Minimalistiskt kompiskalas

Barnkalas kan vara en mardröm för minimalistföräldrar. En massa nya småpryttlar som tar sig in i hemmet i all välmening, men väldigt sällan behovsstyrda sådana. För hur ska 5-10 barn med föräldrar veta vad som går hem hos just ditt barn, att det inte redan finns en sådan bland barnets ca 500 leksaker (genomsnitt för ett svenskt barn), och sedan hitta det inom rimlig presentbudget. Det är en näst intill omöjlig ekvation, vilket resulterar många onödiga presenter. Onödiga för miljön, onödiga pengar för föräldrarna och onödiga ytterligare prylar för barnet.

Här om helgen hade vi kalas för vår nyblivna 5-åring. En 5-åring som helt plötsligt fått stora förväntningar på sitt kompiskalas och en tydlig bild av vad hon ville ha, hur saker och ting skulle gå till och hur tårtan skulle dekoreras på kalastemat Frost. Jag tror hon somnade nöjd vid dagens slut och vi lyckades hålla kalaset hyfsat minimalistiskt. Men hur kan man tänka och göra om man vill ha ett minimalistiskt barnkalas? Här kommer några tips på hur vi gjorde:

Dekorationer
Tack internet mallar som andra mer kreativa och pyssliga människor runt om i världen tagit sig tiden att skapa och göra tillgängliga gratis för oss okreativa. Bokstäverna på bilden ovan samt vimplarna är just sådana, utskrivna från nätet och urklippta. Rosa och blåa ballonger samt några serpentiner och sen var frostkänslan fulländad. :) Och för att slippa frågor, vimplarna hittade jag här och Frost-bokstäverna (finns även siffror) hittade jag här.

Presenter
Vi gjorde likadant som inför förra årets kompiskalas – samlade ihop pengar av de som ville komma på kalaset och gav en större present från alla barn. Eller i år slutade det med två presenter. En större i form av Frost-lego-slott som jag köpte på Blocket, och ett mindre paket med två nagellack, något det tjatats om sedan före jul av 5-åringen. :)

Fikat
Vi började kalaset med ett fruktfat med äppelklyftor med kanel samt äppelchips. En Frost-tårta med jordgubbar och blåbär var önskad av födelsedagsbarnet, men tolkningen av detta var upp till mamman. Då en kompis är möjlkproteinallergiker valde jag att göra en glasstårta där jag varvade hallonsorbet och havreglass i två lager i en springform. Tinade glass, smetade ut ett lager, frös in, sen samma lika med nästa lager, och nästa. Tidskrävande med enkelt.

Kakor bakades med rosa karamellfärg och chokladbollarna/dadelbollar rullades i blått strössel (missade dock att fota dessa).

Jag fick diverse frågor på Instagram kring kalaset och tänkte svara på dem här:

 • Hur kom ni överens med kompisars föräldrar om gemensam present och var det någon som ändå ville ge present?
  I inbjudan skrev vi som texten i bilden nedan, och alla swishade. Själv hade jag tyckt det var väldigt skönt att slippa leta present till någon oavsett om det är ett barn jag känner eller mer främmande barn, utan bara swisha 40 kr. Men vissa kan såklart tycka det är tråkigt, likväl som jag tycker det är tråkigt att köpa kalas-presenter. :)

  För dig som vill göra kalasplaneringen enklare och fira mer hållbart finns sidan getillsammans.se genom vilken du kan skapa en inbjudan, hålla koll på vilka som kommer, samt visa vilken gemensam present barnet/barnen önskar från kompisarna. Kolla här för ett tydligt exempel på hur det kan se ut i praktiken.
 • Hur förbereder man barnen på att de bara kommer få en stor present och inte ett presenthav?
  Kalas-förväntningar som går i kras är lite av en förälders mardröm och hos oss var stor skillnad på kalasförväntningarna i år jämfört med vid 4-årskalaset. Vi pratade ett par dagar innan med storasyster om att det kommer vara en eller två presenter på kompiskalaset. Just där och då mottogs det med tveksamhet, men när det var dags för kalaset och presentöppning så gick det bra. Jag tror en nyckel är att ge barnet något väldigt bra som de verkligen vill ha. :)
 • Hur gör man men släkten som vill ge massa presenter då?
  Min motfråga är; måste man ens ha släktkalas? Vi skippade traditionellt släktkalas i år men barnens mormor och morfar och farmor och farfar kom över på fika och presenter. Men det behöver kanske inte vara större än så? Då behöver det inte bli någon inflation i presenter ens från släktingar.
 • Men barnen lär sig inte att köpa och ge bort något till någon annan, något som de kanske själva skulle vilja ha?
  Jag tror det finns fler tillfällen i livet för denna lärdom än vid just kompiskalas. Och för vår del så är våra barn aldrig med och köper presenter till andra barn utan det löser jag på ett eller annat sätt, helst via nätet. Däremot brukar vi lägga lite tid på att göra ett egen-gjort grattis-kort, rita eller pyssla ihop något. I likhet med som vi skrev på inbjudan, att vill barnet ge något vid ankomst får de gärna ge en teckning, vilket flera gjorde. Och någon hade en fin ballong med sig exempelvis.
 • Vi bjuder bara 3-4 kompisar, då blir det så liten summa att köpa gemensam present för?
  Det beror ju på viket belopp som swishas, antingen anger man ett skäligt belopp eller har det frivilligt. Liksom beroende på vad man tänkt köpa, man får ju helt klart mer för 200 kr än för 50 kr. :) Generellt är gemensam present lämpligare ju fler barn man bjudit, utifrån att man annars får en otrolig mängd småpresenter, samt ju äldre barnen blir, eftersom det då blir svårare att hitta något inom rimlig presentbudget.

