Frågor om minimalistiskt barnkalas

När barnkalas ska planeras och genomföras brukar sällan ord som enkelhet och mindre prylar nämnas, men visst går det! Jag fick en hel del frågor på Instagram efter vårt senaste barnkalas och tänkte besvara dem i detta inlägg för att fler ska våga justera barnkalaset och få det att inte bli en presentorgie.

Den största förändringen vi gjort för att hålla födelsedagarna mer minimalistiska är nämligen att minska antalet födelsedagspresenter. Detta sker främst vid kompiskalas då vi i flera år valt att ordna med en gemensam present från alla kompisar på kalaset.

Hur går samlandet från kompisar till? Är alla med? Specificerar ni belopp? Redan på inbjudan skriver vi att de som vill vara med på en gemensamt present swishar en specifik summa som vi föräldrar ordnar med en större present för. Se bild nedan för exempel på text. Vi har valt att speca beloppet, men det kan man ju låta bli, beror väl på hur många och hur väl man känner de som bjuds. Det behöver ju räcka till en lite större present (och ja, vi föräldrar skjuter såklart till pengar vid behov).

Hittills har alla gäster deltagit på samlandet och ingen har velat lösa present på egen hand. Sen kan det variera om barnet ändå tar med något litet att ge, som en nyckelring, en ballong, en pärlplatta eller teckning (eller inget alls vilket ju är okej!).

Jag tycker såklart själv att detta är den absolut smidigaste lösningen som både garanterar att barnet får något hen vill ha. Och slipper bli att man köper något akut för att man insåg att i helgen är det visst barnkalas. Igen.

Har ni fått reaktioner från andra på gemensam present? Vissa tycker säkert det är lite märkligt utan att säga något. Men flera familjer har tagit efter konceptet, både våra egna barns kompisar och andra med äldre barn. Det är väl det bästa betyget. :)

Händer det att gästerna frågar efter något som brukar finnas på andra kalas? Utöver att det är färre presenter är nog det mesta lika andras kalas. Lite lekar som barnen fått välja innan, fri lek, fika, presentöppning och skattjakt (fiskdamm när de var yngre). Om kalaset är i lunchtid så korv med bröd eller likande.

Ger ni även presenter till gästerna? Får barnen godis eller saker i sin godispåse?
I den mer eller mindre obligatoriska godispåsen brukar vi även lägga i något som inte är godis; som såpbubblor, en penna, litet miniblock och/eller klistermärken. Lite beroende på ålder mm, och något som kan ”användas upp”.

Hur reagerar barnen på bara ett paket? Inte enbart jubel från våra barn, men vi har förklarat varför och de har accepterat (men de har ju varit på andras kalas med 10-20 paket). Vi har alltid haft kompiskalaset efter födelsedagen alternativt samma dag. Vilket gjort att barnet då redan fått en del presenter från oss föräldrar och ibland även från släkten så att det inte känns som enbart en enda födelsedagspresent.

Likaså har vi ibland lagt till så det blivit två presenter att öppna på kalaset, en mindre och en större, men viktigast är att det är något barnet verkligen vill ha. Och hellre 2 än 12 paket på kalaset. För att ge ett par konkreta exempel på vad våra barn fått:
– Elsa slott i Lego + nagellack
– Radiotyrd bil + begagnad Lego-brandbil
– Käpphäst + begagnat Lego café

Hur tar man initiativ till en ändrad presentkultur? Genom att våga göra annorlunda och därmed föregå med nytt exempel. Många tänker nog inte ens tanken att det skulle kunna gå till på annat sätt. Konceptet med gemensam present går att testa redan på nästa kompiskalas, prata med och förbered barnet som fyller år innan bara.

Budget för kalaset? Oj, har ingen sådan, men har hittills bara haft hemmakalas och de är ändå väldigt billigt jämfört med att hyra in sig i extern lokal. Jag skriver gärna ut gratis mallar, vimplar och ”pynt” som andra mer kreativa människor skapat och tillhandahåller på nätet. :) Med det sagt skulle vi även kunna ha kalas i allt från hyrd gymnastiksal till på Yoump eller liknande aktivitetsplats, om barnen önskar det.

