5 utmaningar som minimalist

Att skaffa barn är nog den största minimalistiska utmaningen du kan anta. Inte nog med att du plötsligt har behov av saker du innan inte ens visste existerade, de växer dessutom ur och ifrån saker i en rasande fart i många, många år. Lägg på förväntningar från andra på vad varje barn bör ha, några presentfyllda barnkalas samt rädsla för att ens barn inte får ”rätt” stimulans och utveckling. Det ter sig plötsligt inte lika förvånande att undersökningar visat att ett genomsnittligt svenskt barn har >500 leksaker. ;)

Men det finns även andra utmaningar i en minimalistisk livsstil. Jag har identifierat några av dem nedan och försöker samtidigt spåna på lösningar.

1. Barn. Det här är som sagt outstanding den största utmaningen på alla plan. Bara att researcha och införskaffa hållbart tillverkade prylar och kläder samt se till att urväxta och ifrånväxta dito får en värdig fortsättning, är ett heltidsjobb. Som tur är är detta även den roligaste minimalistiska utmaningen. :)

Lösning: När bebisfabriken har stängt så se till att allt som växes ur och ifrån omedelbart lämnar hemmet och hamnar hos andra med större behov. Hitta gärna en specifik person med stort behov, hen kommer vara din minimalistiska räddare. Och vid barnkalas – önska enbart saker ni är i behov av, eller gör som vi gjorde när det gäller presenter vid kompiskalas.

2. Bo stort. Det kan te sig som en lyx att bo stort, men när det kommer till minimalistisk synsätt så är det en utmaning. Plötsligt har du utrymme att gömma undan saker du rensar ut trots att de inte lämnat hemmet. Du har dessutom utrymme att spara ”om utifall att” i större utsträckning. Likaså kräver ett större hem fler möbler, växter, lampor, tavlor etc för att bli trivsamt, vilket betyder fler saker att underhålla och städa.

Lösning: Bo inte större än du verkligen behöver och se inte boendet som en slutdestination utan som en lösning som du kan anpassa utifrån dina och familjens behov. När familjen krymper är det kanske dags att låta bostaden krympa. Och om överflödiga eller utrensade saker börjar samlas i skrymslen i hemmet, så försök skapa system för att råda bot på det.

3. Trötthet. När du är trött tar du generellt sämre beslut och har svårare med impulskontrollen vilket ökar risken för exempelvis spontanshopping. Likaså blir det enklare att man köper sig ur ett ”problem” istället för att leta efter kreativa lösningar som inte innebär konsumtion. Liksom att man inte orkar researcha efter bästa möjliga lösning utifrån ens minimalistiska och miljömässiga värderingar, utan tar den enkla vägen och köper första bästa.

Lösning: Bli medveten om dina konsumtions(o)vanor för att kunna bryta mönster eller sätta upp ”regler” som gör att du inte tar fel beslut vid trötthet. Exempelvis att sova på saken, låta det gå ett par dagar innan slutligt beslut fattas etc, eller rådfråga någon annan som kan komma med andra perspektiv du själv har svårt att se och ta in vid trötthet.

Det underlättar att ha nära till lämplig inlämningsställe när man exempelvis flyttrensar som på bilden ovan.

4. Avstånd till insamling. Att ha långt avstånd till närmsta inlämningsställe eller second hand-butik som tar emot dina utrensade kläder och prylar, kan vara en större negativ parameter än du kanske tror. Vi som bott granne med både Myrornas och Stadsmissionen, men numera har flera km till närmsta second hand-mottagning, kan intyga att detta inte ska underskattas. När saker som ska säljas, skänkas respektive slängas stannar kvar i hemmet på obestämd tid riskerar de nämligen att leta sig tillbaka till olika platser i bostaden på något märkligt sätt. Eller bli en permanent installation i hallen eller förrådet.

Lösning: Boka in i kalendern att åka förbi inlämningsstället när du ändå ska göra andra ärenden. Liksom att researcha fler second hand-butiker i närområdet eller grannkommunen. Kanske ligger det någon nära frisören, jobbet, kompisen eller något annat du besöker regelbundet. Likaså att skapa ett system över saker som är på väg ut, ska de säljas, skänkas eller återvinnas. Så det blir tydligt var de förvaras innan de når sin slutdestination.

5. Bra inkomst. Pengar är ett sätt att ta genvägar i livet. Man betalar istället för att leta i förrådet eller på vinden efter en motsvarande sak, man köper nytt istället för att fråga om man får låna eller leta runt second hand. Det är helt klart ett i-landsproblem men även som minimalist finns det nackdelar med att ha hög inkomst då tröskeln till konsumtion blir lägre och därmed även tröskeln till onödig konsumtion.

