När tiden och energin tar slut

För 10 år sedan gick mitt liv ut på att ha så mycket som möjligt att göra och jag var ständigt upptagen. Det var inget jag direkt tänkte på, det bara såg ut så för att jag lagt till så mycket utan att ta bort något. Och då blir det ju tillslut…knökfullt.

Jag tror vi är många som har en bild av att ”ha mycket att göra” är samma sak som att ”få mycket gjort”, vilket det inte alls behöver vara. Kanske har du också någon gång haft en lång och fullspäckad arbetsdag med möten och svarandes på e-post, där du vid dagens slut kan konstatera att inget väsentligt beslut har fattats och inget större framsteg har skett i något av dina projekt. Du har haft fullt upp men vad har du egentligen åstadkommit?

När jag började ifrågasätta alla åtaganden och aktiviteter, insåg jag att vissa av dem inte gav mig energi eller förbättrade mitt liv. Snarare tvärtom. Det blev distraktioner som delvis hindrade mig från det liv jag skulle vilja leva.

De tog det mesta av min tid och energi och gjorde att jag inte hörde eller hade tid att lyssna till min inre röst.

Eftersom jag har lätt för att säga ja till saker, hoppa på saker, engagera mig i saker, så över jag ständigt på att känna efter vilka aktiviteter, åtaganden och göromål som tar mer energi än de ger. Att prioritera bort och inte bara lägga till. Och ibland vet man såklart inte vad som tar mer än det ger, förrän man testat.

Det kommer alltid finnas så otroligt mycket roligt att göra, köpa, aktivera och engagera sig i här i livet. Då gäller det att kunna välja. Men också att våga välja bort.

Hela scenariot ovan kan såklart bytas ut mot prylar. Att man med tiden lagt till så mycket prylar i hemmet som gjort det fullt med pryttlar och grejer. Som sedan tar stor del av ens tid och energi att hantera, organisera, använda, underhålla osv. Att det tillslut är ens prylar som ”äger” och tar ens tid och energi.

För att beskriva det med en metafor: Med ett ständigt välfyllt eller till och med överfyllt glas, får det stor påverkan så fort något inte går enligt plan. När det blir förändringar, barn som krånglar, något drar ut på tiden, någon annan är sen osv. Även om det kan finnas visst fysiskt utrymme för detta i kalendern, så kanske det inte finns mentalt utrymme att hinna parera.

Ett glas (eller liv) fyllt till toppen måste hela tiden röras varsamt och med precision.

Men när du skalat av och skapat utrymme i ditt liv, finns tid till återhämtning, att vara flexibel, lägga till vid plötsliga toppar och kunna ta förändringar med större ro. För det som händer påverkar inte omedelbart hela din övriga agenda. Med ett delvis fyllt glas kan du fylla på vid tillfälliga behov och enklare hantera när det plötsligt blir mycket samtidigt.

Är det någon som kan känna igen sig? Hur ser ditt liv ut, är det ett fullspäckat schema från eller innehåller det luckor för återhämtning och tid för spontanitet?

4 tankar kring ”När tiden och energin tar slut

 1. Anna

  Håller helt och fullt med! Vårt liv är numera på temat ” leva mer med mindre” och det känns så mycket rikare på alla plan. Att ha lite färre vänner gör att vi känner oss mindre ensamma, färre åtaganden gör att det vi åtar oss berikar mer, enklare mat gör att det vi äter smakar mer… Vet inte om våra barn tycker samma, men det märks också på dem att Mamna och pappa är mer närvarande tycker jag❤️.
  Men saker gör dig inte själv, planering och samtal med varandra hela tiden…

  Svara
 2. Herr IGMR

  Klokt och precis så är det. Innan jag drabbades av utmattningsdepression 2016 idealiserade jag mina vänner med fullt schema både på arbetet och fritid. Det var ett mått på att man var med och lyckosam. Sedan vände det på en femöring den där dagen i januari 2016.

  Nu är jag tvingad till ett halvfullt glas men det gör mig inget eftersom jag inte vill ha det på något annat sätt. Förr gjorde jag våld på mig själv men inte längre.

  Tiden och energin lägger jag på det som ger värde och prioriterar ner resten – eller försöker i alla fall. För som du säger – ibland händer livet. Idag är en sådan dag och jag borde inte sitta och kommentera här. Snart tre möten på rad med prestation och presentation. Två rapporter ska in och sedan iväg till badhuset med nioåringen och en vän. Men det är ok för alla dagar är inte såå

  Svara
 3. Jennie

  Det med glaset är så bra. Jag har hört en del förklara det som ett glas fyllt av energi, att ett fullt glas är det positiva och är det tomt orkar man ingenting.

  Men jag tycker att en metafor som din är bättre. Då betyder ett tomt glas att man inte har några måsten och krav alls. Ett halvfullt glas är troligen lagom för de flesta. Men ett glas som ständigt är fyllt till bredden ger inget utrymme för spontanitet, ingen plats för oförutsedda händelser och ingen tid att tänka nya tankar. I värsta fall leder det till utmattning och/eller panikångest. För någon med t.ex. autism är det extra viktigt att i princip aldrig låta glaset bli fullt för om det rinner över blir livet ohanterligt. Den här metaforen är alltså bättre just för att det kan svämma över och bli FÖR mycket. Glaset som var fullt med energi kan ju aldrig bli mer än tomt och då faller jämförelsen med livet.

  Svara

Lämna ett svar