Vad bjuder ni på för fika/mat? Om kalaset är över lunch så start med korv med bröd eller liknande. Om det är på eftermiddagen så brukar vi börja med frukt och samla alla för att leka någon enkel lek som födelsedagsbarnet valt. Sen fri lek och när det är lämpligt samlas för fika som exempelvis chokladbollar, någon kaka och så ”tårta” som ofta varit någon form av glasstårta då våra barn inte gillar klassisk sockerkakstårta. Fri lek, skattjakt med godispåse och så hem. Typ.

När vi hade utomhuskalas för storasyster som fyller år i januari en solig vinterdag med -10 grader, bjöd vi på nygjorda popcorn och varm choklad, samt frukt, kakor och tårta. Vi hade skottat ihop en stor pulkabacke på tomten och gjort gångar i trädgården bland all snö som var. Ett riktigt vinterkalas i coronatider. :)

Om du vill ha ytterligare inspiration till ett minimalistiskt barnkalas ska du läsa artikel ”Bästa tipsen för ett minimalistiskt barnkalas” där även jag medverkar på ett hörn. Den avslutas med 3 konkreta tips på hur du kan göra barnkalaset mer minimalistiskt.

Har du något tips för ett mer minimalistiskt barnkalas? Eller har du något som var riktigt lyckat på ett barnkalas som du kan dela med dig av? :)

9 tankar kring ”Frågor om minimalistiskt barnkalas

  1. Sandra

    Ett tips för att få barnkalas att flyta smidigt: lita inte för mkt på fri lek. Funkar fint med ett fåtal barn som är lugna, men rekommenderar verkligen att planera många enkla vuxenledda lekar (tänk under örnens vingar / stafett /balansbana /hinderbana osv) om det är lite mer aktiva barn bland gästerna.

    Barn med NPF brukar också funka bättre om det är tydligare ramar.

    Vi hade nyligen kalas för våra 7-åringar och vi kommer övergå till mindre ”kalas” och mer typ ”bjud några kompisar på fin middag hemma” för det blev extremt rörigt med alla uppspelta, självständiga, fartfyllda barn 😅😅

    Ska testa gemensam present nästa år!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, kan hålla med, och att det beror lite på gruppen. Jag tycker det är bra att samla alla i början, så att alla ser vilka som är på kalaset och om inte alla känner varandra kan man berätta vilka som är här och vad de heter.

      Jag är inne på samma spår som du angående att ha middag med typ fredagsmys hemma som ”kalas” men min 6-åring nappade inte på idén. Eller hon ville jättegärna ha det. Också. Men inte som kalas =D

  2. Catrine

    Jag provade att fråga om alla ville vara med på en gemensam present när dottern fyllde år efter inspiration från er. Hon är äldst på sin avdelning så vi var de första som arrangerade kalas på hennes avdelning på förskolan. Alla blev med på presenten och svischade. Så fick hon precis det hon önskade sig, och presentöppnandet tog ca en minut. Flera föräldrar tog kontakt och tyckte att det var en väldigt bra idé (och skönt att någon annan vågade föreslå det 😂). Så nu har flera av de andra familjerna haft samma upplägg till sina barn.

    Vi har haft samma koncept för familjen, vi köper en present till vårt barn, så får alla mor- och farföräldrar, fastrar, mostrar, kusiner osv svischa. Överskottet (det blir ganska mycket när man hoppar över att köpa massa små onödiga presenter) sätts in på barnets konto. Vi är jättenöjda och också glada för att barnen inte har ett jättefokus på ”ska ha” eller ”vill ha” eller ”alla andra…” Blir också fint att ha pengar till körkort eller bostad när de blir så stora att den tiden kommer.

