En vecka med husbil

Socialt umgänge, aktiv vardag och sommardagar som känns härligt långa. Å ena sidan mysigt, enkelt och en otrolig frihetskänsla, och å andra sidan trångt, bökigt och lite omständigt. Så kan man sammanfatta vår vecka med hyrd husbil.

Lite bakgrund: Vi har tidigare hyrt stugor men aldrig bott på campingar i Sverige. Ingen av oss är uppvuxen med campingliv och vi har heller aldrig testat husvagn eller husbil, men vi reste runt i Nya Zeeland för sju år sedan och bodde då i en campervan (bäddade ut sätena till säng och hade minimalt ”kök” i bagageluckan). Våra grannar har husvagn och vi blev nyfikna på campinglivet och ville testa det med husbil en vecka.

Jag fick mängder med frågor via Instagram kring vår husbilssemester, så med dessa som utgångspunkt får ni följa vår vecka med husbil. :) Och har ni ytterligare frågor är det bara att ställa dem i kommentarsfältet.

Vilken rutt hade ni? Vi åkte först i vår egna bil till Linköping där vi hyrt husbilen av en husbilsfirma. Själva husbilsrutten var: Linköping – Isaberg Mountain Resort – Ugglarp Camping (mellan Falkenberg och Halmstad) – Hjo camping (med utflykt till Tivedens nationalpark) – Herge Bad och camping utanför Askersund (mest för att korta ner sista körsträckan) – tillbaka till Linköping.

I Ugglarp träffade vi släktingar som har sommarhus i Haverdal, vänner som bor i trakterna och våra grannar här hemma som också campade där. I Hjo blev det spontan middag med vänner som också råkade vara där. I övrigt var vi bara familjen.

Beskriv vad som var nice? Och vad var bökigt och krångligt?
Nice: Frihetskänslan var otroligt härlig och speciell, samt att man spenderar mycket tid utomhus eftersom det är så pass trångt inomhus. :) Att i princip var som helst kunna stanna och laga mat eller låta barn gå på toaletten. Det var också nice att möta upp eller få besök av vänner med barn, campingar känns som härliga ”umgänges-områden” med lekplatser, stora gräsytor och ofta fint belägna.

Det kändes som ett väldigt enkelt liv att åka runt mellan olika platser och campingar och ha allt familjen behöver med sig – en härlig frihetskänsla! Och dagarna kändes härligt långa, oklart om berodde på många intryck eller för att vi var utomhus mycket.

Bökigt/krångligt: Det är trångt, kompakt och känns lite begränsat. Liten yta att laga mat på och ”hänga” på vid dåligt väder, sambon kunde inte stå raklång i delar av bilen (han är <190 cm), bara två kastruller för matlagning, 4 tallrikar, glas, bestick, så efter varje måltid måste det diskas. Man är väldigt nära varandra och har man behov av ”egen tid” så får det bli när man går och diskar i servicehuset eller tar en joggingtur. :)

Är det läskigt att köra den? Det var läskigt första timmen, men sen kände vi oss båda bekväma att köra den upp till ca 100 km i timmen. Snabbare än så kändes läskigt även efter en veckas körning. :)

Kostnad? Vi betalade drygt 15 000 kr för husbilen en vecka inkl utvändig rengöring. Sen tillkommer kostnader för camping 300-500 kr/natt och bensin. Verkligen ingen billig semester, men för oss var detta ett äventyr vi ville prova någon gång med barnen. Vi valde inte den billigaste uthyrningsfirman, utan en som:

  • Hade nya husbilar för att vi ville ha en fräsch bil och slippa krångel.
  • Låg en bit på vägen dit vi ville ta oss just i sommar (söderut).
  • Kunde förvara/parkera sin vanliga bil på samma plats.

Hyr man en peak-semestervecka får man nog räkna med att det för en vecka landar på 12 000-17 000 kr för husbilen inkl försäkring, gasoltub, utomhusmöbler, två förare, invändig utrustning, fulltankad bil. Ofta billigare per vecka om man hyr fler veckor.

