Rensa barnkläder inför skolstart

Vi är i en ny fas i livet. Två barn i skolan och det svenska skolsystemet med allt vad det innebär, och inget barn i förskolans värld. Oavsett vilken ålder man har på barn så är den här tiden på året en utmärkt tid att rensa bland barnens kläder.

Det är vanligt att barn växer mer under vår och sommar så därför behöver de flesta inventera garderobens innehåll så här års. Och då kan man ju lika gärna passa på att rensa så garderoben är behovsstyrd kommande månader.

Det här är stegen jag går igenom när jag rensar bland barnens kläder.

 1. Sortera. Ta fram alla plagg och sortera efter typ av plagg. Detta för att skapa en överblick över mängden kläder av olika sorter.
 2. Bedöm. Kolla igenom kläderna utifrån storlek, skick, vad barnen faktiskt använder.
 3. Rensa. Rensa och lägg i högar enligt 4S-metoden – Sälja, Skänka, Slänga och Spara.
 4. Involvera. Vissa plagg behöver barnen tycka till om eller prova.
 5. Slutför. Lägg tillbaka kläder som sparas, sortera in i eventuella ärva-lådor, lämna till välgörenhet/grannar/släktingar. Lägg in i kalendern att sälja kläder eller boka in tid för att laga trasiga plagg osv.

Kom ihåg – det är stort att rensa, men det är ändå större att få saker att lämna hemmet. :)

Jag får ofta frågan om hur många plagg av varje sort våra barn har eller som man ”borde” ha. Sanningen är att jag inte optimerar med ett exakt antal. Detta då vi ärver många plagg och därmed ibland får många byxor och klänningar men bara någon enstaka t-shirt och shorts. Det blir helt enkelt ojämt inflöde. Jag brukar låta det vara så och se om barnen saknar något och då komplettera second hand.

Likaså är det mer regel än undantag att våra barns byxor slits, säkerligen för att de är begagnade. Det betyder att 3-4 par byxor ibland ligger undanlagda en månad eller två i väntan på lagning. Då är det bra att det finns andra att välja på. :)

Vill man hitta det optimala antalet för ens egna barn får man väga in hur ofta man brukar tvätta (full maskin såklart), hur många dagar i rad ens barn kan ha samma kläder och vilken typ av plagg de fördrar att använda (så att garderoben är behovsstyrd).

Jag fokuserar på behov snarare än specifikt antal. Är det ofta tomt i barnens klädlådor för att jag inte hinner tvätta i samma takt som kläder används – ja då kan det behöva kompletteras. Är det snarare svårt att få plats med alla plagg – ja då kanske några plagg behöver läggas undan en tid eller rensas ut.

På torsdag börjar skolan där vi bor, och nu är åtminstone barnens garderober redo för skolstart. :)

Har du rensat bland barnens kläder i närtid? Och har du något ytterligare tips på ämnet? :)

2 tankar kring ”Rensa barnkläder inför skolstart

 1. M

  Jag har precis gått igenom 7-åringens garderob. Jag köper det mesta begagnat till henne och något helt nytt plagg per år. Hon använder bara tights som byxor. Besvikelsen är att de gånger som jag köper helt nya tights så går de sönder på en gång. Jag har begagnade tights som klarat sig bra mycket längre än de nya. Och ju äldre hon blir desto mer undrar jag hur länge det är okej med lappade byxor. Med förskolebarn är det så självklart för mig att det är okej med lappade knän, men är helt ärligt sällan jag ser det på någon annan än mina barn.

  En insikt jag iallafall fick efter att ha rensat överdelar i garderoben var att trots att jag plockade bort en del så finns det ingen anledning att köpa nya. Hon varierar helst mellan sina tre favoriter. Även när jag hänger dem längst in i garderoben som nytvättade så är det samma tröja som kommer fram dagen efter. Variation behövs tydligen inte där, bara favoriterna! Blev därmed kläder som rensades bort men endast två par nya byxor kom in. Nya strumpor behövs också, de överlever tyvärr inte någon längre period för min sjuåring. Innan har de kunnat ärvas av syskon, men inte längre. Är det kvalitén som förändrats eller barn bara sliter dem olika?!

  Svara
 2. S F

  Hej.
  Har rensat o rensat genom åren o allt hamnar i förrådet.
  Nu är det dags att få det vidare, men orkar inte sälja på nätet själv.
  What to do?

  Svara

Lämna ett svar