Inspirerande start på den minimalistiska resan

Många minimalister som driver bloggar och Instagramkonton har valt att berätta hur deras minimalistiska resa startade. Exempelvis Joshua Becker som en dag skulle rensa i sitt garage och en granne introducerade honom till minimalism, och The Minimalists som båda bröt upp från sina framgångsrika karriärer i jakten på något annat. I vår bok Prylbanta skriver vi om starten på vår minimalistiska resa vilket var under just en resa.

Även om man inte har för avsikt att starta en blogg eller skriva en bok om hur allt startade och de förändringar man gjort i livet, så kan det ändå finnas stort värde i att våga vara öppen och berätta om sin minimalistiska resa för andra i sin omgivning.

Varför det? Jo för att det:

 • Ger ett bredare perspektiv. När vi började blogga år 2013 upplevde vi att många kom med en förutfattad och snäv bild av vad minimalism innebar. Det är lätt att dra slutsatser utifrån ett specifikt Intstagramkonto, en tidningsartikel eller en Youtuber man sett. Jag upplever att synen på minimalism breddats nu 2021, och genom att prata och diskutera ämnet kommer perspektivet breddas ytterligare. För det finns inte bara en variant av minimalism, och särskilt viktigt kan det vara att prata om den ofiltrerade minimalistiska livsstilen som sällan visas upp på social medier. :)
 • Blir mer normaliserat. Likväl som att vi var anonyma våra första år med bloggen, så känns det som det hänt mycket i acceptansen för den minimalistiska livsstilen de senaste åren. Ju fler som pratar om det desto mindre konstig känner man sig för att man inte lever som ”alla andra”. För att man kanske väljer att konsumera minimalt, bo litet, köpa second hand, liksom låna, hyra och dela mer. Och gillar det.
 • Fördjupar relationer. Genom att våga beröra ämnen som prylbanta, investera, hållbarhet, konsumtion eller prioriteringar, kan man finna likasinnade. Men också upptäcka nya sidor hos såväl vänner som kollegor. Plötsligt hittar du någon i din närhet som också är intresserad av aktier, är bekymrad över miljön eller älskar att prylbanta överflödiga saker. Det fördjupar, breddar och kan leda till nya beröringspunkter i relationen.
 • Synliggör fördelarna. De fördomsfulla fokuserar lätt på negativa sidor; som att konsumera sparsamt och lägga tid på att rensa. Varför skulle man vilja leva med mindre när man kan ha mer och fler? Därför kan det vara värt att prata om alla fördelar som en minimalistisk livsstil innebär. Att det faktiskt innebär att leva mer med mindre. Mer tid, pengar och energi till det som är viktigt, samtidigt som det är ett bättre val för miljön.
 • Kan inspirera fler. Genom att prata om det får fler upp ögonen för livsstilen som ju i mångt och mycket kan skapa ett meningsfullare och lyckligare liv, samtidigt som det på många sätt är ett bättre val för miljön att äga färre, dela mer och konsumera mindre. Det är inte meningen att propsa på någon en minimalistisk livsstil, men genom att skapa större förståelse för vad det innebär och bredden av det, så kan fler hitta och inspireras av olika delar i den minimalistiska livsstilen.

Kom ihåg att du själv kan dela med dig av din minimalistiska resa genom att skriva ett gästminimalistinlägg här på vår blogg, likt den här och den här gripande berättelsen. Mejla din text till oss eller ta en första kontakt om du är mer nyfiken.

Har du några erfarenheter kring att prata om en minimalistisk livsstil med andra?


3 tankar kring ”Inspirerande start på den minimalistiska resan

 1. Eriksson

  Hejsan, Tack för ett strålande inlägg återigen!

  Jag tänkte tipsa om ett mobilabonnemang där det inte finns några bindningstider, pappersfakturor eller krångliga avtal. Vimla heter mobilabonnemanget och går du via min länk nedan får både du och jag 10kr rabatt Varje månad! Följ länken här: https://vimla.se/?201902151647219593

  Vimla använder sig av telefonoperatören Telenors fina mobilnät, själv bor jag ute på landet och vistas en del i skogen och täckningen är toppen här ute – sällan jag upplever några problem med täckningen. Förövrigt är Vimlas målsättning att vara Sveriges mest användarvänliga mobiloperatör, stålande val för studenter där det finns både student vänliga planer och studentrabatter. Personligen tycker jag att Vimla är ett tveklöst bra val som också är värt att prova!

  https://vimla.se/?201902151647219593

  Svara
 2. Malin

  Hej och tack för en bra blogg! Tänkte höra om du har skrivit något inlägg om hur det är att bo i Vallentuna? Har själv barn på 2 och 4 år och är sugen på Täby/Sollentuna/Vallentuna. De galna huspriserna gör att Vallentuna verkar mest intressant sen skönt att komma ut en bit också. Vad uppskattat du med Vallentuna där ni bor och vad saknar du eventuellt? Ha en fin sommar!

  Svara
 3. Henrik

  Många bloggande minimalister väljer att arbeta mindre, eller förespråkar FIRE. Men att vara en investerande minimalist utan någon av dessa ambitioner berörs sällan. Kanske något att ta upp :)

  Svara

Lämna ett svar