Det nya nya är begagnat

Precis som rubriken lyder: Det nya nya är begagnat. Jag anser att det idag inte finns något hållbart argument för oss konsumenter att shoppa nya vardagskläder. Allt finns att få tag på second hand och det är numera i princip lika lätt att handla begagnat som att besöka vilken webbshop som helst.

Det du kan behöva packa är lite tålamod, men å andra sidan kommer du lämna den hållbara butiken med mer kvar i plånboken. Och ett lite grönare samvete.

För några år sedan var jag inte alls en second hand-köpare. Däremot en frekvent säljare av kläder second hand och lämnade in kläder till välgörenhetsorganisationer. Sen hände något steg för steg. Det började med att jag köpte några skrymmande möbler begagnat för att spara pengar (sängram, tv-bänk osv). Men det var först när jag fick barn som jag började tänka ”andra hand i första hand”. Jag upptäckte att mycket var i bra kvalitet, fräscht och utbudet stort.

Med tiden har det även utvecklats nya plattformar som gjort det enklare att hitta och köpa just kläder second hand. Och i den vevan började min resa och förändring kring konsumtion av kläder.


Plötsligt hade jag köpt något plagg till mig själv via Tradera. Sen dök Sellpy upp och öppnade upp en hållbar webbshop. Jag upplever det idag nästan lika enkelt att handla hos Sellpy som i vilken annan webbshop som helst. Och man får tycka vad man vill om Sellpy som företag, men de har verkligen tagit ner tröskeln för att handla begagnat.

80% av ett plaggs klimatpåverkan sker i produktionsfasen. Det går 197 begagnade jeans på ett par nya, och 394 jackor på en nyproducerad. Då förstår du hur smutsig klädbranschen är. Och vikten av att köpa mer second hand och mindre nytt.

Idag består ca 80% av min vardagsgarderob av begagnade kläder. Som jag skrev tidigare är i princip alla klädesplagg i min capsule wardrobe för kommande höst och vinter begagnade. Läs mer om det här. Kanske är det dags för dig att göra samma resa kring second hand-köpta kläder, som jag gjort? :)

Vad är din relation till att köpa kläder second hand / begagnat?

(Alla klädesplagg som syns i detta inlägg är second hand-köpta, men ej skorna.)

16 tankar kring ”Det nya nya är begagnat

 1. Tina

  Hej!
  Som alltid blir jag väldigt inspirerad av dina inlägg. Jag vill väldigt gärna handla mer begagnat men har svårt att få till det. Jag har ej sociala medier (och vill ej ha det ;)) och värderar tiden mycket, därför upplever jag det för tidskrävande att åka på loppisar där det är väldigt osäkert vad utbudet är. Sen är jag väldigt picky med vad jag köper, vill att det ska kännas 100% så jag ej köper kläder/saker som i slutänden ej kommer till användning. Så därför skeptisk till begagnatköp på nätet. Har aldrig testat Sellpy, där kanske man kan returnera plagg som ej passar?
  Annars önskar jag ett inlägg med handfasta tips som gör att du lyckas med dina begagnatköp! ☺️
  Som sagt tack för väldigt inspirerande blogg!

  Svara
  1. Linnea

   Ja på sellpy kan du returnera! Så testa det, man kan filtrera väldigt bra på deras hemsida om man är ute efter något speciellt märke eller typ av plagg :) Även tradera har väldigt bra utbud på kläder, vet man vilket märke/modell man är ute efter så brukar jag kolla där först! Behövs alltså inga sociala medier för dessa ställen.

   Tips från mig är att endast köpa second hand-kläder i naturmaterial (alltså ej akryl, polyester, mm) då du med större sannolikhet får hem ett plagg med bra kvalitet om det istället är i bomull, ull, viskos, etc.
   Köper du på sellpy, sortera bort alla plagg som kategoriseras i sämre skick än ”bra”, och köper du på tradera är det lätt att ställa frågor till säljaren om skick, mått, mm. Så du vet precis vad du får :) Jag brukar också endast köpa märken som jag vet håller hög kvalitet och som jag vet att jag gillar.