    Svara
  3. Emelie

    Jag får säga att jag är lite kluven. Å ena sidan tycker jag det är en jättebra idé, att jag gillar att barnet får något de verkligen vill ha och att det inte går inflation i presenter. Å andra sidan tycker jag också det är värdefullt för min dotter att fundera på vad kompisen verkligen gillar att göra, fundera på vad kompisen redan har/inte har och skulle bli glad för och hitta något som passar inom en given summa istället för att tänka sig största legobyggsatsen/dockskåp etc. Förväntan och glädjen över att ge en present de planerat själva har också varit stor, och glädjen i att ge istället för att få är något jag verkligen vill ta till vara på. Dotterns kompisar verkar göra på samma sätt

    Men nu är mina barn hyfsat små och det har max varit totalt fem, sex barn på kalasen inklusive födelsedagsbarnet. Dessutom är det barn vi föräldrar känner ganska väl och kan hjälpa till lite med lämplig present om presentväljandet spårar ur. Jag kan tänka mig att det är annorlunda när det är kalas med hela skolklassen, då får vi kanske tänka om.

    Svara
    1. Patricia

      Jag är inne på lite samma linje som Emelie, det är bra och roligt för barnen att också köpa åt andra, och det är något som funderas mycket på hos oss. Också nyttigt att fundera på prisklass tillsammans med barnet. Sedan kan ju presenten också vara immeteriell, t.ex inträde till bad eller klätterpark, presentkort etc. Min dotter fick en gång 50 kronor + en godispåse till present av en kompis, hon tyckte det var jättecoolt!

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, men tänker att om det är väldigt viktigt för en så kommer ju barnet få möjlighet att göra det exempelvis inför jul (alltså inte för kompisar kanske, men själva tankesättet vad någon släkting eller familjemedlem skulle bli glad av), eller kusiner eller andra man firar födelsedagar med.

    3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Oj, det där har vi aldrig tid att göra ändå =D Alltså att barnen ska vara med och planera vad de ska ge i present till var och en har aldrig hänt. Med barnkalas som duggar tätt – i princip något kalas varje helg hela maj-juni samt augusti-september samt några strökalas därutöver. De har på sin höjd ibland fått välja den här eller den här pysselboken tillsammans med den här penn-uppsättningen, alternativt välja mellan två legobyggsatser jag på förhand köpt. :)

      Tänker också att det finns ju andra tillfällen än kompiskalas att fundera kring det där, om det nu är viktigt för en. Som släktkalas, kusiner, julklappar mm. Kompiskalas är ju inte det enskilda tillfället man ger gåvor. Men det är ett tillfälle då det lätt kommer in 10-15 olika småpryttlar (gärna i plast) som man inte har behov av och som planeten skulle vara glad av om det inte konsumerades. :)

  4. M

    Det blir en stor skillnad där med antalet kalas, om presenter blir ett problem eller inte. Min 6-åring har nog inte varit på mer än tre kompiskalas. Och pga corona så är det långt över ett år sedan det senaste, närmare två år.

    I höstas flyttade vi tillbaka till vår hemstad och har möjlighet att fira födelsedagar med släkten, något som mina barn inte haft tidigare. Jag vill gärna bryta present-trenden kusiner emellan. Dessutom har varken jag (som har tre barn) eller min närmaste kusin som också har tre barn lust att jaga present flera gånger/år. Förslaget ligger istället på att baka/ta med något som man tror att födelsedagsbarnet uppskattar. Vi gjorde en godis-kaktus till deras femåring och min treåring önskar sig muminkex. Blev en mysig stund för mig och mina barn att sätta ihop kaktusen och väldigt uppskattat av födelsedagsbarnet. Hoppas att det kan bli en ny, enklare tradition!

    Svara
  5. Emelie

    Ja som sagt, det är inte så många kalas här än, och när det hinner gå tre månader eller så mellan kalasen är det inga större problem med att involvera barnen i planerandet. Fråga mig igen om några år så är kanske svaret ett annat ;)
    Nu har mina barn inga kusiner men visst är de med när det ska köpas julklappar, bebispresenter osv också när det är lämpligt. Jag kan nog snarare tycka att det här vore suveränt vid släktkalas och jul, eftersom barnen får så oerhört mycket presenter av släktingarna vid ett och samma tillfälle. De flesta.får jag tänka ut ändå åt diverse släktingar att ge våra barn, så då hade jag hellre sett att de kunde tänka sig att ge en eller två gemensamma.

    Svara

Lämna ett svar