När hyra är smidigare än att äga

I betalt samarbete med Hygglo.

Ofta framstår äga som det smidigaste alternativet när det gäller prylar, enkelheten i att ha saken nära till hands, kunna använda det när man vill och ha rätt förväntan på funktioner. Men då har man inte tänkt på alla nackdelar det finns med att äga; att det kostar i inköp, kräver förvaring, ska tas om hand och underhållas samt att det är ett bättre val för miljön att istället hyra och dela med andra.

För att hyra ska vara ett lockande alternativ, behöver det vara enkelt och smidigt. Detta är något jag upplever att tjänsten Hygglo verkligen har lyckats med. Hos Hygglo kan du hyra saker tryggt och säkert av privatpersoner.

Nedan kan du läsa om tre exempel på prylar vi hyrt genom Hygglo senaste året:

Giraffslip / väggslip. När vi skulle måla om i barnens sovrum behövde vi slipa ner tapetkanter samt de många överspacklade hålen i väggarna. Vi har av erfarenhet insett att slipa stora områden för hand med sandpapper är otroligt slitigt. En ytterligare fördel med en giraffslip är att den är kopplad till en industridammsugare.

Markvibrator. Vid ett markarbete behövde vi jämna till makadam och hyrde då en markvibrator via Hygglo. Typiskt en sådan pryl man inte vill äga och förvara. :) Vi kommer behöva hyra den igen i vår när vi ska bygga en mur och behöver skapa en stabil grund. Och det gör vi gärna, istället för att köpa, äga och förvara.

Lasermätare / krysslaser. När vi skulle bygga ihop en liten poolstomme, behövde vi mäta att den blev helt rak och insåg att ett vattenpass inte fungerade utan vi behövde en lasermätare. Vi sökte på Hygglo och döm om vår förvåning när vi hittade två dito för uthyrning i vårt eget bostadsområde.

Många tänker att det är krångligt att hyra, men både giraffslipen och markvibratorn fick vi hemlevererade till dörren av de som hyrde ut. Samt en trevlig pratstund. Och lasermätaren hämtade vi på en lunchpromenad i kvarteret, otroligt smidigt! Det behöver verkligen inte vara krångligt eller jobbigt att hyra och agera hållbart.

I takt med att barnen blivit större och fått längre skidutrustning är takbox en pryl vi funderat på att hyra vid de få skidresor där vi har med många skidor (både längd och alpint) till fjälls.

Drömmen är att Hygglo ska vara lika naturligt när behov av sällananvändnings-prylar uppstår, som att man scannar av Blocket innan man köper exempelvis en cykel eller möbel.

Har du testat Hygglo? Och finns det något som du spontant tänker att du skulle kunna hyra istället för att köpa och äga?

12 tankar kring ”När hyra är smidigare än att äga

 1. Carro

  Jag har hyrt en mossrivare för att lufta gräsmattan. Skönt att kunna hämta tre km bort och sen få slippa se den (gräsmattan såg eländig ut direkt efteråt men tog sig oerhört fort och fint sen). Har även tittat på en takräv men de enda som fanns var för långt borta så min enklare modell som sätts ihop med silvertejp inför varje användning fick funka i år då det inte blev lika mycket snö som ifjol.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Toppenbra grej att hyra ju! Vi har både lånat och hyrt en vertikalskärare, har varit väldigt glad att slippa äga och förvara en sådan.

 2. Jennie

  Bor man som jag mitt i Östersjön är det lite svårare med den här typen av tjänster… Men tex verktyg går att hyra på Clas Olsson. Slagborren jag lånat orkade jag inte borta med, så hyrde en hammarborr (eller vad den nu heter). Så bra eftersom antalet hål jag skulle borra hade blivit väldigt dyra om jag köpt en.
  Nackdelen med att hyra kan vara att det inte alltid finns tillgängligt när det behövs och att skicket kanske inte är det bästa.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Förstår att utbudet minskar markant. Och visst kan man behöva vänta någon dag ibland, en sällananvändningsprylar som hyrs gör det oftast bara en dag eller två, så relativt snabbt borde de komma tillbaka. Man får ha lite tålamod och framförhållning, precis som med konsumtion på andrahandsmarknaden. :)

 3. Sandra

  Hej!
  Har testat att hyra med Hygglo (textilvårdsmaskin alltså typ våtdammsugare för möbler) och kap. JÄTTE-smidigt! Nära och bra, och så skönt att slippa förvara skrymmande maskiner som dem.

