Klädkonsumtion och hållbarhet

Tidigare i vintras blev jag intervjuad av Smarter Fashion kring klädkonsumtion och hållbarhet, jag tänkte utifrån den intervjun dela med mig av tre av frågorna jag fick samt dess svar. Som inspiration kring hur jag tänker och vad jag lärt mig genom att ha en minimalistisk garderob.

Hur gör du för att undvika att konsumera nya kläder? Vad fungerar för dig?

Jag har övat mig i att vara nöjd med de kläder jag har och insett att den perfekta garderoben inte existerar och därför inte är något att sträva efter.

Samtidigt har jag i många omgångar rensat i garderoben och jag har idag i princip enbart kvar kläder som jag verkligen trivs i och känner mig snygg i. Det gör att behovet av nya plagg är väldigt lågt. Och när behov uppstår letar jag alltid second hand i första hand.

Ytterligare alternativa sätt att minska nykonsumtionen är att låna kläder av en vän, gå på klädbytesdagar eller hyra kläder.

Varför bör vi ha en ”hållbar stil” och varför är frågan om överkonsumtion av kläder viktig att ta upp enligt dig?

För att människor långt bort i andra länder redan idag lider för att vi vant oss vid att köpa en tröja för mindre pengar än en latte på stan.

Och för att den livsstil och konsumtionskultur vi har i västvärlden idag inte är hållbar ur klimatperspektiv. Vårt sätt att konsumera kläder och prylar på idag, gör att våra barn och barnbarn kommer drabbas av stora klimatförändringar.

Vår ekologiska skuld till våra barn och kommande generationer ökar hela tiden. Det är de som kommer få betala priset för att vi fortsätter shoppa i överflöd, trots att vi innerst inne vet att vi inte kan konsumera oss lyckliga. Och att dopaminkicken av konsumtion är kortvarig och kräver ständig, ohållbar påfyllning.

Har du det senaste året fallit tillbaka till tanken att du vill konsumera nya kläder från storföretag och hur hanterade du i så fall impulsen?

Även jag är mänsklig, så visst kan det uppstå sug att konsumera kläder. Numera brukar jag fundera varför jag är sugen på att konsumera, är jag egentligen trött, ledsen eller uttråkad? Är det snarare en känsla jag försöker lösa än ett konkret behov? Ofta landar jag i att det inte finns ett konkret behov och då avstår jag från konsumtion.

Tidigare satte jag en regel för mig själv att jag var tvungen att vänta en vecka när jag hittat ett plagg jag ville köpa. Om behovet upplevdes lika starkt en vecka senare så köpte jag plagget. Men ofta ebbade den initialt starka känslan ut då det inte bottnade i något verkligt konkret behov, utan att jag snarare försökte rättfärdiga känslan med att hitta på ett behov som kunde försvara köpet. Plagget eller prylen var helt enkelt snarare något jag ”villhövde” än behövde.

2 tankar kring ”Klädkonsumtion och hållbarhet

 1. TinaO

  ”Shoppingkarantän” är verkligen ett suveränt verktyg för att ändra mindset! Jag använder det fortfarande när jag ser något och plötsligt känner ”men den där vore väl bra att ha…”. Annars är det som köps numera (oftast) väl planerat och noga utvalt. Kämpar fortfarande med att öka andelen second hand, oavsett om det är kläder eller annat, men jag upplever det som lite svårare. Det är helt otroligt vad jag ändrat beteende och hur jag ser på behov och måsten på bara ett par år.
  Det jag egentligen ville säga med den här kommentaren är att ni, både genom boken men framför allt här på bloggen, hjälper mig att hitta det som är viktigt och nya vägar dit. Jag hade inte kommit dit jag är idag utan er hjälp på vägen <3

  Svara
 2. Henrik

  Efter några år efter återkommande utrensningar gav jag mig till slut på projekt `Den perfekta garderoben`. Det är inte lätt, kräver ärlighet och självinsikt samt blir lätt kostsamt de gånger inköp görs.

  Köper jag t.ex. skjortor gör jag det utifrån hur de ska användas (t.ex. jobb), hur ofta de hamnar i tvättkorgen samt hur ofta jag tvättar (varannan vecka). När alla skjortor är av samma märke och modell blir väljandet en ickefråga – skjortorna hängs in från vänster och plockas ut från höger.

  Jag har därmed inga skjortor som jag hoppar över till förmån för en snyggare, och inte heller något överflöd :)

  Svara

Kommentera