Att bo på liten yta

Att bo på liten yta är den bästa minimalistkurs du kan gå. Du tvingas till ett minimalistiskt tänk, får prioritera och fundera kring behoven av prylar och kläder; om de används, hur frekvent och om du verkligen behöver ha kvar dem i den utsträckning att det är värt att de tar upp din begränsade förvaringsyta. :)

Likaså kan du lätt bli överväldigad av dem för att de ”är överallt” på ett sätt du inte upplever när du bor på större yta.

Vi blev påminda om detta veckan som gick när vi bodde i en fjällstuga på ca 30 kvm under påsklovet. Det funkar att bo så tight under en begränsad period, men det kräver också vissa saker för att hålla det trivsamt.

 • Att allt har en bestämd plats, som inte är första bästa tillgängliga yta.
 • Att man plockar undan efter sig hela tiden för att tillgängliggöra platserna som har flera funktioner (matbord, pysselbord, spelbord osv) samt för att hålla hemmet lugnt.
 • Att ha smarta och kompakta förvaringslösningar och krokar lite här och där. När golvytan är begränsad behöver förvaringen flytta uppåt.

Nu var det som sagt ett tillfälligt boende under en vecka, och vi som har hyrt husbil ett par gånger har ju testat på det där att bo på minimal yta under en semestervecka här och där. Sommaren är onekligen lite smidigare årstid att bo trångt, än att göra det med alla skrymmande skidgrejer och vinterkläder.

Det har sina fördelar att familjen kommer varandra väldigt nära, inget är långt bort och det är liten yta att städa och plocka undan. Men också just för att det är litet och inte alltid finns optimal förvaringsyta, blir det lätt stökigt. Och bor man litet är det svårare att gå undan från ett stökigt rum/utrymme.

Insikten från vår fjällvecka var att det är väldigt skönt att ha luft och rymd omkring sig. Som inte nödvändigtvis behöver fyllas upp, utan som bara finns där. Bor man i husbil äter man alla måltider som är möjliga utanför bilen och gränsen mellan ute och inne suddas ut.

Det funkar att bo så här, såklart, men det är väldigt bekvämt och skönt att ha några kvadratmeter till att bre ut sig på. Eller som bara finns där och skapar ett luftigt och lugnt intryck. :)

Har du testat att bo flera personer på liten yta och vad tycker du i så fall är utmaningen med det? :)

2 tankar kring ”Att bo på liten yta

 1. Anna

  Hej!
  I vår familj bor vi på mindre yta, 91kvadrat på 4 personer. Det funkar jättebra, och är ett så mycket enklare liv än när vi bodde i hus innan.
  Om det finns nackdelar, jo kanske om en jobbar hemifrån och någon annan är sjuk. Ifall att den sjuke vill ha tyst omkring sig.
  När vi är på semester och bor i stuga, så har vi alltid trivts bra, och ytan på ungefär 30-40 kvadrat har alltid funkat bra.

  Svara
 2. E

  Jag och min sambo bor sedan två år tillbaka i en lägenhet på 19 kvm (frivilligt, trots att vi är runt 30 år och har ekonomin att bo större). Vi prioriterar att inte behöva lägga så mycket pengar på boendekostnader. Ibland är det såklart jobbigt att inte ha ett extra rum att dra sig undan i, men över lag fungerar det toppen!

  Svara

Lämna ett svar