Mål och fokus – Kickoff 2022

Här om dagen var det äntligen dags för 2022-års kickoff för mig och Herr Minimalist! Förra året blev det ingen kickoff, vi skyller på corona och brist på möjlighet till barnvakt ;) men nu tog vi oss tiden att göra precis som i början av januari 2020. Nämligen åka till ett hotell i närheten och äta frukost tillsammans och prata igenom vad vi vill göra och få ut av år 2022.

Jag får alltid massor av frågor när jag lägger upp något på Instagram kring dessa kickoff:er. Men det är egentligen inget avancerat, utan vi tar oss bara tid att under några timmar prata igenom olika områden i livet och skriva ner målsättningar eller bara saker vi vill ha gjort när året är slut. Helt enkelt för att få samsyn kring prioriteringar och gemensamma framtidsplaner samt skapa förståelse kring olika personliga mål.

Kategorier att sätta mål eller projekt inom kan vara: hälsa (träning, kost), ekonomi, relationer (familj, vänner, barnen), karriär, bostad, självutveckling, spiritualitet, miljö/klimat.

Vad vill vi som familj prioritera i år? Vad vill jag fokusera på hos mig själv? Och vad behöver jag göra för att nå dit jag vill eller ta nästa steg inom något område?

För mig handlar mål inte om att skriva ner det som ändå hade blivit gjort. Utan att identifiera det som är viktigt och som riskerar falla mellan stolarna eller att inte bli av, om vi inte diskuterar eller sätter strålkastarljuset på det.

Helt enkelt för att saker man egentligen tycker är viktiga, ändå kan glömmas bort eller lätt missas bland vardagens måsten, borden och veckor som snurrar på och blir till år. Vår kickoff blir en dag, eller ett par timmar, att ta sig tid att fundera över livet. Var är vi idag, både individuellt och som familj, och var vill vi vara om ett eller flera år inom olika områden.

Något vi slarvat mycket med kring dessa årliga måldokument, är uppföljningen. Så det satte vi faktiskt som ett mål i år att gå igenom det vi skrev ner minst varje kvartal, helst månatligen. Men även de år vi glömt att ha uppföljning, så har mycket av det vi diskuterat och skrivit ner i början av året, faktiskt blivit av. Just för att genom att prata om det och skriva ner det, så sätter man en boll i rullning. Sen skulle förmodligen fler saker bli gjorda om uppföljningen blev av, för vissa saker glöms helt enkelt bort.

Och dokumentet kan man såklart arbeta med agilt, helt enkelt lägga till eller ändra under året när saker inträffar eller prioriteringar eller förutsättningar förändras. Jag har hellre få mål där det finns plats att lägga till något under året, än en lång lista som känns övermäktig redan i januari. Vi skriver ofta på papper när vi sitter tillsammans, fotar av och vissa år har vi sedan skrivit in det digitalt. Men papper och penna funkar, krångla inte till det i onödan. :)

Brukar du eller ni ha någon form av kickoff och sätta mål för året? Kanske är det annars dags att planera in en med dig själv eller din partner under kommande veckor? :)

6 tankar kring ”Mål och fokus – Kickoff 2022

 1. Anna

  Vi har en stor inbunden anteckningsbok som vi noterar våra projekt i, med listor för allt från renovering, barndop och semesterplanering. I takt med att tiden går stryker vi saker. Vi har inte åkt iväg utan tar ”administrativ halvtimme” efter att barnen lagt sig ibland. Men efter att ha läst detta blev jag väldigt sugen på att ta en frukost ihop och prata😍

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad mysigt med en gemensam anteckningsbok där alla sådana små och större projekt som du nämner finns samlat! :)
   Vi brukar också ha den där administrativa halvtimmen någon gång under söndagen för att synka och planera veckans alla göromål. Men där blir det oftast mest kortsiktigt för oss. :)

 2. Rensa ut & Lev lättare

  Det låter toppen att planera inför året och dessutom åka iväg utanför hemmet, då blir det mer på allvar. Vi brukar också ha löpande planeringsmöten när vi känner att vardagen har tagit över och vi behöver sätta oss ner med almanackorna och synka dem. Eftersom vi i princip alltid har ett pågående renoveringsprojekt har vi varje måndag kväll ett ”byggmöte” där vi fördelar arbetsuppgifterna så att inget halkar efter. (Ikväll är det dags igen!)

  För min blogg brukar jag göra en fokus-planering inför varje år så att jag håller mig till de ämnen som jag tycker är relevanta för bloggen och min verksamhet. Idag har jag lagt in planen inför 2022! Välkomna att kika in :-)

  https://rensaut.nu/2022/01/2022-och-nya-chanser/

  Svara
 3. Emma

  Vi försökte en gång med med en heldag på hemmaplan. Det gick tyvärr inte riktigt hem utan blev lite för stort och för mycket för vår ork just då. Jag tror vi försökte ta upp för många ämnen. Så det lät lite enklare och trevligare med frukost på hotell. Vi kanske får göra ett nytt försök.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi har också märkt att vi inte orkar så länge ändå, så en frukost på hotell har känts ganska lagom. Klart man kan hinna styra upp lite mer planer eller gå in djupare i vissa ämnen med mer tid. Men i vissa livsfaser finns inte den orken ändå. Då kan det vara bättre att hålla det enkelt. :)

 4. Ruth

  Mycket inspirerande! Jag planerar att ta ett första steg och avsätta tid för mig själv att fundera över målområden ni tipsar om. Jag känner att vardagen och rutinerna tar över här hemma och när jag väl ska sätta mig för att reflektera är jag för trött och motivationen tryter. Jag ska prova ert tips att ta en frukost på ett hotell och ett par timmars lugn och ro för mina egna tankar och kreativitet. Tack för ledigt bra blogg och boken Prylbanta 🙏🏽

  Svara

Lämna ett svar