Har du något bra tips för att minimera antalet presenter vid barnkalas? Eller något annat tips för minimalistiska barnkalas? :)

11 tankar kring ”Minimalistiskt kompiskalas

 1. Eva

  Det är inte så att ni kan tycka det blir lite väl uttänkt, planerat och uppstyrt när ni gör så här? Det verkar inte finnas utrymme för något direkt oväntat. Nå, alla gör ju som de vill. Ordning och förutsägbarhet blir det ju i alla fall, något som är eftertraktat av många, kanske ännu mer av småbarnsföräldrar?

  Svara
  1. E

   Varför skulle man vilja att något oväntat ska hända på kalaset? Det blir väl tillräckligt mycket action när ett gäng småbarn samlas? Presenten blir ju en överraskning för födelsedagsbarnet oavsett om den är gemensam från alla eller består av flera onödiga småprylar. Dessutom var ju kalaset jättefint planerat med både dekorationer och fika.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag skulle säga att det automatiskt sker oväntade saker när man har 6-8 barn hemma hos sig samtidigt =D Känner inte att just present-delen behöver vara mer oväntad än att barnet inte vet vad som är i paketet, men kan ju vara olika.

 2. M

  Bra jobbat! Smart med frost-bokstäverna! Jag tycker själv att det är kul att hitta en lämplig present och älskar att göra ett fint paket – till de barnen som vi känner riktigt bra. Känner man inte mottagaren ordentligt så är det bara svårt att hitta något lämpligt. Jag vill helst varken ge eller få något ”strunt”. På förra årets 4-års kalas så var det kul att få se presenter som jag inte tänkt på men som vi uppskattade: någon ny pysselbok och tejp, stämplar som fortfarande är väldigt populära, en liten skattkista, ett upptäckarset i plast som jag visserligen hade kunnat vara utan men som båda barnen har kul med. Kul att bli överraskad helt enkelt! Och eftersom vi precis som många andra håller inköpen till ett minimum över året, även på enkla saker som pysselböcker, så blir det extra kul med något nytt när man fyller år. Nu är det snart dags för 5-års kalas hos oss också. Det lutar åt att vi är nöjda med att bjuda de två bästa kompisarna. Kalas-vimpeln från lagerhaus förvaras i kalas-lådan mellan födelsedagar, tillsammans med hattarna som hittills kunnat återanvändas. Även grisen jag ritade förra året som skulle få sin present-snöre-knorr finns ihoprullad och redo att plockas fram så jag tror vi kommer undan med mindre jobb i år :) älskar att varje år få inspiration från era kalas så tack för att ni delar med er! Bilden på glass-tåget är en av mina favoriter och inspirerade mig till att prova göra mitt första egna till tvåårs-firandet i höstas. Det var väldigt uppskattat av oss alla fyra!

  Svara
 3. Ch

  Nyfiken på att se legoslottet! Var det Belville LEGO? Så ledsen att de slutade producera Belville, det var verkligen det bästa LEGOt…

  Svara
 4. Jenni

  Vilket bra inlägg! Tycker detta är jättesvårt. Hur brukar ni göra när era barn blir bjudna på kalas? Köper ni en present då? För oss blir det ganska många kalas per år, vilket förstås är kul för barnen men det blir väldigt många paket då vi inte har lyckats få till någon överenskommelse med klasskamraterna ang presenter.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja vi ger presenter, ofta typ pysselbok och pennor. Har även gått ihop med någon annan familj som ska på samma kalas och köpt en större gemensam present någon gång.

 5. Carro

  Bra idé och även det som du skrev under att gå ihop med någon som ska på samma kalas. Till kompisars barn som vi känner lite bättre har vi valt att ge upplevelse presenter. Till släktkalas tycker jag det är bra att ge faktiska exempel vi har även tyckt det varit bra med presentkort på kläder eller leksaksaffär. I år önskar vi oss pengar till båda grabbarna i födelsedagspresent för att köpa en studsmatta och både mor och farföräldrar har tyckt det varit en super bra idé. Sedan tycker inte jag man behöver börja med barnkalas så tidigt heller. Vår son ska ha sitt första nu och han fyller 6 år!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, allt har ju sina för- och nackdelar. Det som varit bra att barnen har kalas när de är kring 4-5 år är att de flesta barn då vill ha sina föräldrar med på kalaset, vilket varit perfekt för oss som varit nyinflyttade då man lärt känna väldigt många föräldrar den vägen, särskilt de familjen som inte bor allra närmast. :) Och de flesta har haft ”enkla” kalas med; korv med bröd + fika, eller bara lek + fika (typ). Upplever att det blir mer påkostade kalas (aktivitetskalas, på lekland etc) när barnen blir äldre, men det beror såklart på barn och hur många man bjuder också.

Lämna ett svar