10 år tillsammans

För ca 10 år sedan köpte jag en skaljacka som sedan dess följt med mig på alla tänkbara äventyr och vardagliga händelser. Den var dyr i inköp men det blev verkligen en favorit och under väldigt många år har jag enbart ägt tre jackor, varav detta varit den mest använda då den fungerat alla årstider; sommar, vinter, höst och vår.

Jackan är en Norröna skaljacka (modell Lofoten) och för att ge lite exempel så har den vandrat i svenska fjällen liksom på Nya Zeeland samt bestigit Malaysias högsta berg. Men också varit min skidjacka under alla dessa år, liksom varit det givna valet i vardagen samt fungerat som regnjacka. Med lager på lager under vid kalla dagar.

Under hösten började alla fickornas dragkedjor gå sönder liksom ärmsluten, och vid jul gick även jackans vanliga dragkedja sönder. Jag började inse att detta var slutet för jackan vars material också blivit sladdrigare och sämre med åren. Åldrats helt enkelt. :) Och ja, jag har kollat upp möjligheten att laga alla dragkedjor men det skulle inte kunna göras med samma nyans på dragkedjor osv. Det skulle bli en annan jacka.

Dock hittade jag ingen jacka som kändes rätt, varken ny eller begagnad. Att då lägga ett par tusenlappar på en jacka kändes inte bra, samtidigt som vi i närtid hade flera skidresor inplanerade, vintern var i full gång och den nuvarande jackan gick inte att använda. Det blev helt enkelt mer eller mindre akut att lösa.

Det slutade med att jag köpte en begagnad skaljacka av (för mig) icke känt märke via Sellpy för ca 100 kr. Den visade sig vara lite kort i midjan och saknade huvan den hade som ny, men i övrigt okej och i fint skick. Jag har tidigare tänkt att det vore roligt att ha en färgglad jacka, framför allt i skidbacken, och jag såg detta som ett ypperligt tillfälle att testa en jacka med färg. Tanken var att jackan dels skulle rädda de kommande skidresorna, men också användas under den tid det tog att hitta en mer optimal jacka, vilket ju kan dröja när man är kräsen. :) Så från några månader till något år.

3 månader tog det, sen hittade jag en begagnad jacka på Tradera. En modell som jag även provat i butik tidigare och gillat. Den här gången fick jag betala drygt 1000 kr för jackan. Och jag vågade slå till på en färgglad jacka tack vare att jag testat det under hela denna vinter och upptäckt att jag faktiskt trivdes i det.

Med den här lilla berättelsen vill jag visa att det går att lösa även akuta inköpsbehov på andra sätt än att köpa nytt. Genom att ha tålamod och vara pragmatisk nog att för tillfället nöja mig med en jacka som hade diverse brister, så kom jag undan både prismässigt och med låg miljöpåverkan. Tillslut hittade jag en jacka jag var jättenöjd med – och jag gjorde det på second hand-marknaden. Dessutom till ett betydligt lägre pris än jag hade fått betala för en ny jacka i butik.

Nu hoppas jag att min ”nya” (bättre begagnade) jacka kommer hålla 10 år och ge mig lika många fina minnen tillsammans som jag hade med min tidigare favorit!

14 tankar kring ”10 år tillsammans

 1. Ewi

  Imponerande!

  Jag funderar på tidskostnad i förhållande till pris. Inte just i ditt fall, utan överlag. Mycket minimalism lyfter ju någon form av högre mening/tid för djupare frågor (alltid oklart vilka) som ska uppnås med all tid som sparas genom färre val och färre prylar i vardagen. Vilka frågor och meningar det är, framgår aldrig ur folks texter. De går snabbt in på hur man minskar saker, och att saker inte behövs, men just vad det faktiska högre syftet man ska hinna tänka på, benämns mycket kort, oftast bara som inledning på en text.

  Hursomhelst, Jag har funderat på om det inte blir samma tidsåtgång i slutänden ändå? Jobba ihjäl sig, tjäna massor, alltid köpa nytt och dyrt pga ingen tid att leta. Eller jobba mindre, ha mer tid men mindre pengar och därför sätta den lediga tiden på att hitta bra second hand val.

  Så att den faktiska vinsten med minimalism kan vara tex möjligheten att göra ett hållbart val för miljön som med din jacka. (Snarare än något obestämt Nirvana som ska infinna sig när man är nere på ett visst antal saker).

  Svara
 2. Hanna

  Jag är bra på att sälja barnens kläder och skor vidare när de vuxit ur dem men jag är dålig på att köpa nytt begagnat av den anledningen att jag inte orkar leta efter tex begagnade skor i rätt storlek, och hittar man dem ska man dessutom vinna en annons på Tradera till ett rimligt pris. Ofta är ju barnens behov mer akut än ens eget eftersom de växer ur kläderna och skorna, min dotter behöver nya vårskor nu, jag kan inte lägga 3 månader på att leta nya till henne. Hur gör ni andra? Jag gör hellre annat med min tid än letar begagnade skor.

