Att vilja sälja allt

När du prylbantar är det lätt att hamna i en känsla av att vilja få tillbaka så stor del som möjligt av pengarna man tidigare lagt på saker som inte längre adderar värde. Att helt enkelt vilja sälja och inte bara skänka bort saker.

För de flesta beror det inte på att man står och faller ekonomiskt om man inte får tillbaka en del av pengarna, utan mer att man vill minska förlustkänslan. Och visst känns det lite lättare att släppa taget om något när man får tillbaka en slant.

Men egentligen är det ju vid själva köpbeslutet som förlusten uppstår, när vi bestämmer oss för att spendera pengarna. Och det är väldigt sällan själva inköpet sker med baktanke på hur mycket vi skulle kunna få tillbaka när vi inte längre vill ha plagget eller prylen.

Om viljan att sälja ständigt står i vägen för att få ut saker över hemmets tröskel samt tar lite, lite energi varje gång du ser eller tänker på sakerna. Då tycker jag du ska tänka om. Det kan vara så att lådorna och påsarna med saker du rensat ut och en dag tänkt sälja, stjäl mer energi och skapar större hinder, än det positiva värde de skulle generera vid en försäljning.

För att komma ur sälj-prokrastineringen är ett tips att:
1. Räkna ut hur mycket du tror dig få för sakerna du aldrig kommer dig för att sälja. Kommer den summan att göra någon direkt skillnad för din privatekonomi?
2. Uppskatta sen hur mycket tid och energi du kommer behöva lägga för att få dem sålda. Kommer det vara värt det? Eller är det mer värt att skänka bort sakerna och lägga tiden och energin på något helt annat. :)

Vissa kan känna sig slösaktiga för att de skänker bort saker som kostat en större summa pengar. Men i vissa faser i livet har man kanske inte ”råd” att slösa med sin tid eller energi. Och som jag skrev här om veckan, ibland får man betalt i annan valuta.

Och när man skänker bort saker är det såklart bäst att lämna till ställen där chansen ökar att de kommer till nytta; välgörenhetsorganisationer, kvinnojourer, härbärgen, lokala FB-grupper, insamlingar till nyanlända eller vad man nu har nära sig geografiskt eller kontakter inom.

Har du utrensade saker som inte tar sig över tröskeln för att du tänkt sälja dem någon dag när tid och energi sammanfaller? :) Eller kanske har du kläder i garderoben som du sälj-prokrastinerar?

5 tankar kring ”Att vilja sälja allt

 1. Isa

  Är påväg att flytta och har den stora planen att försöka ta med så lite som möjligt i flytten.
  Hade flera påsar med barnkläder i förrådet som har legat på ”borde säljas listan”.

  Fick tipset om att det är värt att försöka sälja istället för att bara dumpa allt till välgörenhet. Att om man måste ta sig tiden att göra allt det jobbiga för en liten summa pengar att man får en större förståelse för sin konsumtionen.

  Så har tagit det tipset åt mig nu när jag stor rensar och har fått en helt annat värdering till mina ägodelar och möt min konsumtion i vit ögat.. Kommer aldrig köpa en ljuslykta igen.

  Men tar verkligen energi och tid men sa att jag skulle unna mig en god middag med pengarna jag har fått in :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, så kan det säkert fungera för vissa i alla fall. Att man får känna på hur ”jobbigt” det kan vara och därmed konsumerar mindre framgent. :)

 2. Rensa ut & Lev lättare

  Jag brukar göra en lista på det jag vill sälja och sedan planera in dagarna när jag ska göra det. Vissa saker tar lite tid att fixa iordning, t ex sålde vi vår studsmatta för några veckor sedan och då tvättade vi den, packade ihop, fotade och lade ut på annons (försvann efter 1 timme – den var i fint skick!). Så brukar jag tajma in efter säsong så blir det ju lättare sålt såklart. På listan nu står att jag ska sälja min lådcykel – jag har svårt att skiljas från den men jag använder den inte längre plus att den tar stor plats i garaget. Kläder sålde jag på Tradera förut men nu har jag gått över till Sellpy, man får inte så mycket tillbaka i och med att de tar hög provision men jag tycker ändå det är okej. Kram & Trevlig helg! / Eva Maria

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, sälja i rätt säsong är verkligen ett grundtips för att få saker sålda. Även om det ibland innebär att saker blir stående till ”rätt” säsong. Men har man bestämt sig för att sälja är det viktiga så är det ändock klokt.

 3. jennyeno

  Vilken intressant blogg! Jag försöker också ha så lite prylar som möjligt. Dessutom har jag ett litet, oberoende förlag där jag uteslutande ger ut på e-böcker. Det finns en seglivad uppfattning om att läsupplevelsen blir större då man håller i en pappersbok. Själv håller jag inte med om det. Texten är ju trots allt det viktiga, inte pappret.

  Vänligen
  Jenny´
  https://tistelblomma.com/

  Svara

Kommentera