Lösning: En lösning kan vara att en stor del av inkomsten dras till sparande direkt efter lönen kommit in på kontot och räkningar betalats. Så att månadens ”fickpeng” blir låg. Likaså att odla ett intresse för sparande och investeringar så att man istället kan ”shoppa” upp pengarna på värdepapper (helst hållbara sådana såklart). Eller bara ha pli på sig själv, inte utsätta sig för onödiga frestelser och leva utifrån sina minimalistiska värderingar. :)

Vad ser du själv för utmaningar med en minimalistisk livsstil? Har du någon ytterligare lösning på ovanstående utmaningar?

9 tankar kring ”5 utmaningar som minimalist

 1. gabriella

  Tack för (ytterligare) ett intressant blogginlägg! Ni är verkligen en bra inspirationskälla! :)
  Hur tänker ni kring presenter till barn som de får av familj/släkt/andra nära? (Tack för tips om presenter på barnkalas, supersmart att alla kan swisha en liten slant till EN gemensam present! ) Vi lever minimalistiskt i övrigt men har ett par personer i omgivningen som gärna ger presenter till vårt barn i tid och otid. Vi har försökt säga till men det går liksom inte in, de har en helt annan syn på detta med prylar och skulle lätt kunna uppfatta det som att vi är otacksamma som frivilligt tackar nej till saker vi kan få av dem. Hur förklarar man sin syn på minimalism utan att trampa nån på tårna? Tips mottages tacksamt!

  Svara
 2. Mattias Johansen

  Det är alltid intressant att läsa inläggen här. Speciellt detta eftersom ni står inför helt olika utmaningar än vad jag och min sambo gör.

  Då vi pluggar (dålig inkomst), bor litet och utan barn blir det en stor kontrast. På min sida https://www.minminimalism.se/ har jag en litet annat angreppssätt på minimalism.

  Våra utmaningar är helt annorlunda vilket gör det så spännande att läsa dina tankar. Jag ser framemot, med rädsla, våra framtida minimalism-utmaningar.

  Fortsätt göra det ni gör, det är guld för många!

  Svara
 3. Josefin

  Utmaning: en minimalistisk mailinbox på jobbet!

  Hur länge är det rimligt att spara mail? Hur håller man sin inbox minimalistisk? Många har ju +1000 mejl i inboxen, själv lägger jag allt i mappar och ser min inbox som en to-do-list, så fort något är gjort ska det försvinna i en mapp eller raderas. MEN, hur länge ska man spara mejl? ex.

  Svara
  1. Linda

   Min papperskorg raderar sig självt en gång i veckan (tror jag), inkorg och mappar med mail raderar jag när projektet är avslutat/händelsen har inträffat och utkorgen raderar jag varje halvår. Hittills (+10 år i arbetslivet) har jag aldrig behövt ett mail som har varit äldre än sex månader gammalt. Hur skönt som helst med en minimalistisk inkorg!

 4. M

  Jag rensar och rensar men jobbar i en inredningsbutik, som ligger i en galleria. Det är väldigt lätt hänt att man tar en runda i gallerian på lunchen. Och att man handlar på jobbet eftersom vi har så bra personalrabatt. Ett tag lämnade jag plånboken hemma… ?

  Svara
 5. Lovisa

  Sätta pengar på ett annat konto (utan anslutning till betalkort) gjorde jag när jag jobbade. Det blev liksom blivit en buffert som jag bara tog av i nödfall. Men säkert bättre med fonder/investeringar!

  En annan bra grej att göra om man har ”problem” med för mycket pengar (om någon har det!) är att bli månadsgivare till någon lämplig organisation man sympatiserar med.

  Svara
 6. Sebbe

  Jag blev lite fundersam på 3. Trötthet. Om man är trött (fast sovit bra och utan orsak), så kan man ha brist på t.ex. järn, och då kan man behöva träffa en läkare.

  Jag är jämt trött, fast jag har fixat hyffsat bra sömn. Jag var på akuten pga smärtor, då visade sig att jag hade för höga värden på P-PK (vet ej vad det är).. Jag kommer gå till återbesök på vårdcentralen, för provtagning.

  När jag åkte till akuten så tog jag med 2 saker, 1 iphone laddare och 1 Harry Potter bok (på engelska). Det gav mig en tankeställare på det hela. Jag bestämmer över mitt liv, mina ägodelar gör inte det. Jag ska bara sånt som hjälper mig, eftersom man har bara en kropp.
  Jag känner mig tidigt med min ålder att upptäcke detta. Det är viktigt att ta hand om kroppen, eftersom det är viktigaste man har.

  Svara
 7. Sebbe

  Jag menar att ”Jag ska bara ha sånt som hjälper mig, eftersom man har bara en kropp” jag glömde ta med ’ha’.

  Svara
 8. Moa

  4. En lösning som jag har hört talas om är att anordna bytesdagar och mötesplatser i närområdet. Till exempel att man frågar runt i grupper för nyblivna föräldrar om de behöver urväxta barnkläder eller har klädbyte eller verktygslåda i en gemensam föreningslokal.

  3. Jag håller med Sebbe om att man ska fundera över hälsan om man ofta är trött. Man kanske behöver träffa läkare eller ändra nåt i vardagen.

  Svara

Lämna ett svar