  Svara
  1. Hanna Axelsson

   Jag ärver kläder till barnen från bekanta. Det som ”saknas” av det jag fått köper jag nytt. Ytterplagg köper jag nytt ändå. Då väljer jag någon av de större kedjornas plagg som är vattentätt för att slippa köpa både vanlig jacka och regnjacka. Ju fler ggr ett sådant plagg tvättats ju mindre vattentätt blir det. Ärvda ytterplagg är dock bra som ombyte. Skor köper jag alltid nytt till barnen. Skor gås ju in och behöver formas efter foten. Men jag köper skor på outlet för att komma ner i pris på en kvalitativ sko. Jag försöker hålla nere mängden plagg för att få någon hållbarhet miljömässigt. Leta begagnat har jag inte lust med, tar mkt tid, men i och med det ärvda är ändå barnens garderober 75% begagnat.
   Jag köper sällan begagnat till mig själv heller. Jag köper hellre ett plagg i bra kvalitet och använder det under många år. Även här försöker jag hålla antalet nere. Jag gillar tex kashmirtröjor. Jag har tre st som jag växlar med. Behöver bara dem och någon tunnare under. Istället för begagnat väljer jag färre.

  2. Sandra

   Hej Hanna,
   Vi har tvillingar och behöver ofta två av allt samtidigt i samma storlek. Att buda på enskilda annonser eller köpa ett par i taget från en familj blev för krångligt. Vår lösning är en kombination av a) berätta för andra att en gärna tar emot (eller köper) deras urvuxna kläder. Funkar fint i vårt område med mkt barn. Och b) handla på Sellpy, filtrera då enbart fram ”fast pris” varor. Slipper då budandet! Och c) nosa rätt på ortens affär för kommissionsförsäljning av barnkläder, de är ofta välsorterade. Hoppas det kan funka!

   I Sthlm söderort kan jag rekommendera Jobulins barnbutik i Kärrtorp. Går att kitta barnen i relevant strlk från topp till tå. 👌🏼

  3. Mimmi

   Jag är med i lokala köp- och säljgrupper på Facebook och kollar Facebook Marketplace och filtrerar på närhet. Där tycker jag att det kan gå att hitta grejer med kort varsel, t ex fodrade gummistövlar i rätt storlek när det plötsligt blivit ett hål i en av barnens. Har aldrig efterlyst nåt särskilt plagg i viss stlk/nån särskild pryl men sett att andra gör det och verkar få napp. Går ibland också till second handbutiker som brukar ha mkt barnkläder och på gatuloppis i området. I förra brf:en låg det mkt barnkläder i gott skick i grovsoprummets varsågodhörna. Då passade jag ibland på att ta enstaka grejer i kommande storlek för att ha på lager.

  4. Carro

   Jag håller med, jag har landat i att för mig funkar det bäst att köpa nytt men alltid se till att grejerna får leva vidare när vi inte behöver det längre, ge bort eller sälja, beroende på tid och ork i stunden.

  5. Jenny

   Jag köper nästa storlek i förväg till mitt äldsta barn, yngsta ärver oftast av storasyster. Jag brukar gå igenom vad som kommer behövas nästa säsong några månader i förväg. Sen kollar jag loppis, Facebook eller Tradera. Vi har även en Tage hylla på förskolan. Tog ett par stövlar här om dagen när yngsta var blöt om fötterna och inte hade med extra. Jättesmidigt!

 3. Henrik

  Att köpa kläder som håller länge, och användaren känner sig nöjd med är alltid en bra investering. Ofta kräver sådana inköp lite mer proaktivt arbete, men det `betalar av sig` :)

  Svara
 4. Johanna

  Själv har jag haft min Haglöfs skaljacka i 19 år. Och den börjar väl sjunga på sista versen nu när ärmsluten börjar fransa upp sig så smått. Dragkedjornas hållare byttes ut till små nyckelringar och paracordöglor i rätt färg för ca 10 år sedan. Om jag byter ut alla uttöjda och uttorkade resorsnören och utnötta kardborrband kanske den orkar med några år till. Men redan nu har jag lagt in bevakningar på Klättermusen Allgrön 2.0 Jacket och Fjällräven Bergtagen Eco-Shell Jacket på Tradera i hopp om att det ska dyka upp i rätt storlek. Storlek har jag provat ut i butik.
  Min erfarenhet är att det går att maila (svenska) företag som gör friluftsutrustning och få tag på reservdelar/tyg antingen gratis eller till väldigt förmånligt pris. Har bla. bytt dragkedja på min 38 år gamla Kåken vid två tillfällen och sytt på ”armbågslappar” på min ullfleece från Ivanhoe.
  Kvalitet och välkända märken brukar löna sig, det är min erfarenhet.

  Svara
 5. Sanna D

  Hur får ni skaljackorna att hålla så länge? Haft min Patagonia i fem år, den har visserligen använts så gott som dagligen vid transportcykling. Men då jag har svettats i den så har lagren släppt samt tejpningen. Det är en 3-lagers gore-tex. Borde jag ha tvättat den oftare? Annars är den fin på utsidan.

  Svara
  1. Johanna

   Har också använt min så gott som dagligen men jag brukar inte svettas i den (ventilationsöppningarna under armarna gör att det fläktar fint under t ex cykling). Min är också Gore-tex. Brukar inte tvätta min jacka mer än kanske vartannat år (den är mörkgrå/svart så den ser ju typ aldrig smutsig ut). Efter tvätt återimpregnerar jag den. Tar bort fläckar med diskmedel, vatten och en fuktig trasa. Har jag eldat så att den luktar rök får den hänga ute och vädra. Det kanske är tur men de tejpade sömmarna har i alla fall inte släppt ännu. Förväntar mig att en jacka som kostar ca 7000 kr i nypris ska hålla minst 10 år om man använder den till vardags, vandringar och skidåkning.

Lämna ett svar