I samband med kriget i Ukraina och de hot som även finns mot Sverige, har prepping blivit än mer aktuellt igen. För vad gör du om extremväder gör att du inte kan gå ut, it-attacker slår ut all kommunikation eller militära konflikter blir verklighet?
Jag skulle säga att vi själva har ändrat synsätt kring det här de senaste åren. Från att tidigare haft en mer naiv syn i linje med ett inlägg vi skrev 2015: ”Minimalister och survivalister” (ni får tänka på att blogginlägget är över sju år gammalt och vi därmed var sju år yngre :) ). Här är två korta avsnitt från det inlägget (som är läsvärt!).
Minimalister köper och äger precis vad de behöver och använder regelbundet. Tanken är att minimera tiden det tar att fysiskt och mentalt hantera prylar, eliminera onödiga mentala fokus för att kunna leva i nuet, fokusera på det som gör dem lyckliga samt typiskt spara pengar till upplevelser och ekonomisk frihet.
Survivalister köper och äger saker de eventuellt skulle kunna ha användning av i framtiden då allt går åt skogen, antingen på mikro eller makronivå. Mentalt fokus ligger hela tiden på att förutse och förbereda inför katastrofen med dyra ekonomiska investeringar med personlig lycka och frihet som insats.
Minimalisterna – Minimalister och survivalister
En händelse som fick oss att förändra vårt tankesätt kring just det här, var när vi semestrade på Gotland 2018. En morgon vaknade vi upp utan el, vatten och internet i sommarstugan vi hyrde. Vattenpumpen till brunnen gick på el så vi hade inget vatten i varken kranar eller kunde använda toaletter. Hela ön hade drabbats av ett stort strömavbrott och var utan mobiltäckning. Då kände vi hur snabbt man blir isolerad och hur svårt det var att få information om vad som hänt osv. En hel dag var vi utan ström och rinnande vatten.
Detta var samma år som vi senare tidig höst flyttade till hus och därmed längre från stort köpcentrum, olika kommunikationer, sjukvård osv. Och den där händelsen på Gotland fick oss att inse att när man bor mer ”själv” så gäller det att vara lite mer förberedd och att vi borde ha reserver i form av mat och vatten.
Sen flyttade vi och bytte liv och det där rann lite ur sanden, även om vi tänkt tanken att vi borde ha en liten krislåda med mat. Fram tills nu 2022 när det blev aktuellt igen. Så nu har vi skapat oss en krislåda/prepperlåda. Helt enkelt för att vara bättre förberedda på följderna om en kris kommer. Och för att kunna ordna med mat, vatten, värme om samhället inte fungerar som vanligt.
Prepping handlar i vår mening inte om att köpa massa onödiga prylar eller mat du aldrig annars äter. Det handlar mest om att vara förberedd och ha kunskap. Hur gör man upp eld och lagar mat utomhus, vad gör jag utan internet och vad händer med huset om elen slutar fungera? Utan el fungerar inte leveransen av matvaror till affären, och inte heller bankomater, mobiltelefoner, bensinpumpar (?), vatten, värme eller kyl och frys. Efter bara några dagar har vi en samhällskris.
I nästa inlägg kommer jag beskriva vad vi har i vår krislåda och hur vi tänker kring den och andra nödvändiga saker vid en större samhälls-kris.
Känner du att du skulle klara dig några dagar utan rinnande vatten, el och mobiltäckning? Vad tror du skulle vara jobbigast? :)
Jag tror att rinnande vatten skulle vara det jobbigaste att vara utan. Dricksvatten och till matlagning skulle ju gå att lösa. Skulle verkligen tycka att det vore jobbigt att inte kunna diska och spola i toaletten eller bara tvätta av sig lite smidigt. Vi har en vevradio och kan laga mat både på öppen eld och stormkök. Värme kan vi få med kaminen om det är kallt. Det skulle dock vara jobbigt att inte kunna ringa/få kontakt med anhöriga som finns på avstånd.
Klarade nästan två veckor efter att stormen Gudrun dragit fram, med hjälp av kamin, egen brunn, elverk. Mörkret var jobbigt, detta var ju i januari. Att inte kunna tvätta sig eller städa – det blir snabbt smutsigt och stökigt. Den bristande informationen från samhället, att inte veta, att inte få besked.
Intressant och hemskt på samma gång. Men vilka bra erfarenheter och lärdomar du fick!
Om man är intresserad av friluftsliv har man förmodligen mycket preppinggrejer hemma ”på köpet”. Vi har t ex spritkök, tält, sovsäckar och liggunderlag till alla i familjen, termosar m.m. Matvarumässigt har vi ett skafferi med minst 2 veckors buffert. Fördelen är att det bara är varor vi äter till vardags, vi får till en bra rotation så inget blir för gammalt och man har bra koll på var och vad man har. Största utmaningen skulle nog vara vatten och kommunikation. Har några vattenduknar och fyller upp tomt utrymme i frysen med vattenfyllda PET-flaskor men det skulle nog bara räcka 2-3 dagar. Kommunikationsmässogt har vi en vevradio och en lista med viktiga telefonnummer utskrivet (fast telefon ska finnas för lån i brandstationen 4 km bort ifall mobilnätet går ner). Har aldrig upplevt ett ihållande avbrott på el, vatten, värme, internet/telefon hemma. Kanske man ska lajva det en helg?
Jag gjorde en prepping-låda för några år sedan, och uppdaterade nyligen pga vårt yngsta nytillskott. Tycker att det går alldeles utmärkt ihop med minimalism egentligen. Vad är ”minsta möjliga mängd nödvändiga grejer” men i en annan setting. Sen tar den där plastbacken inte särskilt mycket plats eller huvudbry. Kan man kosta på sig 1st nostalgi-låda (som många minimalister ”tillåter” som ett mentalt steg på vägen från att spara nostalgi-en hel vind), så kan man gott kosta på sig 1st kris-låda också 😊
Ja, bra uttryckt med ”minsta möjliga mängd nödvändiga grejer” :)
Och håller helt klart med dig att man gott kan kosta på sig en krislåda. Som jag skrev det efterföljande blogginlägget: ”Inte ens minimalister kan klara sig särskilt länge utan vatten, mat och värme.” :)
Grävd vattenbrunn på gården som går att hinka upp vatten ur, vedspis i köket, ved som räcker i 2 år och utedass. Flera frysar fulla med mat så så länge inte elen försvinner går det bra. Borde ha mer mat hemma som inte är frysberoende.