Delningsekonomi i fjällvärlden

Den här veckan är vi i Orsa Grönklitt, samma plats där vi firade jul för några veckor sedan, ja till och med i samma boende. Varför bryta ett vinnande koncept? ;) Denna resa kom att handla väldigt mycket om delningsekonomi, alltså om att låna, hyra och dela prylar istället för att äga. I vissa fall planerat och i andra fall som en akut lösning.

Ägandet av saker innebär skötsel, förvaring, organisering och underhåll vilket tar såväl energi som tid i anspråk. Att ha tillgång till saker utan att behöva äga ökar därför inom flera områden. För ofta går man inte miste om något, det kräver inte uppoffringar i form av tid eller kvalitet. Medan det finns vinster när det gäller tid och miljö, liksom i vissa fall pengar att spara på att inte behöva köpa, förvara och underhålla. Följ med på vår delningsekonomi-resa som började med att vår bil gick sönder.

Bil. Dagen innan avresa gick vår bil sönder (panik!) och någon verkstadstid akut en helg var inte möjlig utan det var bara att inse att för att ta oss till Orsa behövde vi lösa bil på annat sätt. Vi kollade hyrbilsfirmor och privatuthyrning av bilar, men fick tillslut låna barnens farmor och farfars bil. Dock kunde vi då inte få med oss skidorna i bilen. Men redan här innan avresa började alltså delningsekonomin med lånad bil, vilket kom att bli temat för hela vår vistelse.

Skidor. Vi behövde därmed hyra både slalomskidor och längdskidor, vilket såklart känns dyrt när man äger utrustning, men samtidigt ett tillfälle att testa bra utrustning. Herr Minimalist brukar hyra slalomutrustning då han inte tycker det är värt att äga, frakta och ta hand om, medan jag har ett par gamla slalomskidor. Jag fick även testa hur det kan vara att åka på fina slalomskidor med slipade kanter, mina gamla slalomskidor är både rostiga och i behov av mer kärlek. Jag passade även på att hyra längdskidor med ”skins” (typ stighud) då jag blivit nyfiken på det i år när jag börjat åka längdskidor igen, men aldrig orkar valla (apropå underhålla och sköta sina prylar ;) ).

Boende. Vi bodde i en lägenhet i ett av husen hos Ottos i Grönklitt vilket vi gjorde även över julen. Det vi gillar med boendet är att det är gångavstånd till slalomområdet, att längdspår passerar utanför dörren samt att det är så generöst och genomtänkt. Det finns gemensamt utrymme där fem lägenheter delar på vallabod, skidförråd (låsbara) och bastu med relaxavdelning (du bokar din egen tid). Det finns pulkor och stjärtlappar att låna för alla boende, liksom diverse verktyg. I gemensamma utrymmet finns också böcker, spel och pussel att låna och använda. Det gör att boendet känns ”bjussigt” men också att det blir enkelt att vistas där. Och enkelhet gillar ju vi. :) Vi kan verkligen rekommendera att kontakta Ottos om du planerar en vistelse i Orsa Grönklitt.

Våffeljärn. Vi åkte upp till Orsa Grönklitt på alla hjärtans dag och i bilen upp kom barnen på att de ville äta våfflor. Vi äger inget våffeljärn, men hade planerat att stanna till vid barnens mormor och morfar på vägen upp, och frågade då om vi fick låna deras våffeljärn. Det fick vi gärna göra, och återlämna på vägen tillbaka till Stockholm.

Så, där har ni det, en hel del delningsekonomi under bara några dagars skidresa; bil, skidutrustning, pulkor, spel, gemensamma utrymmen och våffeljärn. Barnens vinterkläder är för övrigt även de hyrda (hos Hyber). Hållbart i stort och smått.

För att delningsekonomi ska fungera i samhället så krävs en kulturförändring. En kultur med empati och ansvar för andras saker. Med mindre individuellt ägande och mer kollektiv tillgång till saker. När tillräckligt många börjar agera annorlunda blir det nya beteendet den rådande kulturen. Därför börjar en kulturförändring med ditt och mitt agerande.

När använde du dig av delningsekonomi senast, det vill säga hyrde, delade eller lånade något? :)

10 tankar kring ”Delningsekonomi i fjällvärlden

 1. Jenny

  Vi har en fritidsbank i vår stad där man kan låna sportutrustning så det gjorde vi när vi åkte slalom härom veckan. Jag hade ett par pjäxor som jag köpt begagnat som jag insåg var aningen små när vi åkte så de skänktes när vi lämnade tillbaka utrustningen.

