Då var det redan dags för oktober månads inspirationsinlägg. Jag fick många kommentarer om att september månads inspirationsinlägg hade mycket och bra inspiration, och jag hoppas såklart att ni finner detta inlägg lika matnyttigt. :)
Podcast – Kropp & Själ – FOMO – Rädslan för att missa det roliga
Ett gammalt avsnitt från P1:s Kropp & Själ, som jag tyckte var väldigt intressant. FOMO kallas ibland för vår tids folksjukdom som fått ytterligare näring genom sociala medier. Men hur fungerar FOMO psykiskt och fysiskt, vad grundar sig känslan i och har fenomenet alltid funnits bland människor och djur? Du hittar avsnittet här.
Blogginlägg – PT Fia – Vi springer framför oss själva
Jag tyckte det här blogginlägget från Sofia ”PT-Fia” Ståhl var intressant. Ett kort utdrag:
”Det är som om vi springer framför oss själva” säger jag ofta under mina föreläsningar. En mening värd att begrunda. Vad väcker den i dig? För mig symboliserar den tiden vi lever i. En tid av att alltid vara på väg någonstans, mentalt, fysiskt och själsligt. En tid där vi ligger steget före, sällan närvarande. Sällan här. Sällan nu. Alltid sen.
TV – Ekonomibyrån
Jag fick tips av flera läsare att se Ekonomibyråns avsnitt ”Klädskam”. Och när jag väl klickade mig in på Ekonomibyrån på SVT play så blev jag nyfiken på avsnittet ”Fri vid 40” med bland andra FIRE-anhängaren Sandra Bourbon och ekonomen Klas Eklund (som jag för övrigt hade som föreläsare på en kurs när jag läste till civilekonom).
Båda avsnitten som är under en halvtimme är helt klart sevärda. Jag tyckte det nästan var pinsamt att se Gina Tricot’s hållbarhetschef i panelen på avsnittet om klädskam. Bilden man får är att Gina Tricot inte är villiga att ta något ansvar för att försöka minska varken överkonsumtionen av kläder eller förändra sin smutsiga produktion, trots att de vet om hur dåligt det är för miljön. De vill fortsätta på fast fashion-spåret med stora volymer, låg kvalitet och snabbt tempo, samt rea som lockar till överkonsumtion.
I avsnittet om rörelsen kring att bli fri från att jobba vid 40, dök det upp flera intressanta frågeställningar. Hur kul är det jobbfria livet? Är det verkligen ett mål man vill sträva mot? Är det möjligt att nå för gemene man och vilka risker finns det med att göra det?
Citat – Minimalisterna
Min egna vidareutveckling av Traderas reklam ”Det nya nya”. Använd gärna citatet för att uppmuntra fler att handla begagnat och hållbart.
Bok – Depphjärnan av Anders Hansen
För ovanlighetens skull tänkte jag tipsa om en bok som jag själv inte hunnit läsa eller lyssna på ännu. Det är Anders Hansens sprillans nya bok Depphjärnan.
I boken får vi svar på varför vi mår så dåligt, när vi har det så bra. Boken ger förståelse för hur vårt mående fungerar kopplat till hjärnan. Och trots att psykisk ohälsa ökar lavinartat, ingjuter boken hopp om att vi kan må bra i dagens uppskruvade och uppkopplade samhälle. Kanske måste vi bara ta hand om hjärnan och kroppen bättre, liksom sluta att jaga efter lyckan…
Har du hunnit läsa eller lyssna på boken? Kommentera gärna nedan om vad du tyckte. Jag har den själv på min att-läsa-lista under hösten.
Artikel – Studie ”Towards a theory om minimalism and wellbeing”
En forskningsstudie kring minimalism, ”Towards a theory om minimalism and wellbeing”, släpptes år 2020. Den grundar sig på intervjuer med 10 personer från olika delar av världen som anser sig vara minimalister. Studien ville se om det stämmer att en minimalistisk livsstil ger mer välbefinnande, glädje, tillfredsställelse, mening i livet och bättre relationer.
Slutsatsen av rapporten är att alla medverkande rapporterade att anamma en minimalistisk livsstil hade givit dem olika former av positiva hälsoeffekter och ökat välbefinnande. Som exempelvis mindre stress och oro, mer mental energi, frihet, mindfulness, glädje och tillfredsställelse, samt ett liv i linje med ens värderingar.
När deltagarna i studien mindes tillbaka på sina liv före minimalismen beskrev vissa en känsla av kaos, oro och oreda. Ett rörigt och överfyllt hem kan göra att man känner sig stressad och överväldigad. Och mitt i stressen är det ofta svårt att inse att röran runtomkring kan vara en bidragande orsak. Ett antal deltagare i studien insåg först efter att de anammat en minimalistisk livsstil, att allt för många ägodelar hade varit en av orsakerna till den stress och ångest de känt.
Vill du läsa mer om studien och resultaten kan du göra det på engelska här.
Vad tar du med dig från oktober månads inspirationsinlägg? :)
Tack för värdefulla tips! Jag är helt övertygad om att ”less is more” är en pusselbit, bland flera, för att uppnå välbefinnande och hållbarhet över tid.
Personligen har jag stegvis anammat ett minimalistiskt förhållningssätt som innebär minskad konsumtion, färre prylar, laga + begagnat och ett långsiktigt sparande. Känns bra. Målet är inte helt tydligt men jag hoppas 🤞 att någon gång i framtiden uppnå ekonomisk frihet, en tillvaro där jag kan gå ner i arbetstid och ist ägna mer tid åt egna intressen/familj.
Vidare är FOMO ett spännande område som verkligen ger perspektiv. Det är inte sunt att försöka hinna med allt som erbjuds. Iaf inte på en och samma gång.
Tack för en mkt trevlig blogg 😇
Heja minimalismen!
Tack för en trevlig kommentar! :)
Och kul att du stegvis anammat dig minimalism. Så länge man har riktningen klar för sig, behöver inte målet vara så tydligt.
Kan bara hålla med om att FOMO är oroligt intressant. Och hur det späs på i och med sociala medier mm. Skulle gärna gräva mer i det fenomenet.
Tack för att du delar! Förutom allt det intressanta som du skriver om så tar jag med mig hur viktigt det är att precis som du gör ta sig tid att inspireras i vardagen. Att läsa böcker, läsa forskning och ta till sig och reflektera. Tack för att du på ett sådant proffesionellt sätt driver bloggen och ditt instagram konto. Jag inspireras av dig.
/Frida