilket bedöms vara ca 63 år. När man är färdigväxt och fattar egna köpbeslut. Men vi konsumerar de facto ca 786 plagg under motsvarande period. Så hela 637 plagg som genomsnittlige britten (och förmodligen svensken) köper skulle vi klara oss utan. Vi bara konsumerar för att vi ”villhöver”.

Om vi istället skulle bära alla kläder hela livslängden ut. Ja, då räcker det med 149 plagg totalt (underkläder och strumpor exkluderade). Inte rimligt tycker många utifrån kvaliteten på dagens plagg osv, men helt klart en tankeställare. Och kanske en rolig utmaning att hålla sig till för resten av det vuxna livet? :) Läs hela inlägget här.

Bok – Lev livet fullt ut – Eckhart Tolle

En bok jag läser som e-bok på Storytel. Den finns även som ljudbok för den som föredrar det. Men just denna bok ville jag själv läsa texten i för att ta in den på djupet. Jag har hört så mycket bra om boken och vet att den för många har förändrat livet och hela synen på tillvaron för all framtid. Det ska bli spännande att se om den har samma livsomvälvande inverkan på mig. :)

Vill du också läsa eller lyssna på boken eller andra böcker på Storytel så får du 30 dagar gratis via länken här. Ingen bindningstid, oändligt utbud för stora och små, säg upp innan 30 dagar passerat så kostar det inget.

TV-serie Utvandrarna

Jag skaffade 30 dagars gratisabonnemang hos Cmore för att kunna se fotbolls-EM. På samma kanal såg jag att serien Utvandrarna (med Gustaf Skarsgård m.fl.) som bygger på Vilhelm Mobergs romanklassiker, fanns i 3 delar. Lagom för mig som sällan kollar på tv. Hur som. Serien har gjort något med mig som jag har svårt att förklara.

Från första avsnittet ser jag på allt i mitt eget liv på ett helt annat sätt. Jag har så otroligt svårt att förstå att de levde på det sättet som skildras i serien för bara ca 150 år sedan. Trångt och spartanskt boende, hårt arbete och så mycket lidande på olika sätt. Efter första avsnittet blev jag genuint och djupt tacksam över den tid vi lever i nu, extra tacksam över våra två friska barn och bara över hur vi lever vårt liv.

Jag förundras samtidigt över hur kort vi kommit. Att vi inte kommit längre när det gäller medmänsklighet och godhet, när vi kommit så otroligt långt med enorma framsteg och förändringar på så många andra fronter. Inom de områden där det finns pengar att tjäna. Sedan jag såg serien har jag blivit bättre på att stanna upp och njuta av allt i livet. Se den du med! Och du som redan sett den, vad tyckte du? :)

Så där har du det, juli månads inspirationsinlägg. Hoppas du hittade något att inspireras av och ha en fortsatt skön sommar!

22 tankar kring ”Månadens inspiration juli 2022

 1. Hanna Axelsson

  Tack för inspirationen! Boken du tipsade om (Fyratusen veckor) är otroligt bra. Så bra att jag även läste författarens första bok Motgift. Som var minst lika bra!

  Eckhart Tolle har jag däremot svårt för… Det blir lite för luddigt för mig. Hans budskap är ju fint, men han skriver lite rörigt upplever jag.

  W Mobergs serie har jag inte sett, men läst alla böckerna. Originalfilmen såg jag dock och fick samma känsla som du, tacksamhet.

  Tack för tips om klimatartikeln – den ska jag kolla in! Och det med antal kläder var ju spännande!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du hittade så mycket som du gillade. Och nu blev jag också nyfiken på boken Motgift. Ska kolla in den. =D

  2. Hilda

   Jag gillade inte heller Eckhart Tolle! Jag tycker inte att han underbygger det han skriver på ett övertygande sätt.

 2. Ulrika

  Tack för en jättebra blogg!
  Hittade hit nyligen och har nu även läst boken som är skriven av er som var väldigt inspirerande. Jag tycker att jag är bra på att rensa sedan tidigare men bestämde mig nu för att ta bort två väggfasta garderober i vår lägenhet då vi även har en klädkammare. Omfördelade och skänkte en hel del och skapat nya möjligheter för att nu möblera rummen på bättre sätt utan garderober som tar plats. Lägenheten har plötsligt blivit större :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, toppenbra ju, vilken konkret förändring! En av de bästa bieffekterna av att rensa är ju just när man kan rensa ut en hel möbel. Det händer ju inte alltid, men vi har rensat ut både tv-bänk och vitrinskåp tidigare i livet. Då blir rensandet än mer konkret.

