Våga ha en liten garderob

Det finns en enkelhet och frihet att bara ha de kläder man faktiskt använder i sin garderob. Att våga släppa taget om alla de där andra plaggen som bara hänger. Plaggen som ger dåligt samvete eller bara tar upp plats utan att användas så som det var tänkt.

Men också om att ha tillit till att det finns plagg som funkar vid olika tillfällen även om garderoben är liten. Och att lära känna sig själv och sina riktiga behov, när är det ett ”villhöver” och när är det ett faktiskt och konkret behov jag känner? För viljan att ständigt variera sig och ha något ”nytt” är mycket en mental inställning. Och det mentala kan vi jobba med hos oss själva utan att behöva konsumera. :)

Att ha en minimalistisk garderob handlar mycket om mod:

 • Mod att släppa taget om plagg som du faktiskt inte använder.
 • Mod att inte följa trender utan utgå från vad du tycker om och känner dig bekväm i.
 • Mod att ha en liten garderob när hela samhället vill att du ska ha en stor.
 • Mod att bära samma plagg vid flera tillfällen.

Jag får alltid ett sug att rensa garderoben så här inför våren. Kanske är det årstidsväxlingen men oavsett så har jag plötsligt enklare att släppa taget om vissa plagg som inte använts på alldeles för länge. Men självklart ger jag dem först en ärlig chans genom att använda dem – det bästa sättet att förstå om plagget ska vara kvar eller ej.

Blir du också sugen på att rensa under våren? :)
Har du mod att testa att ha en minimalistisk garderob?

4 tankar kring ”Våga ha en liten garderob

 1. Frida

  Jag har en minimalistisk garderob sedan många år. Om man tar bort jobbkläderna (dvs ”uniformen” som krävs på jobb- det första jag gör när jag kommer hem är att byta till hemmakläder!) har jag under 30 plagg för hela året. Några ulltröjor/kavajer som fungerar vår och höst som jacka, och på vintern som varm tröja. Den äldsta av dem är 15 år, och ser fortfarande ny ut. Lägg till några bastoppar, ett fåtal par identiska byxor som funkar till allt, några tunna tunikor för varma sommarmånader – och en svart klänning. Jag har alltid samma kläder, och får ofta kommentarer om att jag passar i dem, och många undrar var jag köpt mina ulltröjor (Edursdotter). Det är väldigt skönt att veta allt allt i garderoben passar, att jag trivs i alla plagg och att de är lätta att klä upp- eller ner beroende på vilket sammanhang som gäller.

  Det enda negativa är nog om exempelvis favoritbyxorna slutar tillverkas, och jag tvingas leta nya……

  Svara
 2. Zandra

  Jag har rensat mycket till och från senaste åren, både saker och kläder. Gjorde även en stor rensning för nåt år sen då jag skänkte mycket kläder som innehöll polyester och liknande. Fick nu för nån vecka sen erbjudande av min syster att överta kläder som hon efter graviditet inte kan ha längre. Vi var gravida samtidigt för 3 år sen men jag har återfått min kroppsform. Fick tre papperskassar fulla med kläder. Fina kläder, flera märkesplagg och många som nya. De flesta satt bra när jag kort provat dem. Känner mig nu både glad och lite ”vilsen” med va jag ska göra med mitt plötsliga överflöd, eller hur jag nu ska uttrycka det. Det var ju inte va jag strävade mot, utan mot en mindre, lättöverskådlig och användbar garderob.

  Svara
 3. Naomi

  Vill ha en liten garderob och gå i samma kläder flera dagar i rad! Tycker att all detta hysteri med helt nya kläder varje dag och att man inte ska ha samma kläder ! Man blir ju dömd efter kläder och inte ens personlighet. Har väl typ 90 plagg i garderoben för hela året men önskar verkligen att jag hade 30 eller färre för hela året

  Svara
 4. Em

  Jag har haft kapselgarderob till och från sedan flera år. Den nuvarande satte jag ihop för någon vecka sedan och ska ha den fram till 1 juni då jag brukar skapa min sommarkapsel. Och den här gången känns det kul med kapsel igen. Har struntat i att ha med kläder som jag är tveksam till och bara gillar halvt (de ligger i en kasse tills utvärdering om nåt halvår), och istället valt favoriter. En färgskala med blått, grönt, beige, vitt och svart. 29 plagg inklusive skor och jackor blev det. Har redan hittat nya kombinationer jag gillar. Det får inte bli för strängt, för nyttigt och kravfyllt med kapselgarderob. Det ska kännas lätt och kul att öppna garderoben ju!

  Svara

Lämna ett svar