 2. Henrik

  Har sedan flera år en Capsule Wardrobe där alla plagg funkar med varandra, och variationen mellan plagg inom samma kategori är obefintlig (t.ex enbart mörkblå tischor från samma märke). Samma koncept skulle för mig bli väldigt utmanande om jag fokuserade på second hand :)

  Svara
 3. Maggie

  För min egen del som kvinna på 184 cm är det i det närmaste omöjligt att hitta passande plagg second hand. Rätt längd på byxbenen är det största problemet, något som är svårt att hitta även i vanliga butiker.
  Även tröjärmar brukar vara 15 cm kortare än de ska, och på kavajer/jackor hamnar midjan för högt upp. Önskar så att jag kunde hitta mer kläder second hand.
  Jag tror det är lätt att tänka att det inte är något problem att handla kläder second hand om man själv har en ”normal” (förstå mig rätt) kroppsbyggnad där de vanliga storlekarna i stort sett alltid passar. Vi som inte är inom det spannet har det svårare.

  Svara
  1. Susanne

   Har precis samma problem! Det är som att leta nål i höstack! Har du hittat FB-gruppen
   Långa tjejer kläder köp/byt/sälj? Min räddning är att sy själv. Det ger måttanpassade plagg enligt egen design, och kläder man gjort själv har man en särskild relation till och kan behålla länge! :)

  2. Maggie

   Susanne: Tack snälla för tips! Jag ska genast spana in den gruppen.
   Min faster sydde byxor till mig i tonåren, så tacksam för hennes hjälp! Får kanske försöka mig på det själv någon gång framöver :-)

 4. Catrin

  Tack för ett inspirerande inlägg. Jag är genomsnittligt hög och har genomsnittlig vikt så det är ganska lätt för mig att hitta plagg second hand. De sista två åren har stort sett allt jag köpt till mig och barnen varit second hand (utom underkläder). Köper väldigt lite till mig själv eftersom jag har en kapsel garderob, samt lagar och syr om vid behov. Barnen växer så där köper jag mer begagnat, men byter och ärver också.

  För 5 år sedan hade jag aldrig fått för mig att köpa något begagnat. Nu, som minimalist och upplyst på områden som klimat, bärkraft och etiken runt till exempel klädbranschen, har jag väldigt svårt för att köpa nytt, och att överhuvudtaget skaffa fler saker. Estimerar att vi som familj har gjort oss av med över 50 procent av våra ägodelar de sista tre åren, och INTE ersatt det med nya föremål. Väldigt mycket är tack vare minimalisterna.

  Svara
 5. Ewi

  Satt och funderade. Åt yngsta barnet köper jag en hel del second hand. Så dyrt och ovärt med nytt till en bebis som växer ut det om man blinkar. Mormor köper mängder av superfina kläder på loppis i Finland och skickar. Där får ju alla mammor moderskapsförpackning med nya bebiskläder för hela första året, så knappt använda av god kvalite säljs för ingenting.

  Mellanbarnet ärver allt av storebror, för det är få plagg som nöts ut. Möjligen jeans i vissa åldrar. Äldsta får ofta nytt, om vi inte pratar om skridskor, flytvästar och annat jox som jag helst inte skulle köpa alls (utan hyra om det fanns någon vettig tjänst). Nu har jag iofs 3 pojkar så de kan tack och lov använda de loppade skridskorna mm efter varandra tripp Trapp trull. Sen säljer jag bort dem igen.

  Själv är jag ingen stor köpare av kläder, men köper nytt när jag köper. Jag har dålig koll var man hittar kläder, men ska leta på Sellpy nästa gång efter ditt tips! Tradera har jag aldrig fått någon ordning på. Den känns rörig, jag hittar inget och jag begriper inte vad något egentligen kostar eftersom man lägger bud, det är olika frakt hit och dit. Sen får någon annan det till slut.

