Fresh start effect – Nystartseffekten

Efter en lång sommarsemester är vi många som kommer tillbaka till jobb och skola med ny energi. En nystartskänsla som det av flera skäl är av vikt att ta tillvara på om du vill passa på att starta en ny vana eller göra en beteendeförändring. Ja helt enkelt om du vill skapa en positiv förändring i livet.

Det finns nämligen ett forskningsbegrepp som heter ”Fresh start effect”. Kortfattat innebär det att vi människor är mer motiverade att förbättra oss och genomföra en förändring, i samband med speciella tidpunkter. Det kan exempelvis vara nyår, födelsedagar, en ny månad, starten efter semestern eller en ny vecka. Då har vi en benägenhet att lättare lägga forna misslyckanden och dåliga vanor bakom oss och blicka framåt. Mot vårt framtida och bättre jag.

Jag tror att vi alla någon gång i livet har gjort avstamp vid nyår kring något vi vill förändra eller förbättra hos oss själva eller i våra liv. Det optimistiska tillståndet vid en sådan brytpunkt ska inte underskattas, oavsett om det handlar om att påbörja en förändring på jobbet eller i privatlivet.

Tiden nu efter en lång sommarsemester är en perfekt nystart, vem minns ens vad som hände där i juni eller juli innan semestern? :) Lämna det gamla bakom dig och gå in i den nya, fräscha hösten.

Har du någon beteendeförändring du vill genomföra? Lägg en påminnelse i kalendern att göra det imorgon måndag eller den 1 september (eller kanske i samband med din födelsedag om den är i närtid). Forskningen visar att det då är större sannolikhet att du faktiskt påbörjar och genomför den förändring du vill göra.

Har du känt av nystartseffekten kring någon förändring? Eller är det någon specifik förändring du vill testa att genomföra nu när du känner till den? :)

2 tankar kring ”Fresh start effect – Nystartseffekten

  1. Distansaren

    I samband med att jag kom in på en flerårig distansutbildning, upplevde jag att jag behövde få mindre intryck hemma för att koncentrera mig. Det var den motivationen jag behövde för att rensa bort och gå igenom saker. I samband med den resan fann jag er och minimalism. Min tolkning av minimalism är inte särskilt bokstavlig. För mig handlar det mer om att ha: lite intryck, rena ytor (det ska vara lätt att städa), bra och överkskådlig förvaring så att det inte blir kaos eller mindre projekt när man ska ta fram eller stoppa undan någonting. Stundtals har jag velat tända eld på allt för att det har känts övermäktigt, men jag har inte gjort det.

    Svara
    1. Jennie Jakobsson

      Distansaren, jag känner precis som du! Jag har också börjat en utbildning på distans och försöker nu komma in i att plugga hemma. Igår försökte jag lägga sex timmar men det blev tre. Jag la ner mitt rensande för ett par veckor sedan just för att jag började plugga och jobba deltid. Men kanske är det värt att fortsätta rensningen jag påbörjat för att sedan kunna plugga mer effektivt. Tack för den tanken!

Lämna ett svar