Sommarens rensning – så gick det

Det är lätt att ha ambitioner inför sin sommar och semester. För i framtiden känns allt så lätt och enkelt. Men sen ska det ju genomföras också och då krävs det att tid och energi (och ibland lust) sammanfaller.

Vi hade ambitionen att prylbanta inom tre områden under sommaren, dessa tre kan du läsa om i inlägget här, men hur gick det egentligen? Svaret hittar du nedan.

Skor

Skor rensades en dag i slutet av juli, det tog bara någon timme att ta fram alla skor, prova storlek (barnen) och slänga. När man tar fram alla i en viss kategori, får man bra överblick på mängd och kan samtidigt prova igenom och fatta bra beslut.

De flesta som rensades ur var urväxta skor eller trasiga skor. Samtliga barnens skor är ärvda och/eller second hand-köpta, så de är oftast ”slut” efter att våra barn växt ur dem. Skor slängs som brännbart om de inte kan säljas/skänkas vidare.

Barnkläder

Många barn växer mer under vår och sommar och därför är detta ett utmärkt projekt att ta sig an inför skol-/förskolestart. Jag involverar numera barnen i detta då de börjat få stor egen vilja kring vad de föredrar för kläder. Än så länge fungerar det fint att ärva och komplettera med begagnat, men däremot märker jag efter en tid vilka plagg som används frekvent och vilka som ständigt blir ratade. De sistnämnda tar bara upp onödig plats i garderoben och brukar därav få lämna.

Vi gjorde en rensning inför skolstart så att byrålådorna enbart innehåller kläder barnen kan ha och tycker om att använda. Vi tvättar mörk/färgad tvätt varje vecka, och ljus tvätt varannan vecka, så jag upplever inte att det behövs så jättemycket kläder till barnen i nuvarande ålder (6 respektive 7 år).

Förrådet

Här har vi inte rensat så mycket som vi trodde, och framför allt inte så strukturerat. Dock har vi tidigare haft en hel del saker som tillfälligt förvarats här som vi under sommaren flyttat till dess rätta och permanenta platser. Likaså har jag gått igenom ärvda lådor med kläder och skor. Slutsatsen är att vi helt klart har ett mer luftigt förråd nu än innan sommaren, även om rensningen som gjordes inte blev så strukturerad som vi tänkt oss.

Tid, energi och lust sammanföll helt enkelt aldrig till detta rensningsprojekt denna semester, men det gick ju bra och minskade saker i förrådet ändå. Alltid något. :)

Hur har det gått för dig med att prylbanta i sommar? Har du tagit dig an några områden eller har du inväntat hösten för detta? :)

4 tankar kring ”Sommarens rensning – så gick det

 1. Anna

  Jag gick en omgång med mina sommarklänningar, det var bra. Sedan gör vi alltid källaren och garaget någon gång om året, men så bestämde vi oss för att vila, bada, leka och försöka att koppla bort och vara lediga hemma. Det gick bra, istället gottar jag mig åt att rensa i källaren en regnig dag i höst, tända en brasa i gillestugan och brygga en god kopp kaffe under tiden🤩.
  Barnkläder gjorde jag dock, känns bra inför hösten att veta att vi klarar oss. Några byxor behövs, men ingen brådska.

  Svara
 2. Mary

  Bra jobbat! Vi rensade barnböcker, leksaker, kläder & sådant som främst barnen vuxit ifrån. Sedan sålde vi nästan allt på loppis. Barnen var med och sålde (10 resp 7 år). De var så duktiga på att sälja och hjälpa till med loppisen. Vi blev av med allt som vi inte behöver (läs en stor fylld bil m cyklar, kassar med böcker etc) och de fick en rejäl slant! Många glada barn köpte våra saker.

  Svara
 3. Kemiläraren

  Jag har alltid haft ambitionen att rensa och sälja på sommaren, men sen åker vi alltid bort och då vill jag inte ha massa annonser ute… så nu har jag kommit fram till att min bästa rensningstid är på hösten! I aug har vi sålt barnkläder på tradera för snart 1700kr!

  Svara
 4. Jennie Jakobsson

  Jag är så imponerad av era garderober. Jag har rensat en del och har alltid kläder tills de är helt slut, men sedan jag började handla på sellpy har det fyllts på för fort … Jag ska jobba vidare på det under hösten för i garderoben vill jag vara minimalist (det vill jag inte så mycket i övrigt, jag är en person som sparar saker som är ”bra att ha” och sedan faktiskt använder dem :)) I och för sig sparar jag trasiga kläder också, som ”bra att sy något av” men de behöver inte ligga i garderoben och sno min energi.

  Svara

Lämna ett svar