  Svara
  1. Catrin

   Kan man köpa kläder på Blocket i Sverige? I Norge är det jättestort att köpa begagnade kläder på Finn (som är Norges Blocket). Sellpy finns inte i Norge, man köper direkt av säljaren på Finn.

  2. Sandra

   Hej Ewi,
   Tips: använd ”fast pris” filtret på Sellpy så slipper du varor på auktion som måste visas på.

   Sellpy har överlag bra filtrerings/sökfunktion, använd den mkt så blir det överskådligt.

   Kan också göra storleksprofiler (inte testat själv än) så sökningen visar rätt storlekar direkt.

   Använd ”gilla” funktionen så kan du spara plagg i din profil till senare.

   Lycka till!

 6. Birgitta Berglund

  Bara en kommentar angående svårigheten att hitta rätt passform när det gäller begagnade kläder: Det är inte nödvändigtvis så att om man har en relativt ”normal” kroppsform/storlek så blir allt lättare, för frågan är vad som är normalt. Varje tidsperiod har sin idealfigur, som i princip alla kläder sys upp för. Vår tids kvinnliga ideal har nu rätt länge varit lång, slank och smalhöftad med relativt breda, raka axlar. Ser man ut så är det lätt att hitta nya kläder som passar, annars inte.

  Själv är jag kurvig, med midja, höfter och bröst – men inte så mycket till axlar. En del av de plagg som finns ute i butikerna sitter så illa på mig att det är direkt groteskt: de stramar över bysten och stramar över höfterna och har samtidigt massor av tyg över i midjan. Men 50-talskläder sitter som en smäck, och även 40-tal fungerar jättebra på mig. Så det är vad jag söker efter och till stor del använder. Jag gissar att det finns fler som inte alls passar in i dagens kläder av andra orsaker, och då kan vintagekläder från andra tidsperioder faktiskt vara räddningen.

  Så nej, det behöver inte vara svårare att hitta rätt storlek och passform när man köper second hand. I vissa fall kan det till och med vara lättare.

  Svara
  1. Maggie

   Jag kan bara svara för mig själv och som längre kvinna än genomsnittet, och efter år av letande second hand, har jag kommit fram till att det är svårt och jag har mer eller mindre gett upp oavsett stil på kläder. Klänningar kan fungera om de inte blir alldeles för korta och midjan hamnar för långt upp, men visst – det är en smaksak.
   Självklart inser jag att alla kroppar är olika och bara för att man har en viss längd eller vikt kan det fortfarande vara svårt att hitta kläder second hand.
   Fint att du lyckas hitta passande kläder från andra tidsepoker som faktiskt passar!

 7. Tommy

  Jag har aldrig köpt kläder på second hand. Tror att det tidigare har känts konstigt att ha på sig andras kläder. Vilket i sig är konstigt eftersom jag redan 1994 öppnade en secondhandbutik, fast då med inriktningen på enbart barnkläder. Tyvärr var jag nog lite för tidig och den lilla stad som jag då bodde i var nog inte mogen än. Jag köper nu mer sällan kläder och min garderob är full så jag använder det jag har tills det går sönder. Men nästa gång som jag behöver nåt ska jag absolut kika på Second hand. Har jag letat dåligt eller finns det mindre att välja på som man och som letar begagnat?

  Svara
  1. Sandra

   Hej Tommy!
   Smart att använda det du har. Finns mkt att välja på för män. Min man köper sina kläder via Sellpy, och det går oftast bra. Tips: var beredd på att klädstorlekar varierar mellan olika märken och ibland över tid för samma klädmärke. Så om du är på jakt efter en röd tröja i strl M, ta hem flera stycken röda tröjor och returnera de som inte passar.

   Planera för flera köp (röd tröja + ytterligare tröja + vad du nu behöver) så slår du ut returkostnad på flera plagg. Returkostnad är per paket, inte per plagg om jag minns rätt.

   Välj ”fast pris” filtret på Sellpy, så slipper du auktioner som fraktas separat.

   Lycka till!

Lämna ett svar