Beslut om kulturförändring

I fredags kom förslaget där regeringen föreslår skattereduktion för den som lämnar in sina prylar på reparation i stället för att köpa nytt, samt att man ska få hyra ut personliga ägodelar skattefritt upp till 20 000 kr.

Jag är övertygad om att vi behöver statens hjälp för att kunna ta detta nödvändiga steg mot delningsekonomi och mer cirkulär ekonomi. Det måste löna sig att göra hållbara val, och det måste bli ekonomiskt lönsamt för att vi ska få med oss den stora massan och skapa en kulturförändring. Särskilt när tiden är knapp.

När vi träffade företaget Hygglo, som är en plattform för att just hyra ut prylar, år 2016 (tror jag det var). Så tyckte vi att deras affärsidé var klockren, men att samhället ännu inte var ”där”. Nu 2021 finns mognaden hos stor del av befolkningen, insikten om att en förändring är nödvändig, samt tekniken på plats. Nu är det ”bara” en kulturförändring som behövs. Och kultur byggs ju genom dig och mig och våra handlingar. Om tillräckligt många börjar agera annorlunda blir det nya beteendet den rådande kulturen. Det krävs bara att en kritisk massa med människor agerar långsiktigt och medvetet.

Syftet med regeringens förslag är (såklart) att gynna en mer hållbar konsumtion, att få fler att reparera samt hyra istället för att äga och köpa nytt.

Regeringens förslag är alltså att du ska kunna hyra ut prylar skattefritt upp till 20 000 kr. Upp till det beloppet behöver du inte redovisa, deklarera eller fundera på om detta utgör någon form av hobbyverksamhet etc. Enligt förslaget ska det också gå att göra avdrag på 50 procent för reparation av olika prylar, som till exempel hushållsapparater, barnvagnar, möbler, trädgårdsmaskiner och mobiltelefoner, upp till ett värde om 10 000 kr per år. På så vis liknar reparationsavdraget det befintliga rutavdraget, fast det krävs inte att arbetet utförs i hemmet.

En otroligt viktig symbolisk handling att detta beslut går igenom. Att ta hand om det du har och uppmuntra till att dela det man äger med fler. Helt enkelt att cirkulär ekonomi ska gå före nykonsumtion och slit och släng. Eller som klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) uttalade sig i DN när förslaget presenterades:

– Jag tror vi är många konsumenter som är trötta på slit och släng- samhället och att få svaret i affären att det inte lönar sig att laga något utan att man ska köpa nytt.

Per Bolund (MP) i DN

För precis det som Per Bolund nämner var vi med om för ett år sedan, när vi skulle laga vår tre år ”gamla” diskmaskin, läs mer om det här.

En undersökning visar att 83 procent av svenskarna har prylar hemma som de inte använder och som skulle kunna användas av andra. Det här förslaget är (när det beslutats) en möjlighet för fler att enklare dela med sig och samtidigt få en intäkt. Att inte fler i dagsläget hyr ut sina prylar kan såklart dels bero på okunskap, att man inte vet att det idag finns bra plattformar för det. Men också att man inte har tillit till att andra människor kommer ta hand om det de hyr.

Förhoppningsvis gör detta att reparationstjänster får ett uppsving och att det kan bli lönsamt att starta lokala företag som bygger på reparation. Jag hoppas verkligen att beslutet, som kanske känns trivialt för vissa, är det som vi ser tillbaka på som den konkreta förändring, som var starten på en kulturförändring i vårt samhälle. Där nya former av ekonomi äntligen gynnades – delningsekonomi, reparationsekonomi och cirkulär ekonomi.

De nya reglerna föreslås träda i kraft första januari 2022.

Vad tror du om de nya förslaget, kommer de ha någon effekt?
Är du med och bidrar till den nya kulturförändringen?

6 tankar kring ”Beslut om kulturförändring

  1. Herr IGMR

    Jag tycker det är ett bra förslag. Att hyra ut sina prylar gör att användandegraden i stort ökar på prylar. Fler kan hyra ut och skapar därmed mijömässiga fördelar i stort och privatekonomiska fördelar för sig själv, men även till den som hyr och slipper köpa.

    Mycket vettigt steg detta som jag verkligen supportar. VI hyr ut vår bil, prylar och hyr gärna också både boenden, prylar och sådant vi behöver. Win, win, win.

    http://www.iblandgormanratt.se

    Svara
  2. Henrik

    Att t.ex lämna in ett par skor för omsuling kommer sannolikt alltid kosta mer än att köpa ett par nya, billiga skor.
    För att konsumenter ska se `reparation & underhåll` som ett långsiktigt alternativ bör produkten från början vara av god kvalité. En viktig aspekt som lätt kommer i skymundan.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Helt klart, kvalitet är a och o. De flesta minimalister är ju väldigt noga med de få saker de/vi konsumerar, så då vill man att kvaliteten ska vara bra så man slipper lägga tid på research och jämförelser snart igen. Man har ju (förhoppningsvis) valt med omsorg och en stil som ska funka länge.

  3. mayamelissas

    Det låter som ett toppenbra förslag!

    Jag tycker också att vi borde börja återanvända tex tyger och skor till att göra nya kläder och skor. Jag vet att det praktiseras men jag vet inte om det verkligen händer på riktigt, tex på hm kan man ju lämna in trasiga kläder. Men samtidigt så hör man hur dom eldar upp tonvis med kläder som inte har sålts.. Så det känns lite som greenwashing.

    Det borde ju rimligtvis vara möjligt, att använda ett par gamla skor till att göra nya. Så en skofabrik med pant på skor kanske hade varit något i framtiden. Lämna in dina gamla trasiga som inte går att laga och kom ut med ett par nya! Dock så händer ju samma sak här, skofabriker skär sönder skor som har fått lite ”skönhetsfel” för att sedan KASTA dom i soporna..

    Jag har egentligen inga krav på mina skor, ett par helt vanliga vita sneakers har jag använt hela förra sommaren och hela denna vinter, dag ut och dag in. Nu är dom dock så pass trasiga att jag måste kasta dom och köpa ett par exakt likadana haha..

    Svara

Lämna ett svar