Hejdå trender – hej lugn och hållbarhet

Jag scrollar planlöst och ser en fint inredd bostad. ”Åh så där vill jag också bo”. Nästa inlägg är en fantastisk trädgård ”Så där vill jag också ha det i sommar”. Scrollar vidare till en stram garderob: ”Åh såna enkla outfits vill jag också ha”. Och få fortsätter det.

Det finns forskning som visar att ju mer pengar ett land lägger på reklam under ett år,
desto mindre nöjda är invånarna med livet två år senare. Om vi ser Instagram som en enda stor reklampelare som fylls med potentiell konsumtion (förklädd till inspiration), så finns det flera negativa aspekter med att spendera mycket tid på slöscrollande efter ”inspiration”.

Inte bara för miljön. Utan också för oss som individer. För att vi riskerar att kopiera någon annans liv istället för att lägga tid på att utforska och leva vårt egna liv till fullo. Det är så otroligt lätt att vi plötsligt försöker kopiera andras drömhem, livsstil och garderob. Utan att vi har förankrat om det ens ligger i linje med våra egna värderingar, behov, stil eller intressen. I slutändan är det som att vi lever någon annans liv, istället för våra egna.

Trendsättare och vissa influencers spelar på mångas ängslighet att inte vara ”rätt”, och det kan upplevas som det finns många sätt att vara fel. Och även om det finns hållbara märken och hållbara produkter idag, så är de flesta av oss tillräckligt miljömedvetna för att förstå att slit och släng inte är bra. Och det vet både företag och media, vilket gör att de förmedlar trender paketerat på ett förfinat sätt. Samtidigt som det fortsätter produceras, konsumeras och förbrukas i ett allt högre tempo. Hejdå klimatmål och förnöjsamhet.

Vi behöver bli tryggare i att låta hemmet och vår garderob spegla våra konkreta behov istället för att följa nyckfulla trender. För vi kan inte konsumera oss till en hållbar livsstil. Självklart kan hemmet. garderoben, trädgården osv fortfarande få förändras. Men i ett långsammare tempo. Utvecklas och förändras när våra behov och förutsättningar ändras. Inte utifrån rastlöshet, trender och känslor.

Om vi säger nej till trender kan vi säga ja till hållbarhet, förnöjsamhet, lugn och vanlig hemtrevnad.

Vad är dina tankar kring det här med trender? Har de förändrats genom åren? :)

5 tankar kring ”Hejdå trender – hej lugn och hållbarhet

  1. Klara

    Jag tycker det där är så svårt, det du tar upp med ”inspiration”: å ena sidan kan inspiration innebära att man längtar efter saker, blir missnöjd med vad man har, konsumerar onödigt mycket osv. Å andra sidan kan jag vilja ha inspiration till tex kreativa saker som jag älskar, som trädgården, inredning, måla tavlor osv. Jag vill ha lagom med inspiration som leder till kreativitet, inte som leder till missnöje och konsumtion (i onödan). Har insett att jag behöver få mycket mer av inspirationen från tex böcker än från scrollande då scrollande kan levers tusentals idéer på en kort stund medan en bok kräver att jag åker till bibblan, letar upp en bra bok, tittar i den och hittar kanske 2 idéer. Dvs, jag behöver fundera över hur jag ska få min inspiration så att inspirationen inte blir ett överflöd.

    Svara
  2. Henrik

    Vad som utgör en trend kan naturligtvis diskuteras, men många skulle förmodligen välja att se minimalism och capsule wardrobe som just en trend. Är imponerad över människor som enbart ser till funktion, och aldrig blir passionerat förtjusta i t.ex en kruka eller ett par sneakers.

    Har en mycket låg omsättningshastighet på prylar, men tillåter mig likväl att inspireras då jag av erfarenhet vet att tingen jag verkligen trivs med kommer att användas med glädje och finnas med mig länge :)

    Svara
  3. Ann

    Det är just trendkänsligheten som är det farliga, inte önskan att ha ett vackert hem i sig. Att bli inspirerad till vissa inredningsdetaljer behöver inte vara en motsättning till en hållbar livsstil. Jag kan också bli förtjust i en blomkruka och glädjas åt den i många år. Det som är ohållbart är om jag får för mig att byta ut alla blomkrukor för att de har blivit otrendiga. När jag växte upp hade vi samma möbler hela tiden, funktionella saker av bra kvalitet. Det var liksom självklart att det inte var inredning som var det viktigaste i livet, och ändå hade vi ett trevligt hem. Jag tror att vi kan göra mycket för att påverka barnen till en hållbar livsstil.
    En bekant nämnde i förbifarten att han hade gjort sin lägenhet vårfin med lite nya inredningsdetaljer, och att han tyckte det var viktigt att uppdatera sig. Jag frågade förbluffat var han gjorde av de gamla grejorna då, men det ville han inte svara på.

    Svara
  4. Therese

    Förut var hemmet en privat plats
    där man bara träffade
    sin familj o vänner

    Idag med distans arbete,
    blir hemmet en offentlig plats
    Iallafall om man bor
    i en etta med sovalkov…

    Och då måste man kanske??
    byta ut sin inredning??
    När man byter arbetsplats…

    Olika arbetsplatser
    har olika klädkoder
    Och byter man arbetsplats varje år…

    Måste även capsule garderoben
    förändras i samma takt…

    Svara

Lämna ett svar