 3. Jojo

  Jag hajjade verkligen till när jag läste att du skrev att ”hur kan vi flyga, konsumera och leva för att klara klimatkrisen.” och sen listan över beteendeförändringar. Det stämde inte alls med det jag tidigare läst. Så jag klickade på länken och skulle vilja poängtera att det faktiskt står att det beteendet som beskrivs ”skulle kunna bidra med en fjärdedel av den minskning av klimatutsläpp som krävs om den globala uppvärmningen ska kunna begränsas till 1,5 grader.”. En fjärdedel. Hur hade de tänkt lösa resterande 75%?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Genom strukturella förändringar på ”högre nivå” än vad varje individ kan bidra med? Gissar jag. För det är ett krav för att vi ska kunna klara denna klimatkris.

  2. Hilda

   Jag ser inte hur det skulle gå ihop, även om vi gör strukturella förändringar! Enligt Naturskyddsföreningen (https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/vanliga-fragor-om-klimatforandringarna/) är en hållbar nivå av utsläpp per person 1 ton koldioxidekvivalenter per år. Climate Hero säger 2 ton, men då räknar de in 1 ton från det offentliga (skola, sjukvård etc) som vi inte kan påverka (https://climatehero.me/berakna/). En flygresa till södra Europa släpper ut 1 ton koldioxidekvivalenter per person enligt Naturvårdsverket (https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/klimatomstallningen/omraden/klimatet-och-konsumtionen/flygets-klimatpaverkan). På en flygresa till södra Europa gör vi alltså av med hela vår ”årsbudget” av växthusgasutsläpp! Och sedan ska vi åka tillbaka också. Då kan vi knappast flyga inom Europa vart tredje år med tanke på att vi även måste äta, värma vår bostad, ta oss till jobbet och så vidare!

  3. PS

   Inte direkt pareto-principen att fokusera på 25 % av problemet.. vi borde prata om de 75% av utsläppen och varför företagen inte vill att vi tänker på det utan mumsar bönor istället.

 4. naomi

  Vad gäller flygning så har jag personligen flugit endast 4 ggr i mitt liv kort sträcka inom Europa, kan inte förstå hur folk har råd med flygresor och semester varje år eller t.o.m flera gånger per år…och jag är åndå 35+….
  3 nya klädesplagg om året är rätt så svårt om man är en spillmaja och har lätt att slita ut kläder osv….

  Svara
 5. Lina

  Tack för ett inspirerande inlägg! Uppskattar verkligen de här långa inläggen med tips och reflektioner :)

  Jag läste också 4000 veckor och fick en ögonöppnare – många nya insikter. Också lånat hem Motgiftet att läsa.

  Bara lyssnat på Emma Hambergs sommarprat – men det har jag å andra sidan lyssnat två ggr på pga blev så tagen. Både av vad hon gått igenom men också levnadsglädjen och inspirationen att verkligen leva när man kan och leva som man vill. Tror du skulle gilla!

  Ha en fortsatt fin semester!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att du uppskattar denna typ av inlägg.
   Och stort tack för lyssningstips, ska helt klart lyssna Emma Hamberg!

 6. Hilda

  På temat att känna tacksamhet för att man lever nu och inte förr kan jag rekommendera Dagny Carlssons sommarprat från 2017, om du inte redan har lyssnat på det! Ända sedan jag hörde det för 5 år sedan har jag känt mig väldigt tacksam över att vara född på 1980-talet och inte 1900-talet, eller tidigare!

  Svara
 7. Hilda

  Ursäkta spammandet, men detta inlägg väckte så mycket tankar hos mig! :) Angående sociala medier-stressen (Kullatränings instagraminlägg) kände jag av den jättemycket förut. Jag blev jättestressad över alla roliga grejer som folk gjorde, och lade dessutom ihop det och tyckte att jag borde matcha *allas* semestrar, fester och så vidare. Sedan blev jag lite äldre och landade i mig själv och kom fram till att jag egentligen inte ens är särskilt intresserad varken av att resa eller att befinna mig i högljudda miljöer. Den här sommaren tillbringar jag mina 4 semesterveckor hemma i vår 2:a i Uppsala, pysslar med lite hobbyprojekt, myser med min hund, är ute och rör på mig mycket och så vidare, och det är den perfekta semestern för mig. Jag behöver inte längre bevisa något med instagrambilder på saker som egentligen är någon annans drömliv (men jag har lagt upp några bilder på mitt, bland annat på min hund och på en tallrik med jordgubbar och mjölk).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det du beskriver är helt klart en av fördelarna med att bli äldre, samt att ”jobba med sig själ” / självutveckling. Att man kan landa i vad som är ens egna prioriteringar och val, och i större utsträckning våga strunta i andras dito.

 8. Maria Lundberg

  Lydia Sandgrens sommarprat tror jag att du tycker om. Om hennes bildningsresa och att offra för att få något.

  Svara
 9. Henrik

  I torsdagens Allvarligt Talat i P1 fick Peter Englund en lyssnarfråga gällande hur mycket saker man egentligen ska spara. Intressant perspektiv på minnen och att rensa ut :)

  Svara

Lämna ett svar