Halloween utan onödiga högtidsprylar

Halloween står för dörren och hemmen är pyntade med pumpor, spindlar, dödskallar och diverse skräckinjagande figurer. Butikerna eldar på med diverse halloweenrelaterade kampanjer på allt från specialmat och godis till pynt och halloweenprylar.

Svensk Handel presenterade nyligen en halloweenrapport kring hur svenska konsumenter och företag ser på och konsumerar vid halloween. Exempelvis uppger varannan svensk att de kommer fira halloween och hela 80 procent i åldern 18-22 år. Personligen gissar jag att småbarnsfamiljer också skulle landa kring den högre procentandelen.

Hemma hos oss lyser halloween med sin frånvaro när det gäller pynt och prylar. Föga förvånande ser vi inte tjusningen med att äga diverse prylar som är nedpackade i en kartong 360 dagar om året. :) Och vet du, det går att” fira” halloween ändå. Längre ner berättar vi hur.

Rapporten visar att halloween rent försäljningsmässigt blir en allt viktigare högtid för dagligvaruhandeln, det vill säga högtiden blir allt mer konsumtionsstark och viktig för årets (mer)försäljning. Den genomsnittliga halloweenfiraren i Sverige kommer spendera 300 kr på halloweenrelaterade produkter, att jämföra med USA där siffran är ca 850 kr. Men eftersom vi svenskar enligt andra rapporter har en tendens att underskatta hur mycket pengar vi lägger på konsumtion, så är den faktiska halloweenkonsumtionen med stor sannolikhet högre. Och även om 300 kr kan låta lite per person, så beräknas konsumtionen av halloweenrelaterade varor att uppgå till ca 1 miljard i Sverige.

Är det för att vi ständigt letar tillfällen att fira och göra det där lilla extra i hemmet, maten och för barnen? Eller kanske för att vi under lång tid definierat lycka som ständig jakt på nya prylar och kläder och ser högtiden som ännu en anledning att bli lyckliga(re) genom konsumtion?

För alla som börjat se igenom att konsumtion inte är vägen till långvarig lycka, utan att det enbart ger en kortvarig kick (som måste upprepas igen, igen och igen). Liksom som insett att det varken är bra för dig eller planeten att vi fortsätter så här. Hur kan vi fira högtiden och fixa halloweenstämningen utan konsumtion och onödiga prylar? Här kommer några tips:

  • Pynta med pyssel. Att pyssla med barnen gör att ni får tid tillsammans, utforskar kreativiteten och får något att pynta hemmet med. Och det behöver inte vara avancerat; måla teckningar, gör girlanger, pärla en pumpa, piffa till bus-eller-godis-korgen/hinken, måla ansikten på clementiner/apelsiner, gör figurer av toapappersrullar.
  • Ätbart pynt. Köp sådant som går att äta och använda och se det som ”pynt”. Ställ fram en pumpa, gör halloweeninspirerade mellis till barnen, gör ”minipumpor” av paprikor, eller lägg målade clementiner i en fin skål. Enkelt men festligt.
  • Tänd ljus. Att tända ljus nu när det börjar bli vintermörkt är automatiskt en stämningshöjare. Sen om det är inomhus, i en lykta vid dörren eller på balkongen, alternativt i en skrämmande pumpa. Det spelar mindre roll. Ljus gör det mysigt.
  • Köp begagnat. Vill barnen ha utklädningsdräkt eller speciellt pynt? Leta second hand, släng ut en fråga i en lokal FB-grupp eller bland vänner. Kanske har någon annans barn växt ur eller ifrån just det som ditt barn vill ha. Förmodligen är det dessutom bara använt ett fåtal gånger.

Så där har du några tips på hur du kan skapa halloweenstämning utan att behöva lägga 300 kr på diverse överflödiga prylar som du under största delen av året ändå bara kommer förvara. :) Här går barnen bus-eller-godis-promenad i grannhusen med de pysslade yoghurt-hinkarna du ser i fotot högre upp, och på förskolan var de tidigare i veckan utklädda med second hand-köpta dräkter som även passade förra året och används vid utklädning här hemma.

