Minimalistiskt barnkalas utomhus

I helgen var det dags för 6-åringens efterlängtade kompiskalas. Även om vi bara bjöd barn från förskolan så valde vi att ha kalaset utomhus. Och helt ärligt, vi har inte ens tillräckligt många stolar för att alla, totalt tio barn, skulle kunna sitta inomhus, så det var kanske lika bra. :)

Det var en strålande vinterdag med ett par minusgrader. Vi lade två timmar på att skotta fram gångar på gräsmattan samt skotta fram altanen, av all snö gjorde vi en stor snöhög som var väldigt poppis att åka i under kalaset. Och det var även populärt att röra sig genom snögångarna. Väl investerade tid att skotta så här i efterhand. :)

Vi började kalaset med att samla alla och körde lekar, därefter fri lek. Sen bjöds det på varm choklad och nypoppade popcorn. Därefter fika och tårta och fri lek igen. Sen hade vi förberett en skattjakt för att barnen skulle få röra på sig och hålla värmen uppe, samt hitta godispåsarna. Läs mer detaljer längre ner.

Vi avslutade med dansstopp – återigen för att hålla värmen uppe. Sen när några hade börjat gå hem, insåg vi att vi inte öppnat presenterna (oops, minus i föräldraprotokollet) så det fick vi såklart göra då. Men å andra sidan är det väl skönt när inte presenterna hamnar i fokus på kalaset. :)

Jag kan verkligen rekommendera att köra utomhuskalas ur minimalistisk synvinkel. Nu är det ju vinter så vi har inte altanmöbler ute, utan barnen fick sitta på picknickfiltar. Men vi behövde inte duka fint, hade engångsmuggar till varm choklad och popcorn, samt engångstallrikar till fikat (men vanliga bestick). Servetter behövdes inte. Det behövde inte städas innan och knappt något efteråt. Det var ju inte anledningen till utomhuskalaset, men så här i efterhand var det en minimalistisk bieffekt! :)

Men hur håller man ett kalas minimalistiskt? Och vad kan man tänka på vid utomhuskalas? Jag har fått en del frågor via Instagram som får sina svar nedan.

Presenter. Vid alla kompiskalas har vi skrivit på inbjudan att vi gärna samlar pengar till en gemensam present från alla. Jag har inte hört något negativt från någon och flera vänner och grannar har tagit efter konceptet. I år fick vår dotter en enhörnings-käpphäst samt ett större lego-”cafe” som jag köpt begagnat (men var oöppnat). En del barn hade en teckning eller pärlplatta med som present. Är barnet van att få många små presenter kan det vara bra att prata innan om detta inför kalaset.

Skattjakt. Skattjakten var en påhittad historia om en prinsessa, enhörning och magisk kristall, barnen fick olika uppdrag som de tillsammans skulle lösa för att samla nycklar som ledde dem till godisskatten som en fe hade tagit. Här fick vi föräldrar jobba; den ena gjorde en utmaning med alla barnen medan den andra föräldern förberedde nästa utmaning i en annan del av trädgården. Det var gåtor, pussel, kluriga räknegrejer, leta gömda guldmynt, känna-låda, skattkarta mm). Fram och tillbaka mellan oss tills skatten med godispåsarna tillslut var hittad.

Lekar. Födelsedagsbarnet hade önskat ”Kim:s lek” där man lägger fram ca 10 blandade pryttlar, barnen får blunda medan man tar bort en sak och sen ska de gissa vad som är borta. Vi hade även dansstopp för att hålla värmen uppe. Och så skattjakten då som vi gjorde över hela trädgården för att barnen skulle få röra på sig.

Har man utomhuskalas på vintern är det ett måste att försöka hålla barnen varma, blir de kalla är det tråkigt. Vi hade förberett med extravantar så det fanns att låna om någons vantar blev kalla/blöta. Hade det inte varit så mycket snö hade en hinderbana kunnat byggas upp i trädgården, nu räckte det bra med snöhögen och gångarna.

Kalastillbehör. Har vi inte alla diverse rester från kalas liggandes som inte använts upp? Som med mycket annat – prioritera. Vad tycker just dina barn förknippas med ”kalas”. Hos oss är det helt klart ballonger, både vanliga men också sifferballong nu när de är lite äldre. För någon annan är det kanske konfetti, serpentiner eller specialtårta. Vimplar brukar vi också ha men jag gör dem själv genom att skriva ut från nätet och tejpa upp på snöre. Vissa vimplar har använts flera kalas.

Det som blivit över från tidigare kalas då? Om du inte tror de kommer användas vid kommande kalas, så välj en dag i närtid och duka för fest. Barnen tycker säkert det är jättekul! :)

Gäster. Ju äldre barn desto mer vill de bestämma vilka som får komma. Vi har varierat mellan 4-8 gäster (+ våra 2 barn). Det viktiga är att det inte blir något enstaka barn i förskolegruppen/åldersgruppen/grannskapet kvar som inte är bjudet. Sen trycker jag man får acceptera att alla har olika förutsättningar att hålla stora/små kalas utifrån ekonomi, årstid, hus, preferenser, vänner etc.

Har du några ytterligare tips på temat minimalism och barnkalas? Eller har du något tips kring att ordna utomhuskalas att dela med dig av?

15 tankar kring ”Minimalistiskt barnkalas utomhus

 1. Anna

  Utomhuskalas är underbart, hoppas det är här för att stanna. Det lät som en jätteskoj skattjakt.
  Mitt tips är att det går att sätta barnen på golvet inomhus också, några filtar eller lakan så går det smidigt.