  Det var så smidigt att jag beslutade mig för att själv börja hyra ut. Vill gärna vara en del av omställning till hållbart samhälle, kändes som ett självklart steg. Fick bra hjälp av Hygglos kundservice när det krånglade med min adress i vårt nybyggda område i Sköndal.

  Så nu har jag i min tur hyrt ut skottkärran och två bälteskuddar. Får se om även lådcykeln och våtdräkterna blir uthyrda.

  Mitt tips: hyr via Hygglo på semesterorten och slipp frakta barnmatstolar/resesängar/sulky etc pp resan.

  Glad påsk! 🐥

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att höra att du både hyrt och hyr ut! :)

   Och ja, verkligen jättebra tips att hyra prylar på semesterorten för att slippa frakta. Ska genast kolla vad som finns till två av områdena dit vi ska i sommar, en cykel hade jag gärna hyrt på ena orten exempelvis. :)

 4. Hanna Axelsson

  Tja, det är väl bättre att hyra än att köpa egna maskiner. Men något inom mig gnager och säger att det borde vara självklart att låna. Gratis. Ställa upp för varandra. Vi lånar mycket av varandra inom familj/släkt men jag upplevde att man lånade mer av grannar förr när jag var yngre. Det känns lite mer hygglo att låna ut och ställa upp för varandra.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, samtidigt har ju inte familj och grannar alla sällan-användnings-prylar man kan tänkas behöva. :) Och alla är inte heller helt bekväma med att låna ut dyrare maskiner, vilket jag tycker att man får acceptera. Även om jag håller med dig i sak. Vi lånar också av våra grannar, exempelvis skottkärra och ”universal-spridare” för näring till gräsmattan, samt har lånat ut vår handjagare (gräsklippare) mm. Familj/släkt har vi så långt till att det inte varit aktuellt för denna typ av grejer, det kanske också är en anledning att hyra ökat, att man i mindre utsträckning bor nära folk man har lång historik eller starka band till (?).

  2. Sandra

   Hej Hanna Axelsson,
   Det ena utesluter inte det andra.😁 Vi lånar /lånar ut till grannarna och hyr via Hygglo. Hygglo har en jättebra sökfunktion som letar inom ca 2 km radie, alltså mkt längre bort än en närmaste kvarter eller bostadsområde. Egna faniljen bor 1 timma bort.

   Vi kände vare sig familjen med kap:en eller familjen med textilvårdsmaskinen så utan Hygglo hade ALDRIG de prylarna kunnat användas av oss. ☺️. Och de som hittills hyrt av oss var också nya bekantskaper, innan de hörde av sig via Hygglo-appen hade jag ingen aning om vad de behövde. Jag lånar gärna ut, men till personer jag aldrig träffat förut känns det tryggt med Hygglos försäkring.

   Vänd på resonemanget! Sökfunktionen (och det trygga upplägget) tror jag bidrar till att fler vågar dela med sig. 💚

   Mvh /Sandra

 5. LM

  Hej!
  Med tanke på inflation o kristider, tror du att det kommer öka eller minska ditt antal följare? Jag tror fler kommer inse hur rätt du har, men att färre kommer ha råd med det liv med överkonsumtion, som du avråder folk ifrån. Men hur tänker du/ni om det?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej! Oj, vilken jätteintressant kommentar. Inte alls reflekterat över det. Men har nog alltid tänkt (mer eller mindre) att samhället kommer behöva gå mot det minimalistiska hållet och dess värderingar. Sen vad som kommer vara starkaste drivkraften – inflation, kris eller klimatet eller något helt annat. Det är svårt att spekulera i. Men precis som tidigare, tror jag att minimalism är framtiden och att vi måste röra oss åt det hållet för att överleva. :)

   Liksom att man inom 10-30 år kommer se tillbaka på nu, och undra varför vi jobbade så otroligt hårt och prioriterade så märkligt i livet, när vi kunde haft det så otroligt bra.

Lämna ett svar