Hur gör ni med halloweenfirandet och halloweenpyntandet där hemma? :)

10 tankar kring ”Halloween utan onödiga högtidsprylar

  1. Carro

    Vi har haft en skål med ”mini” kexchoklad hemma om det ringer någon på dörren. Våra barn är 5 år och 2 år så de känns för små att skicka ut för att knacka på dörrar än, får se hur det blir när de blir äldre och förskolan har inte firat. Jobbar i skolan och sista dagen innan lovet då gjorde vi papperspyssel med pumpor, spöken och fladdermöss och tände massa ljus i klassrummet. Blev väldigt mysigt!

    Svara
  2. Hanna

    Gjorde papperskedjor för några år sen. Först av vitt och svart papper (för hade intd så mycket svart) sen av reklamblad och tidningar (glansiga, annars fläckar dom!). Tar ingen tid alls att hänga upp, ger massa stämning och kostar inget alls :) Sparar mina men det gör man som man vill.

    Svara
  3. Jenny

    Vår nio-åring vill absolut ha pumpor vid Halloween, så de senaste åren har han odlat dem själv. Det känns riktigt bra ur så många perspektiv, och han tycker att det är jättekul att börja planera för det här på våren och sedan följa hur de växer och slutligen få massor av pumpor att skära.

    Svara
  4. croccofant

    Vi har inga barn så vi firar med lite god mat och ”mys”. I Frankrike är 1:a November helgdag så det blir som en ”uppesittarkväll”. Vi har kvar pynt (både Jul och Halloween och Påsk) från ”före” zero waste och minimalism eran i hemmet, det mesta har jag fått ärva av mormor, släktingar osv. Vi prylbantar allteftersom men det finns en hel del kvar! Jag har varit en ekorre och sparat på väldigt mycket, men det går framåt. :o)
    Det blir inga nya prylar och det är ju det viktigaste!

    Svara
    1. C. A

      Inte firat Halloween, med undantag för några år sen då vi var bjudna på Halloweenfest hela familjen…

      I år ville de äldsta barnen fira. De är 8.5 och 6 år. De ville inte gå bus eller godis utan de pyntade monster o fladdermöss av toarullar Oo spöken som bordsplaceringsskyltar. Sen åt vi avkapade fingrar med grön spagetti med giftbål till. Efterrätten bestod av jord med maskar i, bananspöken och clementinpumpor ;)

      Sen hade vi förberett en färdig tipspromenad i elljusspåret där barnen fick lysa sig fram på kolsvart stig med ficklampa. De lärde sig om djur på vintern och på sista frågan satt en riktig spindel konstigt nog.

      Hemma igen blev det en färdig halloweenskattjakt med godispåse och sen en familjefilm.

      Inga pumpor eller något pynt har köpts. Allt återbruk, utskriven tipspromenad o skattjakt. La pengarna på det ätbara.

  5. Caroline

    Vilken bra idé ovan att odla pumporna själv! Det ska vi testa nästa år här hemma!

    Svara
  6. Christina

    Festa till maten med att dela lök i två delar(topp till rötter), separera löklagren och skär ut ”pumpa-ansikte” i de bitar som är tillräckligt stora. Lägg ner i grytan/salladen/dipp/på fat/tallrikar. Billigt och enkelt och äts upp :-)

    Svara
  7. Moa

    Jag har glada minnen av att köpa secondhand-kläder till maskerad som barn, kul att den traditionen lever kvar i samhället.

    Jag besökte Liseberg och köpte godis, så det gick åt en del pengar. Ljus behövde jag inte köpa då jag hade kvar från förra året, likaså häxhatt och grönt läppstift. Jag såg på kyrkogården att batteriljus blir allt populärare. Praktiskt när det regnar, men jag funderar på vilket som är värst ur miljösynpunkt: levande ljus eller batterier? Positivt är dock att kyrkogården ordnat batteriinsamling med batteriholk. För anhängare av levande ljus kan jag rekommendera elektrisk tändare med usb-kabel, funkar så mycket bättre än tändstickor.

    Svara
  8. John

    Jag har kanske det tråkigaste svaret av alla, men jag brukar inte lägga några pengar alls på halloween.

    Svara

Lämna ett svar