Hur gör man rent praktiskt, med vatten och fick ni gå någon kurs i hur man tömmer den? Vi fick en genomgång i ca en halvtimme av uthyrningsfirman. Sen hade vi förmånen att möta upp vänner med husvagn på en camping som vi kunde ställa frågor till. :) Det kan säkert vara olika på olika husbilar, men vi hade en tank med färskvatten, som sedan blir ”gråvatten” när det använts och som du bara tömmer ut på avsedd plats på en camping. Samt en behållare för toalettinnehållet som du också tömmer på avsedd plats på en camping (mindre äckligt än det låter).

Hur löste ni det med bilbarnstolar? Båda barnen (4 år och 5,5 år) har nu framåtvända bilbarnstolar, men fortfarande rejäla bilbarnstolar och inte bälteskudde. De fick plats bredvid varandra på en soffa bakom chauffören, de fästes med bältet och inte isofix som i vanliga bilen. Vi fick ta loss matbordet i bilen för att få plats med bilbarnstolarna, när vi kom till campingar tog vi bort bilbarnstolarna och satte tillbaka matbordet.

Husbil vs. stuga? Vi har tidigare hyrt stuga på olika plaster, men vi upplevde en helt annan frihetskänsla med husbil. Nu hade vi förbokat alla våra campingar, men åker man inte under högsäsong så campingar inte riskerar att vara fullbokade, kan jag tänka att frihetskänslan blir ändå större då du kan bestämma rutt helt spontant efter vädret.

Med husbil kan du när som helst stanna och laga mat och gå på toa. Du har allt med dig när du ger dig iväg. Du behöver inte städa, plocka ihop, bädda i/ur etc mer än en gång, så att byta område eller camping känns betydligt enklare med husbil än att flytta in och ut i olika stugor. Du har ju ditt hem med dig. Med det sagt behöver du ändå stuva undan och hålla bättre ordning i husbil än stuga, eftersom alla ytor är optimalt planerade för olika behov. I stuga får du å andra sidan full takhöjd vilket kan uppskattas av långa personer och förmodligen lite mer utrymme än vad husbilen erbjuder.

Hur funkar det att ha så liten plats inomhus? Vad gör man vid dåligt väder?

Så länge man håller ordning och inte har saker liggandes på ytor i onödan funkar det bra. Vi hade dåligt väder första två dagarna och då känns husbilen ändå mindre. :) Men det är som i en liten sommarstuga när det är dåligt väder, man får spela spel, läsa, äta inomhus, kolla på iPad etc.

Kan man ställa sig var som helst och är det fräscht? Man får inte övernatta i husbilen var som helst, men det finns särskilda ”ställplatser” för husbilar/husvagnar. Vi bodde enbart på campingar med bra standard och hann testa fyra olika. Alla kändes fräscha, men det finns ju garanterat ofräscha också. Mot slutet av veckan kände vi att vi skulle kunnat övernatta på en ”ställplats” utifrån att vi visste hur husbilen funkade.

Är det bra sovplatser, alltså kan man sova ordentligt? Vi hade lite problem att få till bra temperatur nattetid i början när det var kallt, men sen fick vi till det. Jag skulle säga att sovplatserna var helt okej, mer bra än dåliga. Två barn och en vuxen sov längst bak i bilen där sängen alltid var bäddad. Och en vuxen sov i en säng som fälldes ner från taket ovanför matbord och soffa.

Känns det säkert, tänker på tjuvar etc? Eftersom vi bara bodde på campingar kändes det helt säkert. Det kanske är annorlunda om man ställer sig på mer öde ”ställplatser”.

Vad tyckte barnen var bäst? Vi frågade barnen och de svarade:
1. Haverdal där vi träffade barnens kusiner, badade, hoppade i sanddyner och åt hämtpizza i deras sommarstuga.
2. Ugglarp och dess strand med alla snäckor, det var högvis med snäckor.
3. All lek med kompisar, vissa de känner sedan länge, och andra som var lite mer nya bekantskaper för att det var flera år sedan vi sågs.

