Vad är det vi har så bråttom till?

Blogginlägget 18 somrar tillsammans som jag skrev för ett par år sedan gör sig alltid påmint så här inför semestertider. Nu stundar ännu en sommar och jag vet att den kommer gå fort när jag ser tillbaka på den, även om jag gör allt för att dra ut på sommarkänslan från maj och hålla i den till september.

I det stora vill man att tiden och åren med barnen ska gå långsamt, nästan i slow motion, samtidigt som det är så lätt att stressa och vilja skynda på i det lilla och vardagliga.

Läggningen om kvällarna kan upplevas stressande om man känner att den måste vara avklarad vid en viss tidpunkt. Promenaden från förskolan/skolan blir mindre angenäm om vi ständigt tjatar på barnen om att skynda på. Och samma sak vid frukostbordet eller middagen. Skynda på och bli klar någon gång så vi kan ta oss till nästa steg.

Men vad är det vi har så bråttom till? När allt ställs på sin spets, finns det egentligen något viktigare vi behöver göra eller någonstans som det är viktigare vara, än här och nu med våra barn? Visst har vi ibland en viktig tid att passa, men väldigt mycket av den upplevda stressen sitter nog ändå i oss själva. En mental deadline, få komma framåt eller bli klar.

Vad är det egentligen vi skyndar på oss själva och våra barn för? För att komma hem och kunna svara på det där mejlet? Kunna sjunka ner i soffan och kolla Netflix eller scrolla sociala medier? Eller bara för att kunna påbörja nästa aktivitet för dagen? Och vad kommer i så fall efter den aktiviteten, en till aktivitet att skynda mot? Och sen ytterligare en?

Plötsligt har barnen växt upp medan vi jäktat på dem och stressat på oss själva under tiden. Ibland är vi vuxna så framtidsorienterade och planerande att vi glömmer bort nutiden.

Vi skyndar, stressar och jäktar ifrån livet. Från här och nu.

Och visst kan vi har mycket yttre stress i vardagen, jobbet eller de välfyllda kalendrarna. Men nu är det dags för sommar och semester och tempot går ner för de flesta. Passa på att ta den här sommaren, som är en av dina kanske 18 somrar med barnen, och sakta ner. Öva på att vara här och nu. Låt saker ta sin tid. Medan du fortfarande kan. Det kommer i alla fall jag göra.

När dagen då vi använt upp våra gemensamma somrar kommer. Dagen då vi bara har minnena från somrarna med barnen kvar. Då vill jag minnas hur vi gjorde det allra bästa och mesta med våra somrar tillsammans.

Har du några tips kring att stressa mindre och vara mer här och nu?

9 tankar kring ”Vad är det vi har så bråttom till?

 1. Lolo

  Tja, att skynda på och stressa – jag tycker inte att vi har något val???? Om barnen får köra sitt tempo på morgonen skulle vi inte hinna till skola och jobb. Får de såsa vid middagsdags blir klockan så mycket att de kommer i säng sent och då kommer de inte upp på morgonen och då för vi stressa ännu mer..

  Svara
 2. Anna

  Tja, det kan man faktiskt fundera över, jag får ständigt påminna mig om vad som är viktigt här på jorden.
  Bästa tipset jag har är att lägga ifrån sig telefonen och tömma kalendern helt. Och kanske att avsluta saker i tid, typ packa ihop på stranden lite tidigare så man hinner såsa påväg mot bil/buss. Jättesvårt att göra såklart, vi kämpar också, har en sjuåring som lätt sitter 45 minuter på toa på morgonen om man inte påminner honom om att tiden rör sig i framåtled…

  Svara
 3. Kim

  Jag har tänkt mycket på det de senaste. Att jag vill att dagarna ska gå men jag vet inte varför, vad som är målet egentligen. Stressar alltid på både mig själv och barn. Blir stressad av vab-dagar istället för att bara ta vara på dem som tid tillsammans. Behöver bli bättre på det!

  Svara
 4. Mammatilltre

  Exakt detta kämpar jag med och har gjort i flera år. Jag har en sån enorm inre stress men vet inte vad jag stressar till som du skriver. Jag har jättesvårt att njuta när jag läser eller pusslar med barnen jag vill bara få allt gjort. Så känner jag med allt i vardagen och ingenting blir roligt:(
  Jag hoppas med på massa tips så vi kan få en fantastisk sommar och njuta av att ha massa tid med barnen och lära mig stressa av. Tack för en fantastisk blogg❤️

  Svara
 5. Cecilia Kalin

  Jag tror att det handlar om att uppvärdera värdet av sin egen tid och inse att inget händer om du kommer försent till det där mötet

  Svara
 6. Malin Skoglund

  Fint inlägg! Mina två pojkar är stora nu, och jag tänker dagligen och längtar tillbaks till somrarna när de var små. Så om man fick göra om, skulle jag definitivt njuta mer och ta det lugnt. Mvh Malin

  Svara
 7. Sandra

  Hej! Som tvåbarnsmamma upplever jag ibland att jag vill bli klar med middagen eller påklädningen eller tandborstningen eller vad det nu kan vara för att jag och barnen har HELT olika uppfattningar om vad som gör den gemensamma stunden ”kul”.

  De är ashärliga ungar, och kan roa sig med att leka att dukens veck är ”banor” som de ska bemästra medans jag och pappan hellre för ett samtal under måltiden. Att borsta tänderna är kul om en samtidigt vrider och vänder på hela kroppen (tänk dansutmaning fast sittande?) fast jag som vuxen mest vill kunna få in borsten i munnen nån gång 😂 osv osv. Finns mååånga exempel.

  Livet med barn ÄR inte roligt och härligt alla gånger , ibland är det omsorg och omhändertagande och plikt och ansvar etc etc. Såklart jag vill bli klar med stöket för jag älskar inte att torka golv och sopa smulor. Jag älskar mina barn men inte allt som kommer med dem.

  Men jag vet att just på grund av detta är min viktigaste uppgift att värna om tid att ha roligt, att lägga ribban lagom högt för att orka ha roligt när tillfället kommer. De små guldstunderna inträffar oftare ju mer pigg och ostressad jag är. 😌💓

  Svara

Lämna ett svar