Att våga förverkliga sina drömmar

Vi har firat vår första jul på egen hand med bara vår lilla familj, helt enkelt för att vi inte kunde umgås med någon i släkten på grund av corona. Istället firade vi i en hyrd stuga i Orsa Grönklitt i Dalarna (det var glest med folk, vi åt samtliga måltider i stugan och hade handlat all mat innan avresa). Visst saknade barnen sina kusiner och mor- och farföräldrar, men detta var verkligen ett toppenbra substitut! Att få åka slalom och längdskidor i strålande sol på julafton – det kändes extremt lyxigt och tacksamt.

Hur som helst, under en av veckans längdskidturer på egen hand började jag tänka på vikten av att våga förverkliga sina drömmar. Att inte vänta på det perfekta tillfället som kanske aldrig dyker upp. Även om det såklart är väldigt bekvämt att tänka att det är det man går och väntar på. Ett tecken, en livsfas, en summa pengar eller att något annat i livet blir klart först.

Ibland kan det såklart krävas. Men väldigt ofta sätter vi upp dessa hinder för oss själva för att vi är rädda och inte vågar testa eller göra verklighet av vår dröm. För visst är det enklare att vara passiv och vänta på att någon eller något annat fattar beslutet åt oss. När alla pusselbitar fallit på plats då…

För mig och säkert många andra består rädslan i vad andra ska tycka eller rädsla för att misslyckas, men det kan också vara rädsla för vad chefen eller kanske ens partner ska säga.

Jag är övertygad om att man kan bygga upp tillit till sin egen förmåga. Att genom att sätta sig vid styrspakarna i sitt liv och märka att det faktiskt går att förändra eller följa sina drömmar, så blir det med tiden mer naturligt. Man skapar sig ett liv där man inte är offer för omständigheterna utan låter lusten och nyfikenheten vara större än rädslorna.

Kom ihåg att om du ska få det du vill ha av livet, behöver du ta steg i en riktning som leder ditåt. Kanske skala av och skapa utrymme för det du vill ha mer av. Kanske tacka nej, eller säga ja. Helt enkelt själv börja skapa det liv just du vill leva.

Ett nytt år innebär nya möjligheter och för många är det enklare att skapa förändring i samband med en nystart snarare än en vanlig regnig söndag i december. :)

Har du några små eller stora drömmar du borde ta steg i rätt riktning för att förverkliga? :)


2 tankar kring ”Att våga förverkliga sina drömmar

  1. Eva

    Bra inlägg och kloka tankar. Kan för mitt liv ändå inte komma på någon dröm jag skulle ha eller haft. Har aldrig triggats av framtidstänk, planer och förhoppningar. Vet knappt någonsin vad jag ska göra nästa vecka, ännu mindre till sommaren eller nästa år. Tror det ibland handlar om en stor portion bekvämlighet och att vara nöjd med sakernas tillstånd, även om rädslor, som Fru Minimalist skriver om, också kan vara en del av det hela. Men rädslor kan vara väldigt omedvetna och väl begravda?

    För övrtigt är detta med oro inför vad andra ska tycka det som är mest lätt att hantera för min del. Är mer van vid negativ feedback än positiv. Att vara rädd eller känna sig obekväm inför den feeback man inte är så van vid är förståeligt och mänskligt. Det gäller att styras inifrån sig själv, inte vara så självmedveten i det sociala livet och att på djupet verkligen gilla sig själv och sina egna uppfattningar och val – oavsett reaktioner från omgivningen. Det är kanske inte lätt, men man kan öva på mindre saker. Jag behöver öva på att medvetet göra folk glada och nöjda fastän det jag gör kanske går emot det jag själv vill göra. Själva känslan av bra feedback är faktiskt obekväm då den kan medföra att jag förråder mina ideal. Men jag lär mig sålunda att nyttja andras erkännande till att också föra in nya synsätt där det annars hade varit fullkomligt igenbommat så att säga.

    Svara

Lämna ett svar