Kommer ni hyra husbil fler gånger? Gör ni något annorlunda då? Ja, det tror jag vi kommer göra! Kanske redan nästa i höst, eller nästa sommar :) Vi upplever att barnen är i en bra ålder för det nu och några år framåt. Även om det kostar en del så är det ett otroligt roligt och fritt sätt att resa omkring på. Och socialt om man som vi kan möta upp vänner på campingar, eller hälsa på vänner och släkt utan att ”tränga sig på”.

Vi skulle gärna ha med cyklar nästa gång för att kunna göra utflykter och transportera sig utan att behöva ta husbilen. Tyvärr fick vi inte med oss cyklarna från Stockholm till Linköping då vår bil saknar dragkrok (husbilen hade annars cykelställ bak).

Vi kommer stanna ca 3 nätter på varje ställe, nu hade vi ca 2 nätter, för att hinna landa mer på varje ställe och se mer av området.

Undrar du något ytterligare, så ställ dina frågor i kommentarsfältet så svarar jag.
Har du semestrat med husbil och vad är i så fall dina erfarenheter, för- och nackdelar? :)

13 tankar kring ”En vecka med husbil

  1. Mimmi

    Hej, vilken bra genomgång – kul att höra om rutten också! Är lite sugen på att prova på husbil nån gång framöver. Har också barn men de sitter bakåtvända och en har babyskydd så tänker att det kanske inte funkar att sätta fast dem då? Hade ni några tankar kring säkerhet innan och hade uthyrningsfirman mkt info kring detta? Har ingen djupare kunskap men har läst och sett i nån snutt av nån dokumentär att många husbilar inte klarar av en krock utan trycks ihop helt då de inte lyder under samma regler som bilar och inte testas på samma sätt(/alls?).

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kan säkert vara olika på olika bilmodeller om det funkar eller inte, bäst är nog att höra med en husbilsfirma hur man löser det. Vet att kompisar till oss hade en bakåtvänd stol i framsätet förra året, och så satt det andra barnet framåtvänd på soffan bakom med den förälder som inte körde. Två bakåtvända kan nog vara knepigare, vi vände lillebror tidigare än storasyster (vid knappa 4 år jämfört med dryga 5 år) för att vi ville vara säkra på att det skulle funka med sommarens husbil.

      Jag har också hört att husbilar har sämre krockskydd. Vi hade som krav att det skulle vara en hyfsat ny bil (årsmodell 2019 hyrde vi), då jag tänkte att de då förhoppningsvis också har åtminstone bättre krock-skydd än flera år gamla husbilar, men det var en känsla bara, inget vi verifierat med statistik eller kontrollerat.

    2. Niclas

      Kolla in Britax Two Way stol. Att montera med ryggarna i färdriktning vid sittgruppen bakom föraren. Vi har en 1 och halvåring å en på tre år. Husbilsfirmorna blir förvånade över vår lösning. Den säkraste lösning dom sett. Barnen trivs å vad vi känner det säkraste som går. Husbil är osäkra vid krock men till fördel så kör man lugnare med husbil. Man gör inte omkörningar osv.
      /Husbilsägare med stor frihet

  2. LL

    Kul att ni provat husbil! Men dyrt behöver det verkligen inte vara. Vi Köpte husbil för tre år sedan och hävdar bestämt att vi aldrig haft så billiga semestrar som nu. Fast det handlar helt om hur man gör. Vi fricampar nästan enbart. Det är lite av en livsstil men man kommer snabbt in i tankesättet. Fricamping måste verkligen marknadsföras mer i just Sverige då det, i och med allemansrätten och många andra tillträdande bestämmelser, är så lätt och billigt att campa här. Gratis. Man får på de flesta vägar, vändplatser, små skogsstigar som slutar vid sagosjöar etc stå 24 h helt lagligt. Det finns helt fantastiska stenbrott, havsuddar etc att stå vid. Helt gratis. Även Norge erbjuder god fricamping. För två somrar sedan gjorde vi Lofoten helt gratis. Fantastiska minnen med våra barn. Tömma latrinen gör man gratis på vägverkets rastplatser. Vatten är gratis på många mackar. Vi har ibland betalat en hundring på campingar när vi enbart köpt in oss på vatten med oftast säger de ”det är bara att ta”. Gasol kan man göra smarta klipp på. Åker man in och frågar om man endast får tömma gråvattnet på en camping säger de aldrig nej. Har aldrig någonsin hänt oss iallafall. Husbilslivet kan bli väldigt billigt och också oberoende och det är minimalism för mig. Däremot måste man våga prova något nytt och det kan vara en utmaning i sig. Sen upplever jag också att fricamping dras med ett envist rykte om att det ska vara farligt. Jag har under fricamping i norden aldrig upplevt något i närheten av hotfullt. Sen finns det mest bara älg vid ensliga forsar i norrlands inland.. Däremot rekommenderar jag inte fricamping i övriga Europa men det är en annan diskussion. Lycka till i fortsättningen!

