Få betalt i annan valuta

Vad är värdet av att vara med och skapa en samhällsstruktur som i större utsträckning bygger på ett hållbarhetstänk och cirkulär ekonomi? De senaste veckorna har vi skänkt bort en del saker. Det har varit otroligt skönt. Känslan och vetskapen om att sakerna nu kommer till användning samtidigt som det skapats mer utrymme och luft i hemmet och förrådet, har överträffat behovet av pengarna de möjligtvis skulle kunnat generera.

Det är lätt att behålla och fortsätta förvara sakerna på grund av sunk cost. Det vill säga att man fortsätter äga och förvara saker som kostat pengar men inte längre levererar värde, bara för att slippa erkänna för sig själv och få svart på vitt att värdet nu är otroligt lågt. Då känns det bättre mentalt att behålla för att slippa ta ”kostnaden”.

Men det är såklart inte rationellt. Och om du istället tänker på att det finns andra valutor än pengar, så kan det bli betydligt enklare att släppa taget om saker som inte används. Vad är värdet av att något kommer till användning för någon annan istället för att förvaras hos dig? Vad är värdet av att någon annan som annars hade köpt en nytillverkad pryl nu köper (eller får till skänks) något begagnat som fyller hens behov? Vad är värdet av att någon som inte hade haft råd att köpa sprillans nytt nu fick tag i det hen sökte? Och vad är värdet av att vara med och skapa en samhällsstruktur som i större utsträckning bygger på hållbarhet, delningsekonomi och cirkulär ekonomi?

Pengar är inte den enda valutan, och väljer vi att se och fokusera på det, så kan det kännas enklare att släppa ifrån oss saker som vi egentligen inte behöver. Istället för att förvara mängder av prylar och kläder i tron på att de kommer generera stora intäkter, eller i väntan på att tid och energi ska sammanfalla så att man orkar sälja dem. :)

Som i många andra sammanhang är det värt att ibland lyfta blicken. Summan av alla människors handlingar påverkar vårt samhälle och där ingår även hur du och jag agerar.

Det som vi har skänkt de senaste veckorna är;

 • Två kassar med barnkläder som barnen växt ur som gått vidare till barnfamiljer i närområdet.
 • Tv-fäste för att sätta upp en tv på väggen.
 • Torkvinda som stod på tomten när vi flyttade in men som vi inte har behov av.
 • En hylla i ek med konsoller som vi köpte loss från förra husägarna men efter att ha gjort om i tv-rummet inte ser behov av eller platsen för i hemmet.

En bonus vi fick uppleva när vi skänkte bort hyllan i ek, var att den nya ägaren kom med en ask Anthon Berg-choklad som tack. Det var en trevlig överraskning och fin gest!

Vilken pryl eller plagg skänkte du bort senast? Och hur går dina tankar generellt kring resonemanget med annan valuta? :)

6 tankar kring ”Få betalt i annan valuta

 1. Catrine

  Jag är så enig i det du skriver.

  Jag har hittat ett litet kul sätt att återanvända. Min lokala skräddare har öppnat en second hand för barn. Jag lämnar in urväxta kläder, men brukar få ta med mig några plagg gratis om jag vill (jag lämnar in fina och lite dyrare barnkläder). Och så syr hon om eller reparerar kläder där de inlämnade barnkläderna blir en del av betalningen.

  Svara
 2. Emma

  Precis så! Jag har skänkt mycket genom åren och gör fortfarande. Har dock börjat sälja mer trots att det tar massor med tid och energi samt inte ger så mycket inkomster, mest för att jag då har en känsla att saker kommer till användning i större utsträckning om någon valt att betala några kronor för det på än om det hamnar i mängden av grejer i välgörenhetsorganisationers inflöde. Min farhåga är helt enkelt att det då slängs och inte kommer till användning när jag skänker, men det kanske helt saknar grund. Risken blir ju då såklart att saker stannar i hemmet onödigt länge då det tar för mycket tid. Kanske dags att tänka om igen. Tack för ett bra inlägg!

  Svara
  1. Linda

   Jag tänker precis som dig Emma! Om någon har valt att köpa någonting av mig, så är det för att personen vill ha/behöver just det som jag sålde. Jag säljer främst saker på Tradera – då jag tycker att räckvidden är oslagbar. Om jag lämnar prylar till den lokala second hand-butiken, så känns sannolikheten att prylarna hittar en ny köpare mycket mindre än om jag säljer det själv.

 3. Sandra

  Intressant inlägg! Jag håller absolut med att ”känslan av att hjälpa ngn annan” är väldigt trevlig och ofta ”värd” mer än vad saken skulle ha sålts för.

  Skänkte bort play dough-redskap till en mamma i området, hon hade efterlyst såna att köpa i vår FB-grupp. Jag skänkte bort dem, men frågade samtidigt om hon hade några vissna, överblommade påsklökar att byta med. Det hade hon inte, men erbjöd lite salladsfrö istället. Precis rätt för mig!

  Så blev ett himla bra byte, som inte tog så mkt tid jämfört med att själv sälja prylen och sen åka o köpa frö. Är en flexibel med vad en vill ha i (potentiellt) byte så blir det enkelt.

  Glad valborg!

  Svara
 4. hejhej

  En sak som jag kom att tänka på var för många år sedan när jag var student och hade flyttat in i en lägenhet. De som bodde där före mig hade lämnat en vägghylla som jag bara tyckte var i vägen, och beslutade mig för att göra mig av med. Jag skänkte dock inte bort den, men la ut den på blocket för ett par tior. Blev totalt nedringd, eftersom det tydligen var en populär ikea-hylla som hade slutat att tillverkas. Hade lätt kunnat ta tiodubbelt betalt, men sålde den till tjejen som hade skrivit först. När hon kom och hämtade den var hon sååå glad, och berättade att hon hade letat efter den hur länge som helst. Hon gav mig en hundring, och när jag skulle gå och hämta växel sa hon att det inte behövdes, för att hon var så glad över att ha hittat den att hon gärna betalde mer för den. Jag tänker ibland på hur lycklig hon blev, även om det är många år sedan nu. Är så glad att hyllan jag bara tyckte var ful gav någon annan så mycket glädje!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad fint, tack för att du delar med dig!
   Sådana där historier kan verkligen sätta sig på minnet och göra att man tar sig för att sälja/skänka även helt andra grejer för att det var en sådan positiv upplevelse. Andras glädje över något man själv inte längre uppskattar eller värderar särskilt högt, ska inte underskattas! :)

Kommentera