Här prylbantar vi i sommar

Jag fick en fråga på Instagram om vi hade något specifikt område där vi kommer prylbanta i sommar. Och ja, som vanligt har vi det. Livet förändras, barnen växer och behoven ändras. Så det finns alltid behov av att prylbanta någonstans :) och ofta har vi mer energi eller tid till det under semestern.

Så var kommer vi att rensa hos oss en regnig sommardag?

Förrådet. Här tänkte vi ha principen att vi tar ut saker från hyllor, plockar ut det som förvaras här, och sen går igenom. Reflekterar kring behov, när användes det sist osv, för att se vad som får flytta tillbaka in i förrådet.

Barnkläder. Det ständigt pågående projektet när man har växande barn. Mot slutet av sommaren kommer barnens garderober att få sig en rensning. I takt med att barnen blir äldre märker jag att de har större egen vilja kring val av kläder och vissa plagg som jag tycker är fina, vill de ändå inte använda, då är det ingen idé att de ligger och tar upp plats i garderoben.

Skor. Barnen har växt ur skor och vi vuxna har slitit ut skor. Detta är ett typiskt bra litet projekt när man får en kväll över och som ändå ska göras. Samma sak här, vi börjar med att ta ut alla skor från utrymmet, men också från andra utrymmen där skor förvaras. I vårt fall från en växa-låda och säsongslåda för skor i förrådet. När man tar fram alla i en viss kategori, får man bra överblick på mängd och kan samtidigt prova igenom och fatta beslut.

Det är lätt att tro att man kommer hinna rensa så otroligt mycket på semestern. Men ibland behöver man vara realistiskt i sina ambitioner och kika i sin semesterplanering. För egen del så är vi bortresta till och från under hela semestern. Det är i slutändan inte så många lediga dagar hemmavid och om de är soliga vill jag inte lägga dem på att rensa om jag inte måste. Någon timme en kväll kanske, men inte ta mig an större rensningsprojekt.

Ett konkret tips är att bryta ner områden i mindre delar. Det behöver inte vara garderoben som ska rensas i en omgång, dela upp i mindre områden som byxor, överdelar eller underkläder. Då blir tröskeln lägre och tidsinsatsen mindre per tillfälle. Och du får en tillfredsställande känsla av att ta dig i mål och bli klar med ett område. Likaså i förrådet eller på vinden, det kanske räcker med en hylla eller en låda som rensas per tillfälle.

Var har du siktet inställt på att rensa i sommar? :)

6 tankar kring ”Här prylbantar vi i sommar

 1. Zandra

  Ett område jag tycker är svårt i förrådet är kring verktyg. Precis som ni bor vi i villa och det är ju praktiskt att ha en del själv. Hur tänker ni? Särskilt med små skruvar, spikar, brickor, krokar, plugg m.m. som inköptes i påse för ett ändamål och så gick inte alla åt. Göra sig av med eller skaffa organiserad förvaring? Även hur man kan tänka med större verktyg som tar mer plats såklart.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det där är ju verkligen behov som uppstått sedan man flyttade till villa, i betydligt större utsträckning än vad (åtminstone vi) hade under alla år i lägenhet.

   Vi sparar nog det mesta av det vi köpt för att använda men som inte ”tagit slut” för att det helt enkelt plötsligt behövs i hemmet eller trädgården, något ska sättas upp, något går sönder, något behöver lagas, kompletteras osv.

   När det gäller verktyg försöker vi dock hyra eller låna i stor utsträckning, men när något behövs under längre tid eller där det är svårt att låna så har vi köpt. Ett exempel i närtid är att vi köpt en gersåg för att vi ska lägga altan. Vi övervägde att hyra men insåg att vi kommer behöva minst en vår/sommar/höst på oss då vi gör allt själva (och inte vill jobba varje helg eller hela semestern osv). Däremot har vi lånat både skruvdragare (av närboende släkting så den har vi ofta ganska långa perioder :) ), cirkelsåg och skottkärra. Hyrt lasermätare, markvibrator och väggslip.

   Gersågen tänker vi för övrigt att vi säljer när vi bedömer oss vara klara och inte kan se att vi behöver den under flera år, alternativt hyra ut den via Hygglo om vi bedömer det mer lämpligt där och då. Det kan ju också vara ett alternativ om man själv äger verktyg som tar plats och används sällan – hyra ut eller låta andra veta att de gärna får låna den vid behov. Så används den åtminstone frekvent.

  2. Android

   Vi hyrde ut vår gersåg via Hygglo några gånger förra året, men det har vi slutat med. Folk var generellt för oförsiktiga med sågklingan, vilket gjorde att den slets orimligt fort. En ny klinga kostar 500+, så det blev helt enkelt en förlust för oss att hyra ut gersågen. Tyvärr!

 2. Cattis

  Jag har redan rensat min garderob, jag har några plagg jag är tveksam på så jag har vänt på galgarna för att se om jag kommer använda dem eller ej. Det är 5 eller 6 plagg det handlar om och 2 av dem passar nog tyvärr bara mitt fantasi-jag. Min son är naturlig minimalist så där är det lugnt, min dotter är naturlig maximalist så hon behöver rensa och organisera hela sitt rum. I övrigt så är huset under rätt bra kontroll tycker jag. Jag har rensat i tvättstugan, köket bokhyllan. Ja, nu när jag tänker efter är jag rätt nöjd med allt jag redan rensat, trodde inte det var så många utrymmen ändå.

  Svara
 3. Marie

  Haha, skrev nån timme innan jag läste inlägget på min att-göra lista i sommar; rensa övervåningen och garaget. Inser nu det helt uppenbara i att dessa stora projekt aldrig kommer bli av under semestern, får nog revidera lite!!

  Svara
 4. Pingback: Minimalisterna - Kontrollera Detaljerad Information Online - SwVast

Lämna ett svar