    Svara
  3. Johanna Hedberg

    Tack för infon! Men undrar om barnen ser framåt när man åker? Har en som är åksjuk…

    Svara
  4. Jenni

    Å vad kul att ni har testat husbil. Här kommer några fler tips från en som har husbil och barn. Välj en modell med alkov (en sån där stor bulle på taket över hytten) istället för taksäng. Blir mycket bättre takhöjd i bilen plus att man kan sitta vid bordet även om taksängen är nere. Och madrassen är ofta tjockare. Dessa bilar har ofta passagerarsäten vända mot varandra med ett bord emellan och då kan man placera barnen bakåtvänt i barnstolar som går att använda både framåt- och bakåtvända. Säkraste lösningen. Och man behöver då inte ta bort bordet. 👍 Hyr ni privat brukar mer utrustning (typ köksgrejer och annat praktiskt) ingå så att ni slipper ta med er så mycket egna saker.

    Svara
    1. Julia

      Om barnen åker bakåtvända bör ni ta bort bordet så de inte får det farandes rakt in i magen vid en eventuell krock!

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, det var verkligen en rolig upplevelse!
      Tycker ändå att det ingick hyfsat mycket utrustning till husbilen även om man som vi hyrde via firma, det var de där med fler kastruller och större uppsättningar tallrikar/skålar etc, men å andra sidan är det ju begränsat utrymme för sådant i husbilen. Även utomhusmöbler ingick.

      Kul att du nämner sådan husbil med ”bulle” på taket. Vi skulle gärna gå in och kika i en sådan någon gång. Har hört att de tar mycket vindfång när man kör dem och vi funderade om det då känns trångt vid förarsätena eftersom det borde bli lägre i tak där istället (men å andra sidan högre vid matplatsen). För- och nackdelar, men blev helt klart nyfiken att kika in i en sådan.

  5. Skogstanten

    Kul med camping! Måste bara slå ett slag för husvagn även om inlägget handlar om husbil. Man har många av fördelarna med husbil men kan även ställa av hela vagnen och köra runt med bara bilen vilket är smidigt. Barnen åker dessutom lika säkert som vanligt o man måste inte lastsäkra allt innan utflykt då vagnen står kvar på campingen. Minuset är att det går saktare att köra de långa transportsträckorna.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Och minus att det känns som en större tröskel för många att köra husvagn än husbil :)

      Men förstår helt klart att det blir en annan frihet väl på plats och för att kunna ta sig runt i närområdet.

  6. Eliasson

    Jag tänkte på det du skrev om husbil vs stuga. Jag har ingen erfarenhet av husbil men jag funderar på om det verkligen är mer frihetskänsla med husbil. Det är svårt att hitta platser vid stränder etc. Tänker att man kanske är fast vid samma ställe?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kan hända, men tänker att man med husbil ofta parkerar på en camping och gillar man strand så väljer man en camping nära strand eller med egen strand. Alternativt har med sig cyklar och cyklar till en strand från där man övernattar i husbilen. Att det är lite av flexibiliteten, gillar man strand och det är soligt så bor man på den typen av camping, och annars ger man sig vidare närmre något annat; stad, natur, aktiviteter etc.

      Vi bodde bara 1-3 nätter på varje ställe så jag upplevde inte att vi var ”fast” däremot hade vi haft mer flexibilitet om vi haft cyklar med oss (men vi har ingen dragkrok på vår bil så hade svårt att få med dem från hemmet till där vi hyrde husbilen tre timmar söderut.)

Lämna ett svar