En lugn start på julen

Vi valde en för oss annorlunda uppladdning inför julen detta år. Istället för att köra på in i kaklet till strax innan julafton, så valde vi att ta ett par semesterdagar veckan innan jul, lämna vardagen och resa iväg till snö och vinter.

Väldigt efterlängtat efter att både november och december hittills bestått av gråmulet och regn, i ett ovanligt snöfattigt Stockholm. Så torsdag-söndag innan jul spenderade vi på skidorten Orsa Grönklitt, och där var det betydligt mer snö. Är tveksam till om våra barn på 3 år och snart 5 år någonsin sett så mycket snö och lekt i stå stora snöhögar.

Visst gjorde det att allt som borde hunnit göras på jobbet innan jul, inte hanns med. Men så är det ju nästan jämt, det kommer någon oplanerad vab-dag eller något annat emellan som gör att man inte hinner med allt man önskat innan man går på efterlängtad julledighet. Och det blir ju jul och julledigt ändå. Man ska ju ha något att göra efter jul också. :)

Det var otroligt mycket snö i Grönklitt, och trots två dimmiga dagar hann vi ha säsongspremiär för slalom för barnen. Och jag hann åka längdskidor. Mina längdskidor hade inte använts sedan någon gång innan graviditeter och barn (så på sisådär 6-7 år) men jag fick ändå mersmak. Jag känner att jag vill ha mer längdskidor i mitt liv! Det var knäpptyst när jag åkte bland de snötyngda granarna i skogen, och inte ens dåligt glid och fäste (eftersom jag inte vallat skidorna) kunde inte förta känslan. Så en sak önskade jag mig av tomten; mer tid för längdskidor! Och en burk valla eller två. ;)

Dessutom blev barnen nyfikna på längdskidåkning och vågade sig på att prova båda två. Det är verkligen roligt att se barnen våga prova nya saker och se hur de utvecklas av det.

Utöver skidåkning bestod fjällvistelsen av pepparkakshus-bygge, sällskapsspel och bastu varje dag. Det sistnämnda blev en hit för barnen, särskilt när de kom på att de kunde gå ut och hämta snö och ta in i bastun. Nästa år tar vi även med oss ett stort (second hand-köpt) pussel att lägga under hela vistelsen.

För det här upplägget med att åka till snön innan jul och komma igång med vinterns alla aktiviteter tidigt på säsongen, det kommer vi garanterat göra fler gånger. Framför allt de år när det är dåligt med snö i Stockholm innan jul. Den här vistelsen gav verkligen jul- och vinterkänsla och jag önskar bara att det gick att packa ner snön och ta med till Stockholm! ;)

Har du något tips för att få en lugn start på julen eller för att få en lugn julledighet? :)

9 tankar kring ”En lugn start på julen

 1. Yasmine

  Jag fick oplanerat ”ledigt” två dagar tidigare än planerat pga VAB (feber som snabbt gick över). Men det var inte helt fel att slappa på soffan med en mysig 4 åring i två dagar ?

  Svara
 2. Carro

  Å mysigt det låter ?. Skulle vara av samma anledning vi valde att åka bort, att barnen skulle få uppleva snö. Kan tänka mig att fira jul i en fjällstuga någon gång ?. Annars är mitt bästa tips att göra det man vill och orkar. Vi bakade enbart lussebullar i år och pepparkakor hos mormor och morfar. Julklappsspelet med vuxna och några julklappar till barnen. Gåvorna till julklappsspelet inhandlades av kompisars barn som sålde jultidningar. Njut!

  Svara
 3. Anna

  Hej! Våga gå din egen väg, prata med de ni ska fira jul med. Ett annat tips är att prata i familjen, vilka förväntningar ni har. Fokusera på det som verkligen är viktigt, när december börjar. Återhämtning och planera din tid. Sänk kraven, ett annat tips är att resa bort under julhelgen. Ta buss eller tåg inom Sverige. Eller åk till stad i norra Europa.

  Svara
 4. Richard

  Vasaloppet kan rekommenderas, åkte första gången i år öppet spår, det var väldigt fint över myrarna. Träningstid med småbarn var också en utmaning, åkte mest sena kvällar ner de hade somnat. Vallningsfria skin skidor är också ett måste för att spara tid.

  Det tråkiga med längdskidor bara är snöbristen för oss som som bor söder om Mora, konstsnöspår blir ganska tråkiga i längden.

  Svara
 5. Cecilia

  Vi var lediga hela december och bodde i släktgården i Dalarna. Massa snö och skidåkning samt lugnaste december hittills.

  Svara
 6. Emma

  Kan ni inte visa lite mer från ert hem? Hur ni har i olika rum och hur ni tänker kring inredning, saker, förvaring mm.

  Svara
 7. Madeléne

  Förlåt, men sjukt roligt att kalla några dagar i Orsa Grönklitt för ”fjällvistelse” ?. Mvh en som bor i Mora

  Svara

Lämna ett svar