  Svara
 2. Helena

  Jag genomförde ett femårskalas i en lekpark en superregnig septemberlördag tillsammans med fyra femåringar. Det gick hur bra som helst och de var så nöjda med typ kex, chokladbollar och dricka. Minimal insats. Sen tänker jag att ytterligare en feature när det krävs massa ytterkläder är att det inte spelar ngn roll vad det är för kläder under = inget som ska jämföras.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra med barnkalas i lekpark!
   Ja men helt klart det där med kläder (och ev hårfix etc) här var det underställ på som gällde. :)

 3. Fred

  Det var ju en trevlig tårta, jättefin. Tårtor måste vara tacksamt att ha med i den här bloggen, man kan ju göra hur goda tårtor som helst utan nästan nåt alls. Har ni gjort något inlägg med minimalistiska tårtor/tårtrecept? Om inte så skulle vara en kul idé. :)

  Svara
 4. Carolina

  När barnen var mindre hyrde vi skolans gympahall några timmar och hade kalas där med hinderbana, tog med oss fika.
  Har också haft kalas i ishallen under allmänhetens åkning, helt gratis, satt på läktaren och fikade som paus 🤗

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hade faktiskt tänkt ha just detta kalas i en sporthall som vi tidigare hyrt då och då för lek med vänner. Och då kunna bjuda ändå fler barn, men nu under corona får privatpersoner inte hyra sporthallar i vår kommun. Men gillar verkligen den idén, särskilt under årstider när utomhuskalas generellt inte är lika lockande.

 5. Carro

  Vi har lite äldre barn och har haft flera utomhus-kalas. Ett uppskattat inslag har varit om kalaset fortfarande pågår när det börjar mörkna, att sätta upp en reflexbana- spännande att lysa med ficklampan och hitta godis

  Svara
 6. Catrin

  Vi ska ha barnkalas utomhus nästa helg så detta var helt tipp topp tips att få.

  Jag ville egentligen köpa en större present som alla kunde lägga ihop till så som du skrev, men jag vågade inte. Men jag har gett förslag på önskningar, och flera föräldrar har frågat om kontaktinformation till andra för att kunna samköpa, så det kanske går ändå.

  Minimalistisk tårta och servering ja. Vi ska grilla korv, och dottern ville ha julmust, så det var bara att fråga i affären nu i februari om de hade någon kvar. Vi fick den faktisk gratis 😂. Tårtan blir kladdkaka, och det är också ganska enkelt att fixa. Mitt intryck från de andra föräldrarna är att deras barn (och mitt) pratar massa om hur kul det ska bli med utomhuskalas, leka i snön och grilla korv.

  Jag tror vi kommer fortsätta med utomhuskalas också efter pandemin. Där vi bor nu (bor inte i Sverige) så får man inte ha besök hemma just nu. Men kalas med fyraåringar passar ju egentligen bättre utomhus, och barnen tycker det ska bli jättekul.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att ni också planerar för utomhuskalas!

   Enhörningstårtan är en kladdkaka under grädden och dekorationer ;) Hornet och örat är utskuret ur den tomma trekanten under hästens mun.

 7. Sara

  Vi hade barnkalas utomhus nu i Januari. Kalaset började i skymningen, så vi kunde tända marshaller, grillen och julbelysningen och få det fint och stämningsfullt. Vi pyntade också med ballonger. Barnen fick kasta pil på vattenballonger och leta efter godispåsar utmärkta med reflexer med hjälp av sina ficklampor. Vi serverade hamburgare från grillen, varm choklad och de fick grilla marshmallows. Barnen fick också ta del av en eldshow. Det hela blev väldigt lyckat och uppskattat, och vi kommer förmodligen föredra utomhuskalas i fortsättningen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad roligt, det lät avancerat med eldshow, hur gick det till? :)

   Ja det känns som det finns massor av sätt att göra det på, kan tänka mig att lite äldre barn gillar när det mörknar och det blir ett inslag i kalaset.

 8. Anna

  Jag hade kalas för femåringen för ett par veckor sedan. Jag hade inte tagit mig tiden att skotta fram trädgården så istället för de lekar vi hade planerat (vilka var bla Under hökens vingar kom och Bro bro breja) slängde jag iväg ett sms till föräldrarna på morgonen och bad de ta med pulkor så att barnen kunde åka i backen vi har precis framför huset. Det var tio minusgrader så vi valde att slippa marängsvissen som var planerad, kändes inte så lämpligt med glass. Istället fick det bli varm choklad och varma kanelbullar. Tror inte att det var någon som reagerade på att det inte fanns någon tårta eller så. Som tur är gick alla barnen på en ur och skur-avdelning på förskolan så jag kunde känna mig ganska trygg i att de skulle vara väl klädda. Kalaset inleddes med en tipspromenad. Jag hade ritat en ganska detaljerad karta som barnen fick använda för att hitta frågorna. De fick ta sin tid och gick fel flera gånger men de tyckte att det var jätteroligt och samtidigt fick de röra på sig. Jag följde med och läste frågorna och hjälpte till att fylla i svarslapparna. Det blev väldigt lyckat men jag inbillar mig att lite större barn skulle ha lite högre krav. Å andra sidan hör det till ovanligheten med en sån vinter vi har nu.

  Svara

Lämna ett svar