  Svara
 2. croccofant

  När vi var i fjällen senast (2018) lånades kläder och sen hyrde vi all skidutrustning. Allt annat var saker vi hade med hemifrån utom färska råvaror som inhandlades på plats.
  Jag har en väninna som jag lånar saker av och som jag lånar ut saker till. Praktiskt och enkelt. Jag är även med i en lokal Facebook grupp där det skänks, byts eller lånas ut allt mellan himmel och jord. Roligt och så lär man känna nya människor i byn.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åker man så pass sällan (så att 2018 var senaste fjällresan) så låter det verkligen som bästa valet att hyra såväl kläder som skidutrustning.

   Håller helt klart med om bonuseffekten att man träffar trevliga människor, lär känna människor i byn eller grannar bättre. Köpte själv skidor av en granne till stora barnet för ett par veckor sedan, vi har aldrig pratat tidigare pga bor ej nära och har ej barn i samma ålder, men nu fick vi en väldigt trevlig pratstund tillsammans om olika fjäll lämpliga för barn, skidutrustning, fjällstugor mm. :)

 3. Sandra

  Vi lånar grannbarnets urvuxna skridskor just nu och lånade ut maskeradkläder till en annan granne nyligen. Att låna/låna ut till grannar har blivit naturligt i vårt nybyggda område och det är så trevligt.

  Hyrde en kap via Hygglo i somras, och brukar hyra bil till sommarens semesterresa istället för att äga egen bil. Skönt att slippa äga och skönt slippa ”låsa upp” så mkt resurser som ändå används sällan.

  Har startat en odlingsgrupp i närområdet delvis för att kunna låna verktyg och byta fröer/sticklingar med varandra.

  Vi ser Sellpy som vår garderob, köper barn -och vuxenkläder via dem och säljer vidare det vi inte längre använder.

  Tack för en läsvärd blogg!

  Svara
 4. Catrin

  Vi tog steget att sälja vår fjällstuga nu i vinter, och hellre hyra/låna de gånger vi reser. Så otroligt skönt att slippa allt ansvar ägande medför, och vi kunde betala ned rejält på våra lån och sänka månadskostnaden med många tusen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad skönt för er. Det gäller ju att en fjällstuga ger energi och skapar enkelhet i större utsträckning än det tar energi och skapar krångel. ;)

   Jag kan känna att en egen stuga skulle ge oss mer flexibilitet i val av veckor att åka upp, hur länge vi stannar och enkelhet att veta vad man får. Samtidigt som man med snart skolbarn är ganska låst till loven och inte så flexibel som man skulle vilja ändå. Och att den ekonomiska kalkylen gärna ska gå ihop, dvs att uthyrningen till stor del finansierar ägandet. Men så var det kanske inte för er?

 5. Eva

  Det där med empati och ansvar för andras saker fanns faktiskt för inte så länge sedan. Men det verkar ha glömts bort/fostrats bort under de senaste 15-20 åren allt mer eller egentligen längre bakåt tror jag nog. Det är bara att återerövra, men det krävs tacksamhet och direkta påföljder om någon inte sköter sig. Förr var det självklart att man betalade för sig om man hade sönder andra grejer och att missköta lån och andras ägodelar ledde till bestraffning rent socialt eller ekonomiskt. Men nu i kränkthetssamhället så är det svårare. Bestraffning kopplas mer till person än till handling tyvärr. Starkt kopplat till skam då. Skam för sig själv alltså, istället för skam över dåliga handlingar då det ”inte finns rätt eller fel” längre. Självkänslan är låg bland många och då känner man sig svag och blir man mer benägen att roffa kanske?

  Hur övervinner man detta? Inte lätt. Med mer blandad kultur (20% av befolkningen nu har utländsk bakgrund) kan värderingar också variera starkt och krocka med majoritetssamhället. Man kan vara mer lojal mot sina egna än andra man inte känner. Men mest beror det nog på hur majoriteten väljer att handla i varje given situation. Man kan bara ändra på sig själv i slutänden. Att visa tillit när den inte förväntas kan väcka uppseende och sprida frid och ökad tillit till andra. Frid är ett gammeldags ord, haha, men den behövs väl mer än någonsin.

  Svara
 6. Mikaela

  Testar just nu att hyra kläder. Jag gillar tanken men har hittills inte hittat rätt tjänst för mig än.
  Annars hyr jag alltid slalomutrustning när vi är i Sälen. Det skiljer enormt mycket på priset beroende på vart man hyr. Så tips är att kolla runt lite😃

  Svara

Lämna ett svar