Att uppskatta kontraster

Helgen spenderades i Herr Minimalists föräldrars sommarstuga på landet, ett par timmars bilresa från Stockholm. Väl där kom jag att tänka på det här med kontraster, hur vi där och då njuter av dem, men samtidigt njuter ändå mer när vi kommer tillbaka till bekvämligheter och den vardag vi så ofta tar för given.

Där vi bor tänker jag sällan på att det är ljud omkring oss i princip hela tiden. Vi bor på en innergård och har ingen motorväg i närheten, men om jag koncentrerar mig eller har balkongdörren öppen så hör jag ständigt ljud. Allt från köksfläktens eller elementens surrande, till biltrafik en bit bort, människor som tjoar och andra ”stadsljud”. I stugan på landet är det däremot lugnt och tyst. Så fort vi kommer fram går pulsen ned. Tystnaden gör att man på långt avstånd kan höra en bil som närmar sig eller människor som pratar på andra sidan vattnet i vanlig samtalston. I takt med att mörkret lägger sig minskar antalet ljud och tillslut är det så knäpptyst att du kan höra en knappnål falla.

Att bo i sommarstugan på landet påminner till viss del om våra fjällvandringar. Att under en begränsad tid leva lite mer spartanskt. Inte ha alla bekvämligheter som hemmet ofta erbjuder men som vi ofta klarar oss alldeles utmärkt utan. Inte kunna handla vad som helst när som helst utan istället planera vistelsens måltider i förväg. Inte ha något som stressar eller pockar på uppmärksamhet utan enbart njuta av att vara här och nu. Ha tiden att upptäcka hur fantastiskt vacker naturen är och vad fint solen speglar sig i vattnet.

Men tystnaden, lugnet, miljöombytet och det enkla livet till trots. Efter ett par dagar är det ändå skönt att komma tillbaka hem och uppskatta alla bekvämligheter i ett par dagar tills vi åter tar dem för givna.

Har du några kontraster du njuter av?  Stugan morgondimma

14 tankar kring ”Att uppskatta kontraster

  1. engineerinpink

    Bor i en liten lägenhet nära en stor väg (konstant oväsen) och njuter väldigt av tiden jag kan spendera i mitt fritidshus på landet, vissa kvällar är det så tyst där så att jag sen får ont i öronen när jag är tillbaka i lägenheten.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha :) Förstår att det är skönt att ha en tillflyktsort att åka till för tystnaden och lugnet. Det finns ju forskning som visar att det är nyttigt för människan att spendera tid i naturen med tystnad runt omkring sig. I dagens samhälle kan man ibland undra om folk är rädda för tystnaden med tanke på hur mycket ljud vi vill stimulera oss med i tid och otid.

  2. Anna/notonmusic

    Precis samma. Vi bor med vägar och järnväg runt omkring oss, ett ständigt susande. Men sommarstället är tyst, helt tyst. Det är märkligt vad ljud och tystnad påverkar en. Jag kan inte påstå att jag tänker på ljuden när vi är hemma men kontrasten, när vi kommer till sommarstället är mycket stor.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det är likadant här, jag varken tänker på eller störs av ljuden hemmavid, men ändå blir det sådan kontrast när vi kommer till tystnaden vid stugan.

  3. Lisa

    Även vi har en sommarstuga. Lugnet som inträder där är ljuvlig.
    Storlommens skrik under morgon och kväll är det jag uppskattar allra mest.
    Att få se bävern dra iväg för att leta föda i sjön.

    Den ström vi har är ett elverk, som startas när vi behöver det. Inte annars. Utedass. Inga saker som lever om med andra ord. Skönt!

    Men det är som du säger, lika skönt att komma hem igen. Rinnande varmvatten, elektricitet och vattenklosett. :)

    Svara
  4. ninja

    På tal om kontraster, finns det inte någon läsare här som kan dela med sig av lite erfarenheter av kontrasten mellan att inte ha barn jämfört med när de sen fick barn? Kanske ett gästinlägg? :) Hur funkar det att ha kvar sitt minimalistiska levene med en baby och alla saker man ”måste” ha? Jag misstänker ju att mycket av det är en bluff, att det inte är såå många saker man behöver, men jag kanske ännu är lyckligt ovetandes och naiv :D

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Även vi är mycket spända på hur ett minimalistiskt liv skulle se ut. På majoriteten av våra vänner låter det som en omöjlighet, men vi är beredda på att försöka bevisa motsatsen eller kanske är även vi naiva och lyckligt ovetandes :) Eftersom vi inte vill utsätta eventuella framtida barn för så mycket plastleksaker borde det bara därigenom gå att minska antalet saker markant.

  5. Joanna

    Jag tycker inte att det är så stor skillnad mot innan man hade barn. Än så länge har vi bara ett men i alla fall :) visst har man fler saker, det är oundvikligt, men själva tankesättet är ju kvar. Vad kan jag klara mig utan? Vi har nästan inte köpt en enda leksak till sonen men han har fått massor, de finns i två lådor, när lådorna börjar bli överfulla väljer jag dem som han inte leker med längre och lånar ut till en kompis med yngre barn. Kläder köper vi i princip bara begagnade, för miljöns och hälsans skull, och sparar eftersom vi planerar ett barn till men sen ska jag sälja/ge bort dem så fort barnet nr 2 vuxit ur dem… det är sant att det finns en massa onödiga prylar för barn på marknaden och där måste man tänka om man verkligen behöver dem, men samma gäller väl för vuxna, eller hur? ;)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det låter som du/ni tänker lika i mångt och mycket som vi vad gäller minimalism och barn, även om vi inte har något ännu och därför inte har provat på situationen i praktiken.

      Jag tänker att vi kommer vara duktiga på att såväl begränsa intaget av leksaker som att regelbundet rensa bland de som finns. Likaså böcker kommer vi försöka låna en del på biblioteket även om vi såklart även vill äga några favoritböcker. Kläder räknar vi med att kunna få en del från syskonbarn såväl som köpa begagnat den dag det är aktuellt.

      Och som du skriver, det minimalistiska tankesättet och att utgå från behov finns ju kvar. Även om jag kan tänka mig att det är lite kul att shoppa till det lilla knytet när man går och väntar och längtar. Som förälder kan man också välja ut ett fåtal barnsaker som känns viktiga för just oss att få möjlighet att välja ut själva och köpa nytt till bebisen, och så får resten av sakerna/kläder etc som inte känns lika viktigt, bli den variant, märke och färg man får tag på begagnat.

  6. ninja

    Just leksakerna är jag inte så orolig för. Men jag var tex och tittade på barnvagn häromveckan, det är ju tamejtusan svårare än att välja bil! Och så alla olika tillbehör, mugghållare, handvärmare, vinterdäck, till vagnen alltså! Vi har bestämt oss för att det enda vi ska köpa innan det är dags är lite kläder och ett babyskydd så vi kan köra hem från BB. Sen köper vi allt efter hand som behov uppstår. Folk i vår omgivning verkar tycka vi är galna, men jag tänker lite att så illa kan det väl inte bli? Affärer har ju ändå öppet alla dagar, varför bunkra upp hemma :)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag skulle föredra att köpa och ordna ett fåtal fler saker än ni planerar att göra innan bebis anlänt just för att slippa ta mig till affärer och eventuellt lägga tid på att komma i ordning hemma när jag har en så liten bebis. Köper man helt nya saker som möbler, madrass, mjukisdjur mm är det ju även bra om dessa hunnit vädrats under ett par veckor (utan att bebisen är i närheten) och tvättats ett par omgångar med tanke på kemikalierna som många nya möbler, tyger och tillbehör innehåller.

      Det som spontant känns givet för min del att ha på plats innan är: Barnvagn, babyskydd, kläder, skötbord och barnsäng. Sen tillkommer ju fler saker i allt det där, barnvagnen behöver en skötväska, kanske en mobil mm, barnsängen en madrass och sängkläder, skötbordet diverse blöjtillbehör etc. Sen är ju allt relativt på ”måste”-listan, vissa barn sover ju inte i egen säng förrän efter ett halvår, medan andra bebisar och föräldrar sover bättre om bebisen får ligga i egen säng ganska omgående. När jag var barnflicka åt en familj byttes blöjan på en madrass med handduk på golvet i brist på plats, det funkade det också.

      När det gäller barnvagn känns såväl vinterdäck, mugghållare som handvärmare överskattat i min värld :) Ska ni få bebis när det förmodas vara vinterväglag så köp en bra terränggående vagn på en gång som klarar av att köras i snö istället för att behöva mäcka med att byta däck, förvara däck etc.

  7. Joanna

    Jag förstår vad du menar med hur svårt det kan vara att välja vagn t.ex. Själv slapp jag bekymret genom att köpa ett helt paket babygrejer (säng, skötbord, barnvagn…) av bekanta, de var nöjda och det är jag med. Så jag hade inte ens tittat i nån butik…
    Däremot kan jag tipsa om en resevagn om ni tänker resa med barnet senare (den funkar för barn över ca 6månader): babyzen yoyo, supersmidig och tar nästan ingen plats hemma!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag tycker generellt att vi är för dåliga på att fråga om vänner och bekanta har något vi behöver som vi kan låna, hyra eller få. Människor blir ju generellt glada över att kunna hjälpa till samt få en anledning att enkelt bli av med saker som inte